Hyppää sisältöön

Rovaniemellä nähtiin erikoinen evakuointiharjoitus, kun yli 150 matkailijaa eristettiin – yhdelle piti hankkia vaatteet, toiselle tietokone

Ulkomaalaisten matkailijoiden eristys- ja karanteenijärjestelyistä paisui Rovaniemellä iso operaatio eikä ongelmilta ole vältytty. Kaupungissa luotetaan, että valtio maksaa kertyneet kustannukset.

Ulkomaalaisten matkailijoiden koronatartuntojen määrä ja eristystilojen tarve yllätti Rovaniemen kaupungin johdon. Lordinaukion testauskopille oli jonoa joulukuussa. Kuva: Mia Sivula / Yle

Ulkomaalaisten talvimatkailijoiden koronatartunnat ovat teettäneet runsaasti töitä pohjoisessa. Suurimman ruuhkan aikaan vuodenvaihteessa Rovaniemellä oli eristyksessä ja karanteenissa yhtä aikaa yli 90 ulkomaalaista. Visit Rovaniemen mukaan kaupungissa vieraili joulukuussa noin 50 000 ulkomaalaista.

Matkailijoille on pitänyt järjestää paitsi majoitusta ja ruokaa, heille on pitänyt hankkia myös lääkkeitä, vaatteita ja jopa kannettava tietokone.

Ulkomaalaisten koronatartunnat alkoivat lisääntyä 2–3 viikkoa ennen joulua. Tilanne yllätti Rovaniemen virkamiesjohdon. Tartuntatautilain mukaan kunnan on järjestettävä majoitus, ruokahuolto ja muut palvelut tartunnan saaneille, jos he eivät siihen itse kykene.

– Tätä ei pidetty siinä kohtaa edes mahdollisena, mutta aika nopeasti kaikki alkoi selventyä, kun hotellit oli myyty loppuun, muistelee Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Kaupunki ryhtyi järjestämään pikaisesti eristystiloja. Käytännön työhön kaupunki palkkasi ostosopimuksella 9Lives-yrityksen.

– Jouduimme kartoittamaan nopeasti vapaata tilaa ja nostamaan kapasiteettia 3–4 kertaa sesongin aikana, laskee Rovaniemen riskienhallintapäällikkö Johanna Aho.

Yhdellä uhkasi kaatua opinnot, toisella jäi ylle vaan päällysvaatteet

9Lives perusti käytännön työhön ryhmän, koronarespan. Se ohjeisti matkailijoita, antoi tietoa majoituksesta, järjesti koronakyytejä, toimitti ruokaa ja jopa vaatteita sekä pesulapalveluja ja lääkkeitä.

Respan työntekijä Roosa Luusuaniemelle on sattunut viime viikkojen aikana useita mieleenpainuvia tapahtumia. Yksi niistä on ulkomaalaisen opiskelijan tapaus, jossa hänen valmistuminen ammattiin uhkasi kaatua eristyksen vuoksi.

– Hän tarvitsi tietokoneen, jotta loput opinnot onnistuisivat. Hän antoi luottokorttinsa ja ostimme sen hänelle. Matkailija oli hyvin kiitollinen, että sai tehtyä kouluasiansa loppuun.

Toisella matkalaukku ehti lähteä jo kotimaahan, kun matkailija itse jäi eristykseen, kertoo Koronarespan palveluvastaava Piritta Jomppanen.

– Hänelle jäi ainoastaan päällä olevat vaatteet. Respa haki pankkikortin ja meni vaatekauppaan ja osti hänelle uusia vaatteita, Jomppanen muistelee.

Koronarespan työntekijät ovat hankkineet myös lääkkeitä asiakkaille.

– Jotta turisti saa parasetamolia paketin, koronarespan työntekijä hyppää omaan autoon, ostaa sen apteekista ja vie hotellihuoneen oven taakse. Muuten saattaisi kestää kaksi vuorokautta ennen kuin se paketti on asiakkaalla kädessä, Jomppanen avartaa.

Näkyvintä on ollut suuri hätä. Vieraassa maassa eristykseen tai karanteeniin joutuneet asiakkaat ovat tarvinneet henkistä ja käytännön tukea.

– Respan toiminnasta on oltu kiitollisia, mutta olemme olleet ainoa kontakti ja myös harmitus purkautuu sinne, Luusuaniemi toteaa.

Rovaniemen lentoaseman lähtöselvitysaula ruuhkautui vuodenvaihteen jälkeen. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Ambulanssifirma palkattiin apuun, kun taksipalvelu ei toiminut

Koronarespan suurin ongelma olivat aluksi koronaan sairastuneiden matkailijoiden kuljetukset. Siihen suunniteltu taksipalvelu ei kuitenkaan toiminut, sillä ihmiset joutuivat odottamaan kyytiä pakkasessa pahimmillaan tunteja.

Lopulta sopimus tehtiin yksityisen ambulanssifirman kanssa, ja sen jälkeen palvelu on toiminut moitteettomasti.

Rovaniemen koronajäljitys on takunnut viime viikkoina. Se on vaikuttanut myös koronarespan työskentelyyn, sillä matkailija tarvitsee aina todistuksen eristyksestä tai karanteenista ennen kuin maasta voi poistua. Todistuksen saaminen on viivästynyt hitaan koronajäljityksen vuoksi.

– Asiakkailta oli päättynyt tiistaina eristysaika, mutta he eivät olleet saaneet todistuksia, jolloin niitä piti yötä myöten soitella, jotta lääkäri ne kirjoittaa. Heidän piti päästä aamulennolla takaisin kotiin, muistelee koronarespan työntekijä Roosa Luusuaniemi.

Tällä hetkellä Rovaniemelle ollaan palkkaamassa noin 30 uutta koronajäljittäjää, jotta koronaepidemiaa kyettäisiin hillitsemään.

Hyvä evakuointiharjoitus ja oppia varautumissuunnitelmaan

Rovaniemen kaupungin johtavat viranhaltijat uskovat, että ulkomaalaisten matkailijoiden koronaeristysten ja karanteenien järjestäminen on ollut hyvä evakuointiharjoitus, josta voidaan ottaa oppia. Kevät on tulossa ja matkailijoita saapuu Lappiin edelleen.

– Uskon, että tästä on ollut paljon kokemusta ja oppia varautumissuunnitteluun. Jouduimme järjestämään nopealla aikataululla palvelun oston ja hakemaan tilat. Nämä käydään vielä tarkemmin läpi, kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio sanoo.

Yli 150 ulkomaalaisen joukossa on ollut yksin matkustavia, pariskuntia, kaveriporukoita ja perheitä.

Suurella osalla matkailijoista on ollut vakuutukset, mutta kaikki niistä eivät ole korvanneet esimerkiksi eristyksen tai karanteenin kuluja, vaan ainoastaan sairaalapalvelut ja sairaanhoidon.

Kaupungissa ei uskalleta vielä arvioida matkailijoiden eristyksen ja karanteenien kustannuksia, mutta ne voivat olla jopa satojentuhansia euroja. Valtiota toivotaan hätiin kulujen maksuun.

– Lähtökohtainen ajatus on, että nämä kulut kuuluvat valtiolle. Toiminta perustuu tartuntatautilakiin, ja ministeriö on luvannut että korona-kulut korvataan, Ulla-Kirsikka Vainio sanoo.

Korjattu 18.07. Vaihdettu sanan "päättäjät" tilalle "johtavat viranhaltijat"

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 22.1. kello 23 saakka.