Hyppää sisältöön

Kymenlaakson vaaliteltan chat-keskustelusarja huipentuu – tänään kello 10 puhutaan siitä, mihin rahat riittävät

Aluevaalitulokset selviävät huomenna. Tänään on vielä mahdollisuus keskustella ehdokkaiden ja asiantuntijoiden kanssa siitä tärkeimmästä eli rahasta. Tule mukaan kello 10!

Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Aluevaalien jännittävin osuus on pian käsillä – huomenna sunnuntaina selviää, millaisen aluevaltuuston Kymenlaakso saa. Huominen on myös varsinainen vaalipäivä, jolloin on viimeinen mahdollisuus äänestää Suomen historian ensimmäisissä aluevaaleissa.

Tänään vaalipäivän aattona järjestetään vielä yksi pohdintatuokio Kymenlaakson vaalichatissa. Kello 10 alkaen aiheena on kaikkein merkittävin asia kaikilla hyvinvointialueilla: Mihin rahat riittävät?

Mistä raha tulee?

Kymenlaakson kunnat ovat vuodesta 2019 alkaen maksaneet osan Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten rahoituksesta. Hyvinvointialueiden rahoitus taas perustuu valtaosin valtion rahoitukseen sekä osin asiakas- ja käyttömaksuihin.

Valtion antama rahoitus lasketaan eri kriteerien perusteella. Suurin osa, noin 80 prosenttia, valtion rahoituksesta lasketaan jokaiselle hyvinvointialueelle erikseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimukseen perustuvan sote-palvelutarvekertoimen avulla.

Kertoimen avulla voidaan laskea alueiden tarve erilaisille palveluille niin, että erilaiset tekijät, esimerkiksi ikäjakauman kehitys ja sairastavuus, otetaan huomioon.

Lisäksi jokainen hyvinvointialue saa rahoitusta myös asukasmäärän perusteella. Rahoitukseen vaikuttavat myös esimerkiksi vieraskielisten asukkaiden määrä, asukastiheys, alueen saaristoisuus ja hyte-kerroin, joka sisältää erilaisia terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä kuvaavia indikaattoreita.

Hyvinvointialueilla ei alussa ole vielä verotusoikeutta, mutta hallitus on sitoutunut saattamaan mahdollisen verotusta koskevan lain voimaan vuoteen 2026 mennessä.

Chat antaa vielä eväitä äänestykseen

Kuulostiko kaikki aiemmin lukemasi liian hankalalta? Ei hätää! Kello 10 alkavassa chatissa on mukana esimerkiksi Ylen kutsumia asiantuntijoita ja ehdokkaita, jotka keskustelevat aiheesta mielellään.

Asiantuntijoina mukana ovat Kymsoten toimitusjohtaja Annikki Niiranen, Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Juhani Carlson ja Kouvolan kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell.

Kymenlaakson vaalichat on alusta, jolla voit esittää kysymyksiä mieltäsi askarruttavista aluevaaliasioista. Kello 10 keskustellaan rahasta. Jos ehdokas on vielä valitsematta ja äänestyshousut polttelevat jalassa, kannattaa tulla katsomaan, mitä mieltä ehdokkaat ovat!

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.