Hyppää sisältöön

Rovaniemen kaupunginhallitus haluaa valita käytännössä kaikki keskeiset johtajat ja päälliköt

Rovaniemellä hallintosääntöuudistus on tuomassa enemmän valtaa poliittisille päättäjille. Kaupunginjohtajalle tähän asti kuulunutta keskeisten viranhaltijoiden nimitysvaltaa ollaan siirtämässä kaupunginhallitukselle.

Rovaniemen kaupunginhallitus haluaa kapunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainiolta itselleen päätösvallan keskeisten viranhaltijoiden valinnassa Kuva: Antti Mikkola / Yle

Rovaniemen kaupunginhallituksen tekemä muutos hallintosääntöuudistuksen ensimmäisen vaiheen esitykseen vaikuttaa merkittävästi kaupungin johtohenkilöiden ja päälliköiden valintoihin.

Hallintosääntöuudistusesitys menee valtuuston päätettäväksi, mutta mitä suurimmalla todennäköisyydellä muutos menee sen seulan läpi. Keskustan Riku Tapion tekemä esitys nimittäin hyväksyttiin kaupunginhallituksessa äänin 8-3, vihreiden ja kahden kokoomuksen hallitusjäsenen vastustaessa.

Keskeiset viranhaltijat kaupunginhallituksen peukalon alle

Alkuperäisessä esityksessä vain toimialajohtajan valinta oli kaupunginhallituksen heiniä.

Sanamuoto alkuperäisessä esityksessä oli selkeä: ”Toimialajohtajan valitsee virkaansa kaupunginhallitus” ja ”Kaupunginjohtaja ja toimialajohtaja valitsevat muut alaisensa viranhaltijat.”

Kaupunginvaltuustolle päätettäväksi menevään hallintosääntöön sisältyy nyt hallituksen esitys, jonka mukaan kaupunginhallituksen heiniä on toimialajohtajan valinnan lisäksi konsernitalouspäällikön, rakennuttamispäällikön, henkilöstöjohtajan, viestintä- ja markkinointijohtajan ja kaupunginsihteerin valinta.

Kaupunginhallituksessa muutosesityksen tehnyt keskustan Riku Tapio rauhoittelee puheita isosta vallansiirrosta.

– Kaupunginhallitus lähtee siitä, että nyt kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan yhteistyötä tiivistetään liittyen viranhaltijoiden valintaan ja ylipäätään kaupungin johtamisjärjestelmään.

– Voimassa olevan hallintosäännön mukaan hallitus ja lautakunnat voivat ottaa erillisellä päätöksellään valittavakseen viranhaltijat, joista tehdään erillinen päätös. Nyt hallituksen tahtotila oli se, että nämä keskeiset viranhaltijat esitetään erikseen hallintosäännössä. Tavallaan se ei muuta käytäntöä mihinkään, Riku Tapiosanoo.

Kaupunginjohtaja sanoo, että valtaa jää hänellekin

Kaupunginhallituksen valta nimityksissä joka tapauksessa kasvaa merkittävästi ja kaupunginjohtajan vähenee, sitä faktaa ei millään selityksellä voi toiseksi muuttaa.

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio antaa silti varovaisin sanakääntein ymmärtää, että kaikki vastuu ja valta ei ole siirtymässä.

– Kaupunginjohtaja on kuitenkin esittelijä. Kyllä kaupunginjohtajalle jää paljonkin toimintaympäristöä ja samalla vastuuta ja velvollisuutta.

– Tässähän tulee myös konsernihallinnon rakentuminen, miten tätä hallintoa organisoidaan, sehän siirtyy tässä hallintosääntötyössä kaupunginhallitukselle, Vainio sanoo.

– Näen tässä kohtaa asian niin, että esittelijä esittelee, ja tietysti kaupunginhallituksella pitää olla aika vahva näkökulma, jos se poikkeaa siitä, kaupunginjohtaja Vainio sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.