Hyppää sisältöön

Sunnuntaina luvassa jonoja ja erikoisjärjestelyjä ympäri Suomea – näin aluevaaleissa äänestetään koronaturvallisesti

Ehdokkaiden äänisaaliiden lisäksi aluevaaleissa jännittämisen aihetta on koronaviruksen suhteen, kun tehokkaasti leviävä omikronvariantti väijyy ihmismassoja.

Keravan pääkirjastolla ennakkoäänestettiin maanantaina. Noin miljoona suomalaista ennakkoäänesti. Jos sunnuntaina miljoona lähtisi uurnille, niin äänestysprosentissa päästäisiin viidenkymmenen yli.

Sunnuntaina klo 9–20 suomalaiset äänestävät ensimmäistä kertaa aluevaaleissa varsinaisena vaalipäivänä. Vaaleilla valitaan valtuutetut aluevaltuustoon, joka päättää seuraavat neljä vuotta hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta. 21 upouutta hyvinvointialuetta odottavat uusia vallankäyttäjiä.

Ensimmäisten aluevaalien suhteen riittää jännitettävää. Mikä puolue vaalit voittaa, mikä häviää? Innostuvatko kansalaiset ääniuurnille vai onko luvassa poliittinen pannukakku? Tuleeko äänestysjonoista ja -paikoista omikronvariantin ansiosta karmeita koronalinkoja?

Ensimmäiset kaksi kysymystä ovat äänestäjien ja puolueiden välinen asia. Koronakysymykseen taas vastaavat vaalilautakunnat ja äänestyspaikkojen toimitsijat Hangosta Utsjoelle, ylimmällä tasolla vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

– Nämä vaalit pystytään järjestämään ihan samalla tavalla kuin kesän kuntavaalit. Meillä on THL:n ja oikeusministeriön laatimat erityisohjeet käytössä, Jääskeläinen sanoo.

Kesän 2021 kuntavaalit oli tosin tarkoitus järjestää keväällä 2021. Alkuvuoden kireän koronatilanteen takia kuntavaalit päätettiin kuitenkin siirtää kesälle. Aluevaaleja ei kuitenkaan siirretä, vaan nyt luotetaan järjestelyihin, vaikka koronatartuntamäärät liikkuvatkin kymmenissä tuhansissa per päivä.

Vantaalla vaalitoimitsijoita perehdytettiin sunnuntain suoritukseen. Esimerkiksi Vantaalla toimii 850 toimitsijaa 68 äänestyspaikassa. Kuva: Markku Sandell / Yle

Jääskeläisen mainitsemat "erityisohjeet" sisältävät käytännössä jo kaikille tutut, kiveen hakatut koronatoimet: välimatka, maski ja käsidesi. Lisäksi äänestyspaikoilla on Jääskeläisen mukaan "hyvä tuuletus" ja pintoja pestään. Yksi erikoisempikin koronaohjeistus löytyy: äänestäjä voi halutessaan tuoda oman kynänsä äänestyspaikalle. Näin voi välttää tarttumasta koko kylän lähmimään kuulakärkeen, joskin säntillisen käsien desinfioinnin pitäisi pitää huolta senkin puhtaudesta.

Vaalimateriaalia valmiina jakoon ympäri Vantaan äänestyspisteitä. Vantaa ja Kerava muodostavat yhdessä oman hyvinvointialueensa. Kuva: Markku Sandell / Yle

Isoin haaste käytännön toteutuksen suhteen ovat koronakaranteenit, niin äänestäjien kuin vaalitoimitsijoidenkin kannalta. Nopeasti leviävän, altistavan ja eristävän omikronvariantin ansiosta ihmisiä on karanteenissa paljon koko Suomen mitalla. Karanteenistakin pitää päästä käyttämään äänioikeutta.

– Heille äänestys järjestetään niin, että he voivat äänestää äänestyspaikan ulkopuolella, Jääskeläinen lupaa.

Jääskeläisen mukaan eristyksissä olevien henkilöiden kannattaa olla ennalta yhteyksissä kuntansa keskusvaalilautakuntaan (siirryt toiseen palveluun) ja varmistaa sieltä selvät toimintaohjeet. Oman äänestyspaikan löytää oman osoitteensa avulla esimerkiksi äänetyspaikat.fi-palvelun (siirryt toiseen palveluun) kautta. Karanteenissa olevien äänestys on toteutettu vaalilautakunnan päättämällä tavalla: äänestys voi tapahtua esimerkiksi autosta käsin tai äänestyspaikan ulkopuolelle tuodulla kopilla.

Vantaalla karanteenilainen voi kutsua vaalilautakunnan jäsenet ulkosalle

Vantaan kaupungintalolla kuhisee. Vaalitoimitsijat käyvät läpi sunnuntain kuplettia, jakavat aineistoja ja tehtäviä. Hanna Ormio, kaupungin hallintojohtaja, kertoo vaalien järjestämisen olevan iso urakka.

– Olemme joutuneet varautumaan siihen, että vaalihenkilöstöstä osa jää pois. Tämän takia olemme rekrytoineet varahenkilöitä koko syksyn ajan.

Vantaan kaupungin hallintojohtaja Hanna Ormio on vaalien suhteen luottavaisin mielin, vaikka ne ovatkin tuottaneet järjestäjille haasteita. Kuva: Markku Sandell / Yle

Ormion mukaan varahenkilöitä saatiin kolmisensataa, ja heistä onkin jouduttu kutsumaan töihin jo 150 koronan karsiessa toimitsijoita eristyksiin. Yhteensä Vantaalla vaalitoimitsijoita on 850 henkeä, 68 äänestyspaikassa. Sinänsä koronan kanssa äänestämistä harjoiteltiin kesän kuntavaaleissa, eli mitään aivan uutta ei Ormion mukaan aluevaaleissakaan ole luvassa.

Miten Vantaalla toimii koronakaranteenissa olevien äänestys?

– Äänestyspaikan ovella meillä on puhelinnumero, johon soittamalla voi pyytää ulkona äänestämistä. Tämän jälkeen äänestäjän luo saapuu kolme vaalilautakunnan jäsentä ja yksi vaaliavustaja. Äänestys suoritetaan sitten siinä ulkosalla, vaalisalaisuus säilyttäen, Ormio kertoo.

Ormio uskoo sinänsä hieman erikoiselta kuulostavan toimenpiteen kuitenkin toimivan erittäin hyvin.

Vielä on vaikea sanoa, miten aluevaalit kiinnostavat suomalaisia, ja onko niistä tiedottamisessa ja kampanjoinnissa onnistuttu poliitikoiden, median ja valtiovallan taholta. Pelkääkö vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, että koronatilanne saattaa vähentää äänestäjien määrää vielä entuudestaan tuntemattomissa aluevaaleissa?

– Mielestäni ennakkoäänestyksen miljoona äänestäjää kertovat siitä, että vaalit kiinnostavat. Jos sunnuntaina saadaan toinen miljoona liikenteeseen, niin äänestysprosentissa päästään yli puoleen. Tämä olisi olosuhteet huomioon ottaen hyvä tulos, Jääskeläinen sanoo toiveikkaasti.

Lue lisää: