Hyppää sisältöön

Fukushiman turmaydinvoimalasta on vuotanut jäähdytysnestettä – yhtiö selvittää syytä

Fukushiman voimalasta vastaavan yhtiön mukaan vuodolla ei ole ollut vaikutusta ympäristöön.

Fukushiman voimala-alueen puhdistamiseen liittyy 11 vuotta onnettomuuden jälkeenkin riskejä. Kuvassa voimalan varastosäiliöitä. Kuva: Kimimasa Mayama / EPA

Japanissa Fukushiman tuhoutuneen ydinvoimalan kahdesta säiliöstä on vuotanut jäähdytysnestettä, kertoo voimalasta vastaava yhtiö Tepco.

Jäähdytysnestettä käytetään luomaan jääseinämä, joka estää pohjaveden pääsyn voimalan reaktorirakennuksiin.

Tepcon mukaan jäähdytysnesteen vuodolla ei ole ollut vaikutusta ympäristöön tai jääseinämään.

Yhtiön tiedottaja Tsuyoshi Shiraishi sanoi sunnuntaina, että noin neljä tonnia jääseinämän ylläpitoon käytettyä jäähdytysliuosta oli vuotanut säiliöistä. Uutistoimisto Reuters ei kertonut, mihin vuotanut jäähdytysneste on tarkalleen ottaen päätynyt.

– Selvitämme vuodon syytä, Shiraishi sanoi Reutersin mukaan.

Shiraishin mukaan vuodolla ei ole toistaiseksi ollut vaikutusta jääseinämän toimintaan, koska sen sulaminen vie useita kuukausia jäähdystysnesteen puuttuessa.

Tuorein vuoto on todiste siitä, että Fukushiman voimala-alueen puhdistamiseen liittyy ennalta arvaamattomia ongelmia vielä lähes 11 vuotta onnettomuuden jälkeen.

Useita vuotoja jo aiemmin

Kyseessä oli jo kahdeksas vuoto Fukushimassa. Edellinen vuoto tapahtui joulukuussa 2019. Silloin jäähdytysliuosta pääsi vuotamaan 16 tonnia.

Shiraishin mukaan joulukuussa 2019 vuodon syynä oli todennäköisesti metallin väsyminen, joka johtui rakennustyömaa-ajoneuvojen aiheuttamista värähtelyistä.

Maanjäristys ja tsunami aiheuttivat Fukushiman turman maaliskuussa 2011. Se oli maailman pahin ydinvoimalaonnettomuus vuonna 1986 tapahtuneen Tšernobylin katastrofin jälkeen.

Viime vuonna Japanin hallitus päätti, että Fukushiman voimala-alueelta voidaan laskea mereen yli miljoona tonnia puhdistettua vettä. Operaation on määrä alkaa keväällä 2023.

Tepco kertoi joulukuussa, että yhtiö aikoo rakentaa operaatiota varten mereen johtavan tunnelin.

Ryhmä aikoo vaatia korvauksia

Japanilaisen Mainichi-lehden mukaan kuuden henkilön ryhmä aikoo nostaa oikeuskanteen Tepcoa vastaan vuoden 2011 onnettomuuten liittyen. He sanovat saaneensa kilpirauhassyövän Fukushiman säteilylle altistumisesta.

Asianomistajat asuivat Fukushiman prefektuurissa ollessaan alaikäisiä vuonna 2011, kun Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus tapahtui. Mainichin mukaan he vaativat Tepcolta yli viiden miljoonan dollarin korvauksia.

Tepcon on ilmoittanut, että se aikoo vastata mahdolliseen kanteeseen, kun yhtiö tutustunut perusteellisesti vaatimuksiin ja niiden perusteluihin.

Lue lisää: