Hyppää sisältöön

Äänestäjien ja puoluejohtajien puheissa toistui sama kysymys viimeisenä kampanjapäivänä: Miten alueiden rahat riittävät?

Yle seurasi lauantaina neljän suurimman puolueen puheenjohtajan vaalikampanjan loppukiriä, kun nämä kannustivat äänestäjiä vaaliuurnille. Lohjan torilla puolueväkeä näkyi enemmän kuin tavallisia äänestäjiä.

Mikä mietityttää aluevaaleissa ja tulevissa hyvinvointialueissa?
Mikä mietityttää aluevaaleissa ja tulevissa hyvinvointialueissa?

Sunnuntaina järjestettävien ensimmäisten aluevaalien kampanjoissa on ollut tänään loppurutistuksen aika. Yle seurasi lauantaina neljän suurimman puolueen puheenjohtajan vaalikampanjointia, kun he kannustivat ihmisiä vaaliuurnille.

Vaaleissa valitaan kaikille hyvinvointialueille aluevaltuustot. Ne aloittavat toimintansa jo ensi maaliskuussa, vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille ensi vuoden alussa.

Pirkanmaalla kampanjoi lauantaina keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, joka totesi, että äänestäjiä puhututtaa etenkin lähipalvelujen kohtalo. Lisäksi esille on noussut ikäihmisten palvelut, lapsiperheiden arki sekä hoitohenkilöstön riittävyys ja jaksaminen.

Saarikon mukaan lähipalveluiden vahvistaminen on keskustalle ykkösjuttu.

– Kotiosoite ei saa vaikuttaa tasa-arvoon peruspalveluissa. Äänestysaktiivisuus on näiden vaalien tärkeimpiä juttuja, ja lähipalveluksi äänestyspaikkakin lasketaan, hän sanoo.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vieraili Kangasalan torilla aluevaalien aattona. Kuva: Antti Eintola / Yle

Kampanjointia toreilla ja verkossa

Lohjalla pikkupakkasessa tavallisia äänestäjiä oli vähemmän kuin ehdokkaita ja muita puolueaktiiveja. Äänestäjät, kuten lohjalainen Pekka Hyytiäinen, ihmettelivät, riittävätkö uusien hyvinvointialeuiden rahat luvattujen palvelujen ylläpitoon.

– Kyllä tässä jonkinnäköinen käsitys asioista on, mutta sellaisia pieniä ristiriitoja siitä, että mistä ne rahat riittää? Hyytiäinen kuvailee ajatuksiaan aluevaaleista.

– Ja kun tämä juna tästä lähtee menemään, niin mitäs sitten, jos mennäänkin väärään suuntaan? Hyytiäinen pohti.

Oman telttansa Lohjan torille olivat tuoneet perussuomalaiset, kokoomus, SDP, keskusta ja RKP.

Aamupäivällä kaupungissa kampanjoimassa oli myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. Purran mukaan osa ihmisistä on edelleen ymmällään siitä, mistä vaaleissa on kyse.

– He tietävät, että tulee uusi hallinnon taso ja rakenteet muuttuvat, mutta se, mitä se tarkoittaa, on valitettavasti epäselvää.

Tämän lisäksi teltoilla on puhuttu Purran mukaan muun muassa rahasta ja huolesta siitä, katoavatko lähipalvelut maakunnista. Myös polttoaineiden hintojen nousu nousi esiin täälläkin, vaikka uudet aluevaltuustot eivät päätä niistä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoo, että osa ihmisistä ei tiedä täysin, mistä aluevaaleissa on kyse. Kuva: Pekka Koli / Yle

Myös Purra yhtyy kannustamaan ihmisiä vaaliuurnille.

– Tiedän että moni ajattelee, että uudistus on turha tai vaalit ovat huonot eikä niissä tarvitse äänestää. Mutta se ei ole minkäänlaista protestointia, että jää kotiin, hän toteaa.

Niin ikään Lohjalla puoliltapäivin kampanjoinut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että ihmiset haluavat vastauksia etenkin huoleen palveluista ja rahojen riittävyydestä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo, että yli puolet äänestysoikeudellisista käyttäisivät ääntään vaaleissa. Kuva: Pekka Koli / Yle

Hän on havainnut, että ihmisten vaali-into on tuntunut nousevan loppukirin aikana.

– Se on hyvä asia, koska kyse on kaikkein tärkeimmistä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista ja isoista määristä veronmaksajien rahoja. Todella toivon, että äänestysprosentti nousisi yli 50:n, koska se antaisi demokratialle vahvan pohjan, sanoo Orpo.

SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin kampanjointi oli lauantaina virtuaalista. Marin osallistui kolmeen, oman puolueensa järjestämään hyvinvointialueita käsittelevään Facebook-lähetykseen etäyhteydellä pääministerin virka-asunnosta Kesärannasta.

Päijät-Hämeen hyvinvointialuetta käsittelevässä keskustelussa Marin totesi, että SDP:llä on vaaleissa kaksi keskeistä teemaa kaikkialla Suomessa.

– Ihmisten palveluiden pitää toimia hyvin ja niitä pitää saada ajoissa, etteivät ongelmat kasaannu ja kustannukset kasva. Toinen tärkeä asia on henkilöstön hyvinvointi. Ymmärrämme, kuinka arvokasta on, että pidämme sotealan työntekijöiden jaksamisesta ja työhyvinvoinnista huolta.

Lisää aluevaaleista:

.
.