Hyppää sisältöön

Viiden kunnan on vastattava Kymsoten uuteen miljoonapyyntöön perjantaihin mennessä – Kaakon kaksikko aikoo kieltäytyä

Jos Kymsote aikoo hoitaa palkkaharmonisaation maaliin kahden vuoden sijaan yhdessä vuodessa, se tarvitsee 13,4 miljoonaa euroa lisää. Uusi rahapyyntö on kaikille kunnille ikävä yllätys.

Jos kunnat eivät taivu maksamaan lisää rahaa palkkaharmonisaatioon, Kymsote jää kahden vaatimuksen väliin. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Virolahden ja Miehikkälän kunnat eivät ole aikeissa maksaa Kymsoten pyytämiä lisärahoja.

Kaakon kaksikon kunnanhallitukset käsittelevät asiaa maanantaisessa kokouksessaan. Sekä Virolahden kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli että Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen aikovat esittää lisärahan maksusta kieltäytymistä.

Kymsoten hallitus päätti 13. tammikuuta pidetyssä kokouksessaan pyytää jäsenkunniltaan lisärahoitusta palkkaharmonisaation kustannuksiin.

Kun sote-kuntayhtymä Kymsote perustettiin vuonna 2019, henkilöstön palkoissa oli merkittäviä eroja.

Palkkoja on yhtenäistetty kolmen vuoden aikana, mutta työ on edelleen kesken. Kymsote on varannut palkkojen harmonisointiin viisi vuotta, mutta työmarkkinajärjestöt vaativat palkkojen yhtenäistämisen valmistumista tämän vuoden lopussa ennen hyvinvointialueiden perustamista.

Nyt Kymsote tarvitsee vuodelle 2023 kaavaillut palkkamiljoonat jo tänä vuonna.

Kaakon kaksikko ei ole aikeissa taipua

Kymsoten tulisi saada katettua 13,4 miljoonan euron kulut, jos se haluaa yhtenäistää palkat tämän vuoden loppuun mennessä. Kuntayhtymä on laskenut, että Miehikkälän jäsenkuntaosuus summasta olisi noin 161 000 euroa ja Virolahden osuus 259 000 euroa.

Molempien kuntien asian valmistelijan, hallintojohtaja Otto Koskelan mukaan kunnilla ei ole varaa tai valmiuksia tehdä Kymsoten pyytämää määrärahamuutosta.

Koskelan mukaan vastauspyyntö ja sen ajankohta tulivat yllätyksenä, sillä vuoden 2022 talousarvion valmisteluprosessin yhteydessä palkkaharmonisaatiota koskevasta lisärahasta ei keskusteltu missään vaiheessa.

Vastauksissaan kunnat huomauttavat, että Kymsoten tulisi käydä neuvottelut Kuntatyönantajien linjauksen mukaisesti ja tehdä yhteensovittaminen mediaanitason eli keskimmäisen palkan laskentamallilla.

Haminan jäsenkuntaosuus olisi 1,7 miljoonaa, Kotkan noin 4,6 miljoonaa ja Kouvolan noin 6,8 miljoonaa. Pyhtään palvelut on ulkoistettu Terveystalolle, joten asia ei koske sitä.

Kymsote odottaa vastausta lisärahoituspyyntöön jäsenkunniltaan Pyhtäätä lukuun ottamatta perjantaihin 28. tammikuuta mennessä.

Kymsote on pyytänyt kunnilta lisää rahaa jo aiemmin yllättävien lisäkustannusten vuoksi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.