Hyppää sisältöön

Britannia ja Irlanti vähentävät rajoituksia, tautihuippua odottava Puola alkaa tarjota ilmaisia pikatestejä – korona etenee eri tahtiin Euroopassa

Englannissa luovutaan ensi viikolla pakollisen koronapassin käytöstä eri tilaisuuksissa. Myös Irlanti poisti koronapassin käytöstä.

Pääministeri Mateusz Morawiecki ilmoitti, että ensi viikosta alkaen puolalaiset voivat hakea ilmaisia koronan pikatestejä apteekeista. Kuvassa jono testausasemalle Lodzissa. Kuva: Grzegorz Michalowski / EPA

Euroopassa koronaepidemia etenee tällä hetkellä eri tahtiin eri maissa.

Esimerkiksi Britanniassa nykyisen tartunta-aallon huippu näyttäisi olevan jo takana, kun taas muun muassa Puolassa ja Saksassa päiväkohtaiset tartuntamäärät jatkavat kasvuaan.

Samaan aikaan koronarajoituksia vastustavat mielenosoitukset ovat yleistyneet Euroopassa. Lauantaina protesteja järjestettiin useissa maissa, myös Suomessa.

Kokosimme tähän juttuun esimerkkejä eri maiden koronatilanteista.

Britannia

Britanniassa tartuntaennätyksiä aiheuttanut omikronaalto näyttää ohittaneen huippunsa, kertoo The Guadian (siirryt toiseen palveluun). Lauantaina maassa kirjattiin 76 807 uutta tartuntaa, kun kaksi viikkoa aiemmin tartuntoja havaittiin 176 191.

Englannissa, Walesissa, Pohjois-Irlannissa ja Skotlannissa aletaan purkaa koronarajoituksia, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Englannissa luovutaan ensi torstaina pakollisen koronapassin käytöstä eri tilaisuuksissa. Myös maskipakko julkisilla paikoilla päättyy, mutta maskisuositus jatkuu joissakin tiloissa.

Lontoon kaupunginjohtaja Sadiq Khanin mukaan maskipakko kuitenkin säilyy pääkaupungin joukkoliikenteessä. Hallitus ei enää ohjeista työntekijöitä tekemään etätöitä.

Koronapassi säilyy kuitenkin käytössä Walesissa, Pohjois-Irlannissa ja Skotlannissa esimerkiksi suurissa yleisötilaisuuksissa ja yökerhoissa.

Irlanti

Myös Irlanti näyttää ohittaneen nykyisen korona-aallon tartuntahuipun. Tartuntojen määrä on laskenut pari viikkoa.

Irlanti poisti suurimman osan koronarajoituksista lauantaina, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun). Maanantaista lähtien etätöissä olleet työntekijät voivat alkaa palata (siirryt toiseen palveluun) porrastetusti työpaikoille.

Koronapassia ei enää vaadita maan sisällä pääsyehtona erilaisiin tiloihin. Kansainvälisessä matkustamisessa koronapassin käyttö jatkuu Irlannissakin.

Ravintolat, baarit ja yökerhot saavat olla auki normaalisti ilman rajoituksia asiakasmääriin tai aukioloaikoihin.

Kasvomaskien käyttöön liittyvät säännöt pysyvät kuitenkin voimassa julkisissa liikennevälineissä ja julkisissa rakennuksissa. Myös kouluissa, päiväkodeissa ja hoitolaitoksissa jatketaan koronaan liittyviä turvatoimia.

Saksa

Saksassa päiväkohtaisten tartuntojen määrä jatkaa kasvua.

Lauantaina Saksan koronatilannetta seuraava Robert Koch -instituutti (RKI) kertoi, että maassa rekisteröitiin 135 461 uutta tartuntaa, kun viikkoa aiemmin uusia tartuntoja kirjattiin noin 78 000.

Saksasa voimassa olevat vaatimukset edellyttävät ravintoloihin pääsemiseksi rokotetta negatiivisen testituloksen lisäksi. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

Tammikuussa Saksa otti käyttöön uuden 2G-plus-vaatimuksen ehdoksi pääsylle baareihin ja ravintoloihin.

Se tarkoittaa, että rokotetuilla tai koronataudista parantuneilla pitää olla lisäksi tehosterokote tai tuore negatiivinen testitulos. Rokottamattomat eivät pääse sisään pelkällä negatiivisella testituloksella.

Puola

Puolassa rekisteröitiin lauantaina yli 40 800 koronatartuntaa, mikä oli uusi päiväkohtainen ennätys.

Maan viranomaiset ovat arvioineet, että omikronaallon huipulla uusia tartuntoja tullaan kirjaamaan 60 000–140 000 vuorokaudessa.

38 miljoonan asukkaan Puolassa koronarokotteita on annettu vähemmän kuin Euroopan unionissa keskimäärin.

Puola on asettanut vain vähän koronarajoituksia, eikä niitäkään valvota kovin tarkasti. Pääministeri Mateusz Morawiecki kehotti perjantaina puolalaisia tekemään etätöitä.

Morawiecki sanoi, että ensi viikosta alkaen puolalaiset voivat hakea ilmaisia koronan pikatestejä apteekeista. Lisäksi lääkärit alkavat tehdä kotikäyntejä ikääntyneiden koronapotilaiden luokse.

Venäjä

Sunnuntaina Venäjällä tehtiin jälleen uusi ennätys, kun vuorokauden aikana rekisteröitiin yli 63 200 uutta tartuntaa.

Kyseessä oli jo kolmas peräkkäinen päivä, kun synkkä ennätys meni uusiksi. Maan pääkaupungissa Moskovassa rekisteröitiin puolestaan jo neljäs peräkkäinen ennätys runsaalla 17 500 tartunnalla.

Venäjällä on kehitetty useita koronarokotteita, mutta vain noin puolella venäläisistä on täysi rokotesuoja, sillä rokotevastaisuus on Venäjällä voimakasta.

Lue lisää: