Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten ääniharavat 25- ja 24-vuotiaita, keskustalla riveissä 24-vuotias – aluevaltuusto ei ole Pirkanmaalla niin harmaa kuin voisi luulla

Keski-ikä kohoaa viidenkympin tienoille, mutta Pirkanmaan aluevaltuustossa on pääsemässä myös useita nuoria.

25-vuotias Miko Bergbom uskoo, että somessa tehty kampanja toi hänelle suuren äänisaaliin. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Nuoret tekivät hienon nousun Suomen suurimman hyvinvointialueen eli Pirkanmaan aluevaltuustoon. Kun äänistä on laskettu 87 prosenttia, monta alle 35-vuotiasta on menossa läpi aluevaltuustoon.

Valittujen keski-ikä Pirkanmaalla on 49 vuotta.

Esimerkiksi perussuomalaisten äänikärjessä on kaksi nuorta. 25-vuotias Miko Bergbom on keräämässä selvästi eniten puolueensa ääniä. Bergbom on pintakäsittelijä Sastamalasta. Hän on Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja ja keräsi jo kuntavaaleissa todella paljon ääniä.

– Henkilökohtaisesti on todella hyvä fiilis. Näyttää siltä, että Pirkanmaalla on menossa upea porukka läpi, yhteensä yhdeksän valtuutettua.

Bergbom uskoo suosionsa salaisuuden piilevän hänen somessa tekemässä kampanjassaan.

– Se nähtiin näissä vaaleissa. Minulla ei ole, eikä tule olemaan käytettävissä tuhansia euroja kampanjaan. Tärkeimpiä some-kanaviani on Facebook, Tiktok ja Youtube.

Toisena puolueen listalla on 24-vuotias yliopisto-opiskelija Joakim Vigelius.

Useiden puolueiden listoilla nuoria

Myös muiden puolueiden listalla näkyy paljon nuoria. 28-vuotias kasvatustieteiden maisteri Ida Leino on kokoomusnuorten puheenjohtaja ja menossa aluevaltuustoon hyvällä äänisaaliilla. 30-vuotias diplomi-insinööri, projekti-insinööri Juho Ojares on myös kerännyt paljon ääniä.

30-vuotias kansanedustaja Ilmari Nurminen on aluevaaleissa SDP:n ääniharavia. Vasemmistoliitossa 31-vuotias psykologi Kukka Kunnari on keräämässä hyvin ääniä.

Vihreiden ryhmässä on useita alle kolmekymppisiä menemässä läpi. Kansanedustaja, vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela on 27-vuotias. Sairaanhoitaja Iina Hänninen on 25-vuotias ja psykologian maisteriopiskelija Julia Sangervo 28-vuotias.

Keskustan ryhmää nuorentaa opiskelija, toiminnanjohtaja Linda Lähdeniemi, jonka ikä on 24.

Yle tavoitti Lähdeniemen, kun alueen äänistä laskettu yli 90 prosenttia. Tulos kuulemma katsotaan loppuun asti.

– Vielä kädet tärrää ja jännitetään.

Lähdeniemi tulee olemaan yksi Suomen nuorimmista aluevaltuutetuista.

– Aluevaltuusto päättää asioista, jotka koskevat myös nuoria. On valtavan hienoa, jos nuoria pääsee läpi.

Liike Nyt on saamassa valtuustopaikan, kun puolueen varapuheenjohtaja, tohtorikoulutettava Karoliina Kähönen on menossa läpi. Hän on 29-vuotias.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta maanantaihin kello 23:een saakka!

Vaali-illan ja ääntenlaskun etenemistä Pirkanmaalla voit seurata Pirkanmaan vaaliteltassa, eli vaaliseurannassamme. Viimeisimmät tiedot kuulet myös kello 18.00 alkaen vaalisunnuntain erikoislähetyksestämme radiosta taajuudella 99,9 tai Yle Areenassa.

Juttua täydennetty 23.1. kello 23.02: artikkeliin lisätty Linda Lähdeniemen kommentit.

Juttua korjattu 23.1. kello 23.55: Iiris Suomela on vihreiden puheenjohtajan sijainen, ei puheenjohtaja.