Hyppää sisältöön

Pelastajat pääsivät onnettomuuspaikalle aiempaa nopeammin Pohjois-Savossa – tänä vuonna apua saa vielä rivakammin

Ensimmäiset pelastajat saapuivat avun tarvitsijan luokse koko maakunnan alueella keskimäärin 11 minuutissa 9 sekunnissa. Toissavuonna aikaa kului noin puoli minuuttia enemmän.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen tehtävistä eniten lisääntyivät ensivastetehtävien ja paloilmoitinhälytysten määrä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen keskimääräinen toimintavalmiusaika parani viime vuonna. Se tarkoittaa, että apu saapui paikalle viime vuonna noin puoli minuuttia edellisvuotta nopeammin.

Vuonna 2021 ensimmäiset pelastajat olivat kiireellisissä hälytystehtävissä paikalla koko maakunnan alueella keskimäärin 11 minuutissa 9 sekunnissa. Vuonna 2020 aikaa kului keskimäärin 11 minuuttia 40 sekuntia.

– Tässä on siis kyse koko maakunnan alueesta ja keskimääräisestä ajasta. Keskeisellä kaupunkialueella vaatimus on olla paikalla kuudessa minuutissa. Harvaan asutulla maaseudulla tulo kestää pidempään, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Lauri Holappa kertoo.

Holapan mukaan toimintavalmiusajan odotetaan paranevan entisestään tänä vuonna, kun Kuopioon Petoselle ja Itkonniemelle on avattu uudet pelastusasemat. Myös Nilsiässä on otettu käyttöön uusi asema.

Myöhemmin tänä vuonna on tarkoitus avata uusi yksikkö myös Kuopion Sorsasaloon, joka palvelisi etenkin Siilinjärven Vuorela–Toivala aluetta.

Ensivastetehtävät lisääntyivät, vahingontorjunta väheni

Pelastuslaitoksella oli viime vuonna yhteensä 5 048 hälytystehtävää. Määrä nousi 74 tehtävällä edellisvuodesta. Pohjois-Savossa pelastustoimella on ollut vuosina 2017–2021 keskimäärin 5 225 tehtävää vuodessa.

– Siinä ei ole merkittäviä muutoksia viiden vuoden aikajaksolla. Trendinä on, että ensivastetehtävät ja automaattiset palohälytykset lisääntyvät, samoin liikenneonnettomuudet, Holappa sanoo.

Ensivastetehtäviä oli viime vuonna Pohjois-Savossa 628, liikenneonnettomuuksia 933 ja hätäkeskukseen liitetyn paloilmoittimen tarkastustehtäviä 733.

Ensivasteessa lähin mahdollinen pelastustoimen yksikkö aloittaa hätätilapotilaan hoitoa, erityisesti tehtävissä, joissa ambulanssi tulee paikalle kauempaa.

Tulipaloja sattui yhteensä 446, mikä on 17 enemmän kuin vuonna 2020. Varsinaisia rakennuspaloja oli viime vuonna 91, lähes saman verran kuin edellisvuonna.

Myrskyistä aiheutuvia vahingontorjuntatehtäviä oli miltei 300 tehtävää vähemmän kuin vuonna 2020.

Lue myös: