Hyppää sisältöön

Koronatartunnan saanut siirtotyöläinen nosti somekohun Kiinassa – köyhä mies etsi poikaansa pitkin Pekingiä yötä päivää

Siirtotyöläisen toivoton arki paljastui koronatartuntojen jäljityksen takia. Viranomaiset julkaisevat tiedot tartunnan saaneiden liikkeistä. Nettikansa ryhtyi kysymään, miksi mies vaelsi ympäri vuorokauden pitkin Pekingin katuja.

Siirtotyöläisiä nukkumassa Pekingin keskeisellä juna-asemalla aamuyöllä syyskuussa 2020. Kuva: AOP

Koronavirukseen sairastuneen siirtotyöläisen samoilu ympäri Pekingiä nostatti somekohun Kiinassa. Hän sai tartunnan etsiessään kadonnutta poikaansa miljoonakaupungista. Twitterin kaltaisella Weibo-alustalla juttua on katsottu yli 60 miljoonaa kertaa.

Tarina on koskettanut ja kerännyt sympatiaa Kiinan sosiaalisessa mediassa satojen miljoonien suurkaupungeissa työskentelevien siirtotyöläisten oloja kohtaan. He toimivat lähetteinä, rakennustyömailla ja muissa pienipalkkaisissa töissä.

Viranomaiset kertoivat keskiviikkona, että 44-vuotias Yue Mouxian on saanut oireettoman koronatartunnan. Miehen liikkeet kuluneen kahden viikon aikana julkaistiin osana viranomaisten koronavirustartuntojen jäljittämistoimia. Tartunnan saaneen kännykän koronasovellus paljasti, että mies oli liikkunut laajalti muun muassa pitkin Pekingin keskeistä, vaurasta Chaoyangin aluetta yötä päivää.

Työskenteli alle 40 euron päiväpalkalla

Mies kertoi sairaalasta koronaviruskaranteenista paikalliselle medialle, että hän kiersi suurkaupungeissa etsimässä kadonnutta poikaansa. Hän saapui Pekingiin, koska poika oli joskus työskennellyt kokkina pääkaupungissa.

Kotiprovinssissaan Henanissa hän oli työskennellyt kalastusaluksella. Etsiessään poikaansa kaupungista toiseen hän teki pienipalkkaisia töitä tienatakseen elannon kotiin jääneelle perheelle. Miehen perheeseen kuului kuusi jäsentä, mukaan lukien halvaantunut isä.

Pekingissä mies tienasi 40 euroa päivässä muun muassa roskien käsittelijänä ja rakennustarvikkeiden kuljettajana lukuisissa eri paikoissa. Hän nukkui alle viisi tuntia päivässä. Hänen tartuntansa havaittiin, kun hän teki koronavirustestin lähteäkseen junalla pois pääkaupungista.

Siirtotyöläinen kuljettamassa kierrätettävää kartonkia Pekingissä tammikuussa 2022. Kuva: Wu Hong / EPA

Miehen tarina paljastui koronajäljityksessä

Mies nimettiin sosiaalisessa mediassa lujimmin töitä tekeväksi mieheksi, joka on löytynyt epidemiajäljityksessä.

– En pidä itseäni säälittävänä. Haluan vain tehdä työni hyvin, en varastaa. Haluan kantaa vastuun omin voimin, tienata ja löytää poikani, mies kertoi valtio-omisteiselle Kiinan viikkouutiset -medialle.

Miehen kohtalo herätti keskustelun jatkuvasta eriarvoisuudesta, jota maan johto sanoo pyrkivänsä poistamaan nykyisellä "yhteinen vauraus" -politiikalla.

Nyt koronaviruksen jäljittämisstrategia toi ongelman näkyväksi. Tartunnan saaneiden liikkeet kerrotaan julkisuuteen, jotta samaan aikaan kohteissa olleet henkilöt menisivät koronavirustestiin ja ilmoittautuisivat viranomaisille.

Vain muutama päivä aiemmin viranomaiset julkaisivat tiedot 26-vuotiaan naisen liikkeistä. Hänen sanotaan olleen Pekingin ensimmäisen omikron-tartunnan saanut. Nainen oli liikkunut laajasti Pekingin kalliissa ostoskeskuksissa ja ravintoloissa kahden viikon aikana ennen tartunnan toteamista.

Nettikansa ihmetteli Pekingin monenlaisia eri kasvoja.

– 26-vuotias nuori nainen meni metsästämään Diorin laukkua. Nelikymppinen mies kulki ympäriinsä etsien kadonnutta poikaansa. Tämä on Peking. Yksi näky päivällä, toinen keskellä yötä, kommentoi Weibon käyttäjä.

Poliisi kertoi surullisen tarinan

Yuen poika oli nähty viimeisen kerran Rongchengin kaupungin bussiasemalla Shandongin provinssissa noin 500 kilometrin päässä Pekingistä, isä kertoo. Silloin 19-vuotias poika oli lähtenyt työpaikaltaan tehtaalta kotiin vatsakivun takia.

Poliisi kertoi perjantaina, että poika oli löydetty kuolleena jo elokuussa 2020. Vanhemmille oli toimitettu jopa tietoa dna-näytteestä. Mies puolestaan kertoi aiemmin sairaalassa, että hänelle näytetty ruumis ei ollut hänen poikansa ja että testiä ei tehty. Mies kertoo, että alun perin poliisi ei suostunut auttamaan etsinnöissä. Hän etsi poikaansa sairaaloista ja ruumishuoneelta. Hän uskoo pojan olevan yhä elossa.

Poliisin tiedote nostatti somessa uuden sympatia-aallon miehen karua elämää kohtaan.

Tartunnat lisääntyvät Pekingissä

Viranomaisten mukaan Pekingissä on tänään perjantaina todettu 12 koronavirustartuntaa, joista seitsemän on oireellista ja viisi oireetonta. Tartuntojen takia lukuisia asuinrakennuksista on asetettu karanteeniin. Jopa tartunnan saaneiden lähikontaktien asuinrakennuksia eristetään pandemian patoamiseksi.

Pekingissä alkavat talviolympialaiset kahden viikon kuluttua. Kisoihin ei myydä lippuja yleisölle tartuntauhan takia. Myös soihdun kuljetus olympialaisten avajaisiin järjestetään ilman katsojia.

Korjattu klo 18 miehen päiväpalkka, se on euroissa 40, ei viisi euroa. Voit keskustella aiheesta lauantaihin 22.1. klo 23:een asti.

Lue myös: