Suomessa on vähän pormestareita, mutta tulevassa Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustossa heitä on kolme.
Entinen Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) oli Pirkanmaan ääniharava yli 4 000 äänellä. Hänen seuraajansa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) keräsi toiseksi eniten ääniä.
Aluevaltuuston kolmas pormestari tulee Pirkkalasta, mistä Marko Jarva meni läpi kokoomuksen listoilta.
Lopulta kokoomus voitti selvemmin ykköstittelin maakunnassa kuin ennakkoäänien jälkeen näytti. Se sai äänistä lähes 26 prosenttia, kun taas SDP sai 22 prosenttia. Paikkamäärissä kokoomus saa 21 valtuutettua ja SDP 18 valtuutettua. Ero on suurempi kuin esimerkiksi Tampereella kuntavaaleissa.
Naisia on Pirkanmaan aluevaltuutetuista 57 prosenttia ja miehiä 43 prosenttia. 80 prosenttia aluevaltuutetuista on kunnanvaltuutettuja tai kansanedustajia ennestään.
Kansanedustajat läpi
Yllätys ei sen sijaan ollut, että kansanedustajat pärjäsivät vaaleissa hyvin.
Kaikki kahdeksan ehdolla ollut kansanedustajaa menivät aluevaltuustoon. Tiukinta oli perussuomalaisten Veijo Niemellä, mutta hänkin meni viime metreillä läpi.
Ehdolla nykyisistä kansanedustajista olivat Ilmari Nurminen (sd.), Jari Kinnunen (kok.), Sofia Vikman (kok.),Veijo Niemi (ps.), Veikko Vallin (ps.), Iiris Suomela (vihr.), Sari Tanus (kd.), ja Anna Kontula (vas.).
Kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Sari Tanus (kd.) keräsivät Pirkanmaalla paljon ääniä ja olivat viiden eniten ääniä keränneen joukossa.
Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Ilmari Nurminen keräsi puolueessaan toiseksi eniten ääniä entisen pormestarin Lauri Lylyn jälkeen. Myös vihreiden Iiris Suomela oli puolueensa kakkosena.
Kokoomuksen kansanedustajista Sofia Vikman kipusi puolueensa äänimäärissä Pirkanmaan kolmanneksi. Murhatutkijana tunnettu kansanedustaja Jari Kinnunen meni läpi Nokialta. Perussuomalaisista Veikko Vallin meni myös läpi.
Tulevaisuuden nimiä
Pirkanmaalta meni läpi myös useita nuoria. Valittujen keski-ikä Pirkanmaalla on 49 vuotta, mutta joukkoon mahtuu useita alle kolmikymppisiä.
Esimerkiksi perussuomalaisten äänikärjessä on kaksi nuorta. 25-vuotias Miko Bergbom sai selvästi eniten puolueensa ääniä. Bergbom on pintakäsittelijä Sastamalasta. Hän on Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja ja keräsi jo kuntavaaleissa todella paljon ääniä.
Bergbom uskoo suosionsa salaisuuden piilevän hänen somessa tekemässä kampanjassaan.
– Se nähtiin näissä vaaleissa. Minulla ei ole, eikä tule olemaan käytettävissä tuhansia euroja kampanjaan. Tärkeimpiä some-kanaviani on Facebook, Tiktok ja Youtube.
Toisena puolueen listalla on 24-vuotias yliopisto-opiskelija Joakim Vigelius.
Myös muiden puolueiden listalla näkyy paljon nuoria. 28-vuotias kasvatustieteiden maisteri Ida Leino on kokoomusnuorten puheenjohtaja ja meni aluevaltuustoon hyvällä äänisaaliilla.
Vihreiden ryhmässä on useita alle kolmekymppisiä. Kansanedustaja, Vihreän liiton puheenjohtaja Iiris Suomela on 27-vuotias. Sairaanhoitaja Iina Hänninen on 25-vuotias ja psykologian maisteriopiskelija Julia Sangervo 28-vuotias.
Keskustan ryhmää nuorentaa opiskelija, toiminnanjohtaja Linda Lähdeniemi, jonka ikä on 24.
Tampere ei jyrännytkään
Etukäteen laskettiin, miten käy jos äänet jakautuisivat kuten viimeisimmissä kuntavaaleissa. Tämän ennusteen mukaan tamperelaiset ehdokkaat olivat viemässä 57 paikkaa 79 paikasta, eli noin kolme neljäsosaa.
Lopulta Tampere sai kuitenkin 39 paikkaa.
Viisi aluevaltuutettua on tulossa Sastamalasta, Valkeakoskelta ja Ylöjärveltä. Muut Tampereen naapurikunnat menestyivät vaaleissa myös hyvin.
