Hyppää sisältöön

WSJ: Saksa estää Viroa välittämästä tykistöä Ukrainaan – Neuvostoliitossa valmistetut tykit matkasivat Suomen kautta Viroon

Suomeen 1990-luvulla myydyt ja sittemmin Viroon viedyt tykit eivät näillä näkymin pääse Ukrainaan. Virolaislähde kertoo Wall Street Journal -lehdelle Viron suostuttelevan yhä Saksaa muuttamaan mielensä asiassa.

–Saksa ei ole tukenut aseiden vientiä viime vuosina, Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi perjantaina. Kuva: Bernd Von Jutrczenka / DPA

Saksa on kieltänyt toista sotilasliitto Naton jäsentä Viroa lähettämästä Ukrainaan kenttätykkejä, jotka myytiin Saksasta 1990-luvulla Suomeen ja välitettiin myöhemmin Viroon.

Asiasta kertovat virolaiset ja saksalaiset viranomaislähteet sanomalehti Wall Street Journalille (siirryt toiseen palveluun).

Alun perin Neuvostoliitossa valmistettujen ja Itä-Saksaan vietyjen aseiden välittäminen Ukrainaan olisi vaatinut luvan Saksalta. Saksa asettuu asiassa jyrkästi eri linjalle kuin esimerkiksi Yhdysvallat, Britannia ja Puola, jotka ovat antaneet lupansa aseiden välittämiselle Baltiasta Ukrainaan.

Lehdelle puhuneet saksalaisviranomaiset perustelevat päätöstä maan pitkäaikaisella linjauksella välttää asetoimituksia jännitteisille alueille. Joustamattomuus asiassa asettaa Saksan uuden liittokanslerin Olaf Scholzin hallituksen kyseenalaiseen valoon, arvostelee yhdysvaltalaisen ajatushautomo Brookings Institutionin analyytikko lehdelle.

– Tämä on varhainen testi uudelle liittokanslerille, ja se näyttää kykeneekö hänen koalitionsa vastaamaan kansainväliseen kriisiin. Jos hän ei kykene tekemään vaatimatonta muutosta lakiin, se asettaa kyseenalaiseksi hänen ulkopolitiikan johtamistaitonsa, Brookingsin Michael O'Hanlon sanoo.

Virolaislähde kertoo lehdelle Viron suostuttelevan yhä Saksaa muuttamaan mielensä asiassa. Viro tarvitsisi luvan myös Suomesta, koska Viro osti kyseiset 122-milliset haupitsit Suomesta, joka vuorostaan hankki ne Saksasta. 1990-luvulla yhdistynyt Saksa hankkiutui eroon suuresta määrästä Itä-Saksan armeijan entistä kalustoa.

Ylen joulukuussa haastattelema puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston silloinen ylijohtaja Esa Pulkkinen vahvisti joulukuun lopussa, että puolustusministeriö oli saanut pyynnön Virosta. Pulkkinen kertoi tuolloin, että ennen luvan myöntämistä tai hylkäämistä puolustusministeriö pyytää ulkoministeriöltä lausunnon.

Yhdysvallat antoi luvan aseiden lähettämiselle

Baltian maat kertoivat perjantaina ryhtyvänsä toimittamaan aseita Ukrainalle vahvistaakseen sen sotavoimia. Asiasta kertoivat maiden puolustusministerit tiedotteessaan.

Lausunnon mukaan Viro toimittaa Javelin-panssarintorjuntaohjuksia, kun taas Latvia ja Liettua toimittavat Stinger-ilmatorjuntaohjuksia ja niihin liittyviä laitteita. Viron puolustusministerin Kalle Laanetin mukaan Ukraina on etulinjassa, joka erottaa muun Euroopan sotilaallisesta konfliktista Venäjän kanssa. Baltian maat – jotka ovat kaikki sotilasliitto Naton jäseniä – kertoivat saaneensa Yhdysvaltain hyväksynnän asialle.

– Tänään meillä on kaikki tarvittavat luvat Yhdysvalloilta aseiden lähettämiseen. Näin osoitamme, että tuemme Ukrainaa paitsi sanoin myös teoin, Laanet sanoi tiedotteessa.

Puolustusministerit myös huomauttivat toivovansa, että Ukrainalle ei tule tarvetta käyttää aseita ja että Venäjä luopuu aggressiivisesta asenteestaan.

Lue myös: