Hyppää sisältöön

Koululaisille tilattiin kuusi miljoonaa koronatestiä, mutta nyt mietitään, mihin niitä enää edes tarvitaan

Espoon koulutoimen mukaan tilanne yritetään hoitaa niin, että veronmaksajien rahat eivät mene kankkulan kaivoon, kun testit kerran on tilattu. Myös Vantaalla odotellaan testien saapumista.

Kouluissa odotetaan nyt Huoltovarmuuskeskuksen tilaamia koronatestejä koululaisten koteihin jaettaviksi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kouluissa odotellaan parhaillaan Huoltovarmuuskeskuksen tilaamaa kuutta miljoonaa koronatestiä. Testien pitäisi saapua Suomeen parin viikon kuluessa.

Muun muassa Espoossa koulutoimi on jo suunnitellut testien jakelua koteihin ja miettinyt, miten vanhemmille saadaan viesti testin oikeaoppisesta tekemisestä, kertoo Espoon kasvun ja oppimisen toimialajohtaja Harri Rinta-aho.

– Videolla pitäisi antaa vanhemmillle ohjeet niin, että kotona tehtävän testin tulos olisi luotettava, hän sanoo.

Tilanne on muuttunut testien tilauksen jälkeen

Testien saapumista odotellessa koronaepidemian hoitoon ja rajoituksiin kouluissa on jo tullut uusia ohjeita.

Silloin kun testeistä vielä puhuttiin, vaihtoehtona oli etäkoulu. Tällä hetkellä Espoossa, niin kuin ei muuallakaan, ei koronan takia enää aseteta koululaisia karanteeniin eikä jäljitystä tehdä. Uusia ohjeita tulee jatkuvasti.

Mitään näyttöä etäkoulun tarpeellisuudesta ei ole vieläkään tullut Rinta-ahon mukaan vastaan, vaikka koulua on käyty kolmatta viikkoa.

Jos lapsi tällä hetkellä jää kotiin kipeänä, hän sairastaa ja palaa kouluun sitten, kun vanhemmat ajattelevat, että lapsi voi palata, koronan kohdalla viiden päivän jälkeen. Virallista etäopetusta ei enää järjestetä kuin niille, joilla on siihen erikoislupa.

– Ohje on nyt se, että jos olet oireinen, pysy kotona ja ota yhteys kouluun, Rinta-aho sanoo.

Muuttuneessa tilanteessa kouluissa mietitäänkin nyt, mihin tilattuja testejä tarvitaan. Kun testit saapuvat kouluihin, ei voida edes pakottaa vanhempia tekemään niitä lapsilleen, koska ei ole poikkeustilaa, sanoo Rinta-aho. Koulu voi sitä vain suositella.

– Emme me halua vapaassa demokratiassa ketään ryhtyä pakottamaan mihinkään.

Rinta-aho ei ole varma, mihin kotitestausta enää tarvitaan. Hänen mukaansa Espoossa tartuntatautilääkärit sanovat, että tauti ei helposti leviä lapsesta toiseen, eikä ainakaan Espoon kouluissa ole ollut yhtään isoa koronatartuntarypästä.

Rinta-aho katsoo, että kyse on poukkoilevasta tahtotilasta, jossa tehdään yksittäisiä päätöksiä ja selkeä strategia puuttuu. Koko korona-aika on hänen mielestään ollut samanlaista.

– Ostetaan ensin kuusi miljoonaa pikatestiä, ja sitten todetaan, että korona on sairaus muiden joukossa ja jos olet kipeä, ole kotona.

– Mutta nyt kun nämä testit on saatu tilattua, yritetään hoitaa tilanne niin, että veronmaksajien rahat eivät ihan kankkulan kaivoon mene, Rinta-aho sanoo.

Vantaallakin odotetaan testejä

Espoon tavoin myös Vantaalla odotetaan koronatestien saapumista kouluihin. Vantaan kaupungin perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo on kuitenkin varovaisempi sanoissaan. Hänen mukaansa on vaikea kommentoida asiaa, sillä valtiolta ei ole tullut vielä minkäänlaista ohjetta.

– Odotamme ohjeita, ja sitten toteutamme niiden pohjalta: välitetään testit ja jaetaan, kun testit saapuvat, Kalo sanoo.

Hän ei lähde arvioimaan sitä, onko koululaisten testeille enää perusteita, nyt kun tilanne on muuttunut.

– Aika näyttää, millaisessa tautitilanteessa sitten olemme, kun nämä testit saapuvat. Koko ajan tämä muuten näyttää olevan menossa kohti normaaleja sairauspoissaoloja.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 26. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi: