Hyppää sisältöön

Viimeksi ero oli vain 15 ääntä: Jos takavuosina Tampereella vallassa oli "pitkät pojat", nyt taistelu käydään kahden vahvan naisen puolueen välillä

Ero oli tiukka myös edellisissä vaaleissa kunnallisvaaleissa viime kesänä. Silloin Tampereen valtikka ratkesi vasta kuntavaalien tarkastuslaskennan jälkeen erittäin niukalla erolla.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen on kokoomuksen ääniharava näissäkin vaaleissa. Kuva kaupunginvaltuuston kokouksesta marraskuussa. Kuva: Antti Eintola / Yle

Aluevaalit vahvistavat kahden suurimman puolueen asemia Pirkanmaalla. Kisa käydään kokoomuksen ja SDP:n välillä, ja erot ovat hyvin pieniä.

Kun äänistä on laskettu vähän yli puolet, ero kokoomuksen ja SDP:n välillä on vain yksi aluevaltuustopaikka. Kokoomus on saamassa 21 ja SDP 20 paikkaa. Tilanne elää koko ajan.

Ero oli tiukka myös edellisissä vaaleissa, eli kuntavaaleissa viime kesänä. Silloin Tampereen valtikka ratkesi vasta tarkastuslaskennan jälkeen erittäin niukalla erolla.

Kokoomuksen lopullinen äänimäärä oli vain 15 ääntä enemmän kuin SDP:llä, ja pormestariksi nousi kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.). Kokoomuksen äänimäärässä oli mukana ennen vaaleja menehtyneen rkp:n ehdokkaan saamat äänet.

"Pitkät pojat"

Kahden suuren asetelma on tuttu Pirkanmaalla. Aluevaltuustoon kokoomus ja SDP ovat saamassa yli puolet yhteensä 79 paikasta.

20 vuotta sitten Tampereella puhuttiin aseveliakselista. Kokoomus ja demarit sopivat, kuinka asiat tehdään.

Valtaa pitivät niin sanotut pitkät pojat. Kokoomuksen Seppo Rantanen ja demarien Pauli Ruoholahti olivat kirjaimellisesti pitkiä miehiä. He sopivat asioista niin ikään pitkän kaupunginjohtajan Jarmo Rantasen kanssa.

Nyt vallassa on kaksi vahvaa naista. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja pormestari Anna-Kaisa Ikonen ovat olleet vaaleista toiseen äänikuningattaria. Puolueiden yhteistyö on jatkunut, sillä molemmat puolueet ovat mukana Tampereen pormestarikoalitiossa.

Pääministeri Marin ei ollut ehdolla aluevaaleissa, mutta hänen läheiset tukijansa, kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) ja entinen pormestari Lauri Lyly (sd.) olivat.

Lyly ja Nurminen ovat molemmat keränneet puolueelle jo ennakkoäänissä tuhansia ääniä aluevaaleissa ja kisaavat Anna-Kaisa Ikosen kanssa ääniharavan tittelistä. Sekin kisa on tiukka, vaikka Lyly otti ennakkoäänissä kaulaa muihin.

Suomen suurin

Pirkanmaalle syntyy väestöpohjaltaan Suomen suurin hyvinvointialue, koska Helsinki ei ole mukana uudistuksessa. Pirkanmaalla on asukkaita noin 500 000.

Pirkanmaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2023 alkaen. Pirkanmaalla on näillä julkisilla palveluilla sen jälkeen vain yksi järjestäjä, Pirkanmaan hyvinvointialue.

Pirkanmaan hyvinvointialueen budjetti on noin kaksi miljardia euroa ja sillä on lähes 20 000 työntekijää.

Vaali-illan ja ääntenlaskun etenemistä Pirkanmaalla voit seurata Pirkanmaan vaaliteltassa, eli vaaliseurannassamme. Viimeisimmät tiedot kuulet myös kello 18.00 alkaen vaalisunnuntain erikoislähetyksestämme radiosta taajuudella 99,9 tai Yle Areenassa.

Herättääkö tulos tunteita? Voit keskustella 24.1. kello 23:een asti.