Hyppää sisältöön

Pääministerin lähipiiriä, pormestarikonkareita ja tunnettu lääkäri: he ovat Suomen suurimman hyvinvointialueen ääniharavat

Pirkanmaan aluevaltuustossa eniten ääniä ovat keräämässä tutut politiikan nimet.

Lauri Lyly, Anna-Kaisa Ikonen ja Ilmari Nurminen ovat Pirkanmaan ääniharavia. Kuva: Antti Eintola, Timo Turpeinen / Yle, editointi: Matias Väänänen / Yle

Pirkanmaan ääniharavaksi nousee politiikan tuttuja nimiä. Kun äänistä on laskettu yli 60 prosenttia, ääniharavaksi on nousemassa Tampereen entinen pormestari Lauri Lyly (sd.)

68-vuotias Lyly on tunnettu ay-taustastaan, hän oli aikaisemmin SAK:n puheenjohtaja.

Seuraavina äänien määrässä tulevat Tampereen pormestariksi viime kesänä valittu entinen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) ja kansanedustaja, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen (sd.)

Anna-Kaisa Ikonen oli Tampereen edellinen pormestari Lauri Lylyä ennen. Ikonen on ollut monissa vaaleissa puolueensa ääniharava, kuten pääministeri Sanna Marin on ollut SDP:lle.

44-vuotias Ikonen on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori Tampereen yliopistosta.

30-vuotias kansanedustaja Ilmari Nurminen nousi viime vaaleisssa Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Hän on koulutukseltaan hallintotieteiden kandidaatti ja nousi eduskuntaan jo vuonna 2015. Nurminen on Sastamalasta kotoisin ja siirtyi sieltä Tampereen kunnallispolitiikkaan. Valtakunnan julkisuutta hän on saanut pääministeri Sanna Marinin kaveruudesta.

Eläkkeellä oleva johtajaylilääkäri kerää paljon ääniä

Vasemmistoliitto keräsi ennakkoäänistä kolmanneksi eniten ääniä ja niitä puolueelle keräsi etenkin vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula. Valkeakoskella asuva kansanedustaja, sosiologi ja kirjailija edustaa samalla listalla muita kuin tamperelaisia ääniharavia.

Viidentenä äänimäärissä on nyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin tehtävästä eläkkeelle jäänyt lääkintöneuvos Kari-Matti Hiltunen, joka edustaa kokoomusta. Hiltunen on viiden kärjessä ainoa sote-alan ammattilainen. Hiltunen ei ole Tampereen kaupunginvaltuustossa, eli hän tekee nopean nousun politiikkaan.

Lähellä Hiltusta äänimäärissä tulee kansanedustaja Sari Tanus (kd.). Hän on ammatiltaan lääkäri.

Pirkanmaalle syntyy väestöpohjaltaan Suomen suurin hyvinvointialue, koska Helsinki ei ole mukana uudistuksessa. Pirkanmaalla on asukkaita noin 500 000.

Vaali-illan ja ääntenlaskun etenemistä Pirkanmaalla voit seurata Pirkanmaan vaaliteltassa, eli vaaliseurannassamme. Viimeisimmät tiedot kuulet myös kello 18.00 alkaen vaalisunnuntain erikoislähetyksestämme radiosta taajuudella 99,9 tai Yle Areenassa.

Mitä ajatuksia Pirkanmaan kärki herättää? Voit kommentoida 24.1. kello 23:een asti.