Hyppää sisältöön

Tukholma, Pariisi, Lontoo, Helsinki – tuhansia marssi kaduilla eri puolilla Eurooppaa koronarajoitusvastaisissa mielenosoituksissa

Eri puolilla Eurooppaa järjestetyt protestit ovat osa World Wide Demonstration -tempausta. Mielenilmauksissa vastustettiin muiden muassa rajoituksia ja pakollisia rokotuksia.

Ihmiset marssivat koronarajoitusvastaisissa mielenosoituksissa eri puolilla Eurooppaa
Ihmiset marssivat koronarajoitusvastaisissa mielenosoituksissa eri puolilla Eurooppaa

Eri puolilla Eurooppaa on tänään nähty koronarajoituksia vastustavia mielenosoituksia.

Protesteja on ollut Suomen lisäksi esimerkiksi Ruotsin Tukholmassa ja Göteborgissa, Britannian Lontoossa ja Ranskan Pariisissa.

Ruotsissa järjestettiin tänään kaksi koronarajoituksia vastustavaa mielenosoitusta, joihin osallistui yhteensä yli 10 000 ihmistä.

Perjantaihin mennessä liki 18 000 ihmistä oli ilmoittautunut mukaan Tukholman keskustan mielenosoitukseen, vaikka poliisi oli antanut mielenosoitusluvan enintään 3 000 hengelle. Lauantaina kerrottiin, että paikalle oli saapunut noin 9 000 ihmistä.

Göteborgissa mielenosoituksiin osallistui noin 1 500 ihmistä.

Ruotsin poliisin mukaan protestit sujuivat rauhallisissa merkeissä. Jotkut mielenosoittajat sytyttivät hätäsoihtuja.

Tuhansia ihmisiä kokoontui lauantaina Tukholman keskustaan osoittamaan mieltään koronarjoituksia vastustavaan protestiin. Kuva: Fredrik Persson/TT / EPA-EFE

Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) varoitti aiemmin, että mielenosoituksiin saattaa olla tulossa myös äärioikeistolaisia. Uutistoimisto AFP:n mukaan mielenosoittajien joukossa oli henkilöitä, joilla oli natsitunnuksilla varustettuja asusteita.

Ruotsalaisen SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan mielenosoituksiin osallistui uusnatsien Pohjoismaisen vastarintaliikkeen edustajia, jotka marssivat Tukholmassa liikkeen lipun kanssa.

Kaikki koronarokotuspisteet mielenosoittajien reitillä Tukholmassa suljettiin ennen mielenosoituksen alkua.

Ruotsissa on voimassa useita koronarajoituksia, kuten kokoontumisrajoitus yli 50 hengen tapahtumissa.

Mielenosoituksia eri puolilla Eurooppaa

Lontoossa satoja ihmisiä kokoontui Lontoon keskustaan vastustamaan pakollisia rokotuksia, kertovat Express-lehti (siirryt toiseen palveluun) ja MyLondon (siirryt toiseen palveluun) -uutissivusto.

Enemmistö protestoijista vastusti hallituksen päätöstä pakollisista koronarokotuksista. Huhtikuussa voimaan astuva säädös velvoittaa terveydenhuollon työntekjät rokottautumaan. Mielenosoittajien mukaan asetuksen myötä jopa 70 000 julkisen terveydenhuollon työntekijää voi menettää työpaikkansa.

Ranskassa taas protestoitiin koronapassia.

Maan sisäministeriön mukaan yli 38 000 ihmistä protestoi lauantaina eri puolilla maata.

Ainakin Pariisissa ja Bordeaux’issa järjestettiin lauantaina useita pienimuotoisia protesteja. Pariisissa järjestettiin neljä mielenosoitusta, joihin osallistui enimmäkseen EU-vastaisen presidenttiehdokkaan Florian Philippotin kannattajia.

Maanantaina voimaan astuvaa rokotepassi on suututtanut monia ranskalaisia.

Mielenosoittajien mukaan rokotepassin vaatiminen julkisissa tiloissa kaventaa ihmisten vapauksia. Jotkut ovat kutsuneet rokotepassia jopa erottelupolitiikan välineeksi.

Myös Helsingissä ja Jyväskylässä on lauantaina osoitettu mieltä koronatoimia, kuten sote-alan henkilöstön koronarokotuksia ja koronapassia vastaan. Poliisi arvioi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että Helsingin mielenosoituksiin osallistui noin 4 000 ihmistä.

22.1 klo 21.28 Lisätty Ranskan sisäministeriön tieto mielenosoittajien määrästä.

Lue lisää aiheesta: