Hyppää sisältöön

Historiallinen vaalipäivä tuntuu hyvältä, sanoo Pirkanmaan Herra Sote-uudistus – kansalaiset ovat vihdoinkin uurnilla

Tästä jutusta voit lukea sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija Liina-Kaisa Tynkkysen ja Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Jaakko Herralan ajatuksia pitkään valmistellusta sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudistuksesta.

Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala uskoo, että Pirkanmaalla päästään yli 40 prosentin äänestysprosenttiin. Kuva: PROKUVAT / Jaakko Herrala

Moni on odottanut historiallista aluevaalipäivää. Niin myös sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen ja Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala.

– Nyt tuntuu hyvältä, varsinkin kansalaisten puolesta. He pääsevät uurnille valitsemaan valtuutetut, jotka tulevat päättämään meidän sote- ja pelastustoimen asioista, Herrala sanoo.

Sotea on tehty lähemmäs 15 vuotta. Alkumetreiltä asti prosessissa mukana ollut Tynkkynen on sitä mieltä, että vuosien varrella suunta on ollut oikea.

– Joka kierrokselta kerätty joitain palasia mukaan. Tämä malli meni läpi ja se on sellainen, johon meidän poliittinen järjestelmä on parhailla kompromisseillaan kyennyt. Siinä mielessä tämä onluonteva päätös tässä kohtaa sote-saagalle.

Tynkkynen uskoo, että nykyinen malli meni läpi pääsääntöisesti kahden asian ansiosta: mallia on yksinkertaistettu ja vuosien varrella on opittu aikaisemmista mokista.

– Monista aikaisemmista uudistusyrityksistä on opittu ja on pystytty huomioimaan aikaisemmat perustuslakivaliokunnan linjaukset. Tämä malli on myös paljon yksinkertaisempi kuin, mitä viime hallituskaudella yritettiin.

Rahoitusmalli voi olla haasteellinen

Sekä sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen että Pirkanmaan sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala mainitsevat molemmat rahoituksen, kun mietitään uudistuksen puutteita.

– Alueet eivät ole tasavahvoja, on pieniä alueita, jotka ovat luultavasti pian hankaluuksissa oman talouden osalta, Tynkkynen sanoo.

Tynkkynen mainitsee mahdolliseksi haasteeksi myös rahoitusmallin.

– Onko kokonaisrahoituksen määrä riittävä? Se ei välttämättä kannusta siihen, että kaikki kivet käännettäisi, jotta parhaat käytännöt löytyisivät. Tämä on yksi kritiikki, jota on esitetty.

Myös Herrala pohtii sitä, kuinka rahoitus turvataan.

– Tosiasia on se, että melko lailla kaikki hyvinvointialueet, myös Pirkanmaa, tulee jakamaan tietyllä tavalla niukkuutta. Kuitenkin toimeenpano ratkaisee, eli kuinka lähdetään toteuttamaan uudistusta.

Molemmat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että uudistuksen eteneminen tähän pisteeseen on tärkeä etappi.

– Tämä on vuosikymmenien prosessi, sillä sote ei tule koskaan valmiiksi. Varmasti uusia soteuudistuksia tehdään, mutta tämä on pohja, josta lähdetään liikkeelle.

Kuuntele alla olevasta audiosta lisää siitä, millaisin mielin sosiaali- ja terveyspolitiikan tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen katsoo läpi menevää uudistusmallia.

Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Keskustelu on auki kello 24.1. kello 23:een asti.

Vaali-illan ja ääntenlaskun etenemistä Pirkanmaalla voit seurata Pirkanmaan vaaliteltassa, eli vaaliseurannassamme. Viimeisimmät tiedot kuulet myös kello 18.00 alkaen vaalisunnuntain erikoislähetyksestämme radiosta taajuudella 99,9 tai Yle Areenassa.