Hyppää sisältöön

Lapin äänestysprosentti 47,4 – yli puolessa Lapin kunnista äänestysaktiivisuus kohosi yli 50 prosentin

Aluevaalien äänestysinnokkuus jäi Lapissa alle viime kuntavaalien ja eduskuntavaalien.

Rovaniemellä aluevaalien äänestyspäivän ääniä aletaan laskemaan
Rovaniemen äänestysprosentti jäi matalaksi. Koko Lapissa hieman alle puolet äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Historian ensimmäisten aluevaalien äänestysprosentti Lapin hyvinvointialueella on 47,4 prosenttia. Koko maan äänestysprosentti on liki sama kuin Lapissa: 47,5 prosenttia.

Aluevaaleissa äänestysinto jäi selvästi jälkeen verrattuna pariin edellisvaaliin. Viime kesäkuun kuntavaaleissa äänesti 54,1 prosenttia äänioikeutetuista. Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2019 äänestysaktiivisuus oli Lapissa 69,3 prosenttia.

Lapin kuntien äänestysprosentit vaihtelevat Kittilän 42,1 prosentin ja Utsjoen 58,6 prosentin välillä. Kaikkiaan kymmenessä Lapin kunnassa äänestysprosentti meni yli 50 prosentin.

Taulukkoa ladataan

Torniossa isoista kunnista vilkkainta

Rovaniemen äänestysprosentti jäi aluevaaleissa matalaksi. Äänestämässä kävi vain 44,4 prosenttia. Kemissä prosentti on 48,8 ja Torniossa Lapin kaupunkikunnista korkein, eli 51,2 prosenttia. Kemijärven prosentti on 45,3. Meri-Lapissa myös ennakkoäänestys oli vilkkaampaa kuin Rovaniemellä.

Lapin yliopiston politiikan tutkija Tapio Nykänen on arvioinut, että keskustelu kahdesta sairaalasta on lisännyt äänestysaktiivisuutta Kemissä.

Lappi sijoittuu äänestysaktiivisuudessa hyvinvointialueiden keskikastiin. Vilkkaimmin äänestettiin Pohjanmaalla, missä äänestysaktiivisuus on 53,8 prosenttia. Vähäisintä innostus on ollut Vantaan ja Keravan alueella, missä äänestysprosentiksi muodostui 39,2.

Korjattu kauttaaltaan 23.1. kello 22.21. Lapin äänestysprosentti 47,5 prosentista 47,4 prosenttiin. Myös Pohjanmaan äänestysprosentti muuttui yhdellä kymmenyksellä.