Ilman edustajaa jäi Pirkanmaan kunnista yhdeksän kuntaa eli vähemmän kuin ennusteessa.
Lääkäreitä ja hoitajia
Yksi seurattava asia vaaleissa oli, miten soteammattilaiset menevät läpi. Parhaiten pärjäsi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin eläkkeelle jäänyt johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen, joka keräsi kokoomuksesta toiseksi eniten ääniä.
Lääkäri, professori emerita Kaija Holli pääsi myös läpi kokoomuksesta. Hän on Tampereen yliopiston entinen rehtori. Kokoomuksesta meni lisäksi läpi kolme erikoislääkäriä.
SDP:ltä meni läpi seitsemän hoitajaa ja muutama muu sotealan ammattilainen. Tämä on suuri osuus 18 valtuutetun ryhmästä.
Myös muista puolueista meni läpi sosiaalialan osaajia, psykologeja, lääkäreitä ja hoitajia.
Kaksi läpi pienistä puolueista
Yksi yllätys Pirkanmaan hyvinvointialueen tuloksessa löytyy suurten puolueiden takaa. Sekä Valta kuuluu kansalle (VKK) ja Liike Nyt (Liik.) saivat paikat Pirkanmaan aluevaltuustoon.
Valta kuuluu kansalle puoleen läpimenijä on Kari Virtanen. Virtanen on 58-vuotias yrittäjä Tampereelta.
VKK syntyi alun perin Valta kuuluu kansalle -eduskuntaryhmän taustalle. VKK:lla on eduskunnassa yksi kansanedustaja, Ano Turtiainen.
Liike Nytin listalta Pirkanmaan aluevaltuustoon valittiin Karoliina Kähönen. Hän on 29-vuotias ja puolueen varapuheenjohtaja.
Katso kaikki valtuustoon valitut alta
Kokoomus
Anna-Kaisa Ikonen
Kari-Matti Hiltunen
Sofia Vikman
Ida Leino
Leena Kostiainen
Jari Andersson
Marko Jarva
Anneli Taina
Ilkka Sasi
Jocka Träskbäck
Kalervo Kummola
Juho Ojares
Kaija Holli
Mauri Jussila
Antti Ivanoff
Aleksi Jäntti
Jari Kinnunen
Touko Sikala
Anitta Korpio
Erkki Paloniemi
Sirja Kaartinen
SDP
Lauri Lyly
Ilmari Nurminen
Johanna Loukaskorpi
Hanna Laine
Ulla Kampman
Arja Laitinen
Kirsi Kaivonen
Taru Tolvanen
Joni Kumlander
Pekka Järvinen
Leena Mankkinen
Atanas Aleksovski
Tuula Petäkoski-Hult
Tarja Jokinen
Jenni Jokinen
Aila Dündar-Järvinen
Markku Virkamäki
Marika Ala-Herttuala
Vasemmistoliitto
Anna Kontula
Minna Minkkinen
Kukka Kunnari
Anne Nyman
Leena Saarela
Mikko Aaltonen
Jouni Sirén
Milka Hanhela
Mervi Veijola
Perussuomalaiset
Miko Bergbom
Joakim Vigelius
Erja Pelkonen
Lassi Kaleva
Veikko Vallin
Mauri Heiska
Miia Kinnari
Sami Kymäläinen
Veijo Niemi
Vihreä Liitto
Jaakko Mustakallio
Iiris Suomela
Julia Sangervo
Olga Haapa-aho
Sirpa Repo
Iina Hänninen
Tiina Wesslin
Perttu Jussila
Suomen Keskusta
Katariina Pylsy
Hanna Holma
Minna Sarvijärvi
Pertti Hakanen
Petra Schulze-Steinen
Linda Lähdeniemi
Klaus Myllymäki
Marjo Mäkinen-Aakula
Suomen Kristillisdemokraatit
Sari Tanus
Kauko Turunen
Riitta Kuismanen
Sirpa Pursiainen
Valta kuuluu kansalle
Kari Virtanen
Liike Nyt
Karoliina Kähönen
Vaali-illan ja ääntenlaskun etenemistä Pirkanmaalla voit seurata Pirkanmaan vaaliteltassa, eli vaaliseurannassamme. Viimeisimmät tiedot kuulet myös kello 18.00 alkaen vaalisunnuntain erikoislähetyksestämme radiosta taajuudella 99,9 tai Yle Areenassa.
Mitä ajatuksia lopputulos herättää? Voit kommentoida 25.1. kello 23:een.