Hyppää sisältöön

51 kuntaa jäämässä ilman yhtäkään valtuutettua – pienten kuntien tilanne ei ole kuitenkaan niin synkkä kuin pelättiin

Eniten nollan valtuutetun kuntia on tulossa Pirkanmaalle, jossa tamperelaiset ehdokkaat ovat viemässä yli puolet valtuustopaikoista.

Ilman valtuutettuja jääviä kuntia on tulossa eniten Pirkanmaalle, jossa on yhdeksän kuntaa, joista ei ole pääsemässä ketään läpi. Kuva: Marjut Suomi / Yle

51 kuntaa jää aluevaaleissa ilman yhtään aluevaltuutettua.

Vaaleissa on mukana 292 kuntaa, eli noin 16 prosenttia kunnista jää ilman kunnasta tulevaa valtuutettua.

Ilman valtuutettuja jääviä kuntia on tulossa eniten Pirkanmaalle, jossa on yhdeksän kuntaa, joista ei ole pääsemässä ketään läpi.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa aluevaltuustoihin valitaan 79 valtuutettua. Pirkanmaalla tamperelaiset ehdokkaat ovat viemässä paikoista 39 eli niukasti vajaa puolet.

Pohjois-Pohjanmaalla oululaisia ehdokkaita on menossa läpi 37, Varsinais-Suomessa taas 30 turkulaista ehdokasta.

Keski-Suomen 69 valtuutetusta jopa 36 on tulossa Jyväskylästä.

Ehdokkaiden kotikunnat perustuvat oikeusministeriön tietoihin.

"Vähän nyt liikaa hajaantuivat äänet"

Tilanne herättää pettymystä niissä kunnissa, jotka ovat jäämässä ilman valtuutettuja.

Ruovesi on yksi Pirkanmaan kunnista, jonne valtuutettua ei näissä vaaleissa ole tulossa. Ruovedellä ehdolla ollut kristillisdemokraattien Riikka Lehti sanoi sunnuntaina Ylelle olevansa tyytymätön siihen, että Ruovedelle ei ole tulossa omaa valtuutettua. Hän pohtii, olisiko kampanjoinnissa pitänyt keskittyä muutamaan ehdokkaaseen, puolueesta riippumatta.

– Vähän nyt liikaa hajaantuivat äänet, Lehti totesi.

Pienten kuntien tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin huono kuin ennen vaaleja pelättiin. Erilaisissa kuntavaalien tuloksiin perustuvissa laskelmissa ennakoitiin, että ilman valtuutettuja jäisