Hyppää sisältöön

Kolme pormestaria, murhatutkija, 25-vuotias pintakäsittelijä, poliitikkoja, hoitajia ja lääkäreitä – tällainen on Suomen suurin aluevaltuusto

Listasimme Pirkanmaan hyvinvointialueen valitut. Heissä on paljon sekä sotealan että politiikan ammattilaisia.

Ääniä laskettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen ääntenlaskentapaikalla sunnuntaina. Pirkanmaalla 100 prosenttia äänistä oli laskettu vähän ennen puoltayötä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Suomessa on vähän pormestareita, mutta tulevassa Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustossa heitä on kolme.

Entinen Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) oli Pirkanmaan ääniharava yli 4 000 äänellä. Hänen seuraajansa Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen (kok.) keräsi toiseksi eniten ääniä.

Aluevaltuuston kolmas pormestari tulee Pirkkalasta, mistä Marko Jarva meni läpi kokoomuksen listoilta.

Lopulta kokoomus voitti selvemmin ykköstittelin maakunnassa kuin ennakkoäänien jälkeen näytti. Se sai äänistä lähes 26 prosenttia, kun taas SDP sai 22 prosenttia. Paikkamäärissä kokoomus saa 21 valtuutettua ja SDP 18 valtuutettua. Ero on suurempi kuin esimerkiksi Tampereella kuntavaaleissa.

Naisia on Pirkanmaan aluevaltuutetuista 57 prosenttia ja miehiä 43 prosenttia. 80 prosenttia aluevaltuutetuista on kunnanvaltuutettuja tai kansanedustajia ennestään.

Kansanedustajat läpi

Yllätys ei sen sijaan ollut, että kansanedustajat pärjäsivät vaaleissa hyvin.

Kaikki kahdeksan ehdolla ollut kansanedustajaa menivät aluevaltuustoon. Tiukinta oli perussuomalaisten Veijo Niemellä, mutta hänkin meni viime metreillä läpi.

Ehdolla nykyisistä kansanedustajista olivat Ilmari Nurminen (sd.), Jari Kinnunen (kok.), Sofia Vikman (kok.),Veijo Niemi (ps.), Veikko Vallin (ps.), Iiris Suomela (vihr.), Sari Tanus (kd.), ja Anna Kontula (vas.).

Kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Sari Tanus (kd.) keräsivät Pirkanmaalla paljon ääniä ja olivat viiden eniten ääniä keränneen joukossa.

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Ilmari Nurminen keräsi puolueessaan toiseksi eniten ääniä entisen pormestarin Lauri Lylyn jälkeen. Myös vihreiden Iiris Suomela oli puolueensa kakkosena.

Kokoomuksen kansanedustajista Sofia Vikman kipusi puolueensa äänimäärissä Pirkanmaan kolmanneksi. Murhatutkijana tunnettu kansanedustaja Jari Kinnunen meni läpi Nokialta. Perussuomalaisista Veikko Vallin meni myös läpi.

Tulevaisuuden nimiä

Pirkanmaalta meni läpi myös useita nuoria. Valittujen keski-ikä Pirkanmaalla on 49 vuotta, mutta joukkoon mahtuu useita alle kolmikymppisiä.

Esimerkiksi perussuomalaisten äänikärjessä on kaksi nuorta. 25-vuotias Miko Bergbom sai selvästi eniten puolueensa ääniä. Bergbom on pintakäsittelijä Sastamalasta. Hän on Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja ja keräsi jo kuntavaaleissa todella paljon ääniä.

Bergbom uskoo suosionsa salaisuuden piilevän hänen somessa tekemässä kampanjassaan.

– Se nähtiin näissä vaaleissa. Minulla ei ole, eikä tule olemaan käytettävissä tuhansia euroja kampanjaan. Tärkeimpiä some-kanaviani on Facebook, Tiktok ja Youtube.

Toisena puolueen listalla on 24-vuotias yliopisto-opiskelija Joakim Vigelius.

Myös muiden puolueiden listalla näkyy paljon nuoria. 28-vuotias kasvatustieteiden maisteri Ida Leino on kokoomusnuorten puheenjohtaja ja meni aluevaltuustoon hyvällä äänisaaliilla.

Vihreiden ryhmässä on useita alle kolmekymppisiä. Kansanedustaja, Vihreän liiton puheenjohtaja Iiris Suomela on 27-vuotias. Sairaanhoitaja Iina Hänninen on 25-vuotias ja psykologian maisteriopiskelija Julia Sangervo 28-vuotias.

Keskustan ryhmää nuorentaa opiskelija, toiminnanjohtaja Linda Lähdeniemi, jonka ikä on 24.

Tampere ei jyrännytkään

Etukäteen laskettiin, miten käy jos äänet jakautuisivat kuten viimeisimmissä kuntavaaleissa. Tämän ennusteen mukaan tamperelaiset ehdokkaat olivat viemässä 57 paikkaa 79 paikasta, eli noin kolme neljäsosaa.

Lopulta Tampere sai kuitenkin 39 paikkaa.

Viisi aluevaltuutettua on tulossa Sastamalasta, Valkeakoskelta ja Ylöjärveltä. Muut Tampereen naapurikunnat menestyivät vaaleissa myös hyvin.

Ilman edustajaa jäi Pirkanmaan kunnista yhdeksän kuntaa eli vähemmän kuin ennusteessa.

Lääkäreitä ja hoitajia

Yksi seurattava asia vaaleissa oli, miten soteammattilaiset menevät läpi. Parhaiten pärjäsi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin eläkkeelle jäänyt johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen, joka keräsi kokoomuksesta toiseksi eniten ääniä.

Lääkäri, professori emerita Kaija Holli pääsi myös läpi kokoomuksesta. Hän on Tampereen yliopiston entinen rehtori. Kokoomuksesta meni lisäksi läpi kolme erikoislääkäriä.

SDP:ltä meni läpi seitsemän hoitajaa ja muutama muu sotealan ammattilainen. Tämä on suuri osuus 18 valtuutetun ryhmästä.

Myös muista puolueista meni läpi sosiaalialan osaajia, psykologeja, lääkäreitä ja hoitajia.

Kaksi läpi pienistä puolueista

Yksi yllätys Pirkanmaan hyvinvointialueen tuloksessa löytyy suurten puolueiden takaa. Sekä Valta kuuluu kansalle (VKK) ja Liike Nyt (Liik.) saivat paikat Pirkanmaan aluevaltuustoon.

Valta kuuluu kansalle puoleen läpimenijä on Kari Virtanen. Virtanen on 58-vuotias yrittäjä Tampereelta.

VKK syntyi alun perin Valta kuuluu kansalle -eduskuntaryhmän taustalle. VKK:lla on eduskunnassa yksi kansanedustaja, Ano Turtiainen.

Liike Nytin listalta Pirkanmaan aluevaltuustoon valittiin Karoliina Kähönen. Hän on 29-vuotias ja puolueen varapuheenjohtaja.

Katso kaikki valtuustoon valitut alta

Kokoomus

Anna-Kaisa Ikonen

Kari-Matti Hiltunen

Sofia Vikman

Ida Leino

Leena Kostiainen

Jari Andersson

Marko Jarva

Anneli Taina

Ilkka Sasi

Jocka Träskbäck

Kalervo Kummola

Juho Ojares

Kaija Holli

Mauri Jussila

Antti Ivanoff

Aleksi Jäntti

Jari Kinnunen

Touko Sikala

Anitta Korpio

Erkki Paloniemi

Sirja Kaartinen

SDP

Lauri Lyly

Ilmari Nurminen

Johanna Loukaskorpi

Hanna Laine

Ulla Kampman

Arja Laitinen

Kirsi Kaivonen

Taru Tolvanen

Joni Kumlander

Pekka Järvinen

Leena Mankkinen

Atanas Aleksovski

Tuula Petäkoski-Hult

Tarja Jokinen

Jenni Jokinen

Aila Dündar-Järvinen

Markku Virkamäki

Marika Ala-Herttuala

Vasemmistoliitto

Anna Kontula

Minna Minkkinen

Kukka Kunnari

Anne Nyman

Leena Saarela

Mikko Aaltonen

Jouni Sirén

Milka Hanhela

Mervi Veijola

Perussuomalaiset

Miko Bergbom

Joakim Vigelius

Erja Pelkonen

Lassi Kaleva

Veikko Vallin

Mauri Heiska

Miia Kinnari

Sami Kymäläinen

Veijo Niemi

Vihreä Liitto

Jaakko Mustakallio

Iiris Suomela

Julia Sangervo

Olga Haapa-aho

Sirpa Repo

Iina Hänninen

Tiina Wesslin

Perttu Jussila

Suomen Keskusta

Katariina Pylsy

Hanna Holma

Minna Sarvijärvi

Pertti Hakanen

Petra Schulze-Steinen

Linda Lähdeniemi

Klaus Myllymäki

Marjo Mäkinen-Aakula

Suomen Kristillisdemokraatit

Sari Tanus

Kauko Turunen

Riitta Kuismanen

Sirpa Pursiainen

Valta kuuluu kansalle

Kari Virtanen

Liike Nyt

Karoliina Kähönen

Vaali-illan ja ääntenlaskun etenemistä Pirkanmaalla voit seurata Pirkanmaan vaaliteltassa, eli vaaliseurannassamme. Viimeisimmät tiedot kuulet myös kello 18.00 alkaen vaalisunnuntain erikoislähetyksestämme radiosta taajuudella 99,9 tai Yle Areenassa.

Mitä ajatuksia lopputulos herättää? Voit kommentoida 25.1. kello 23:een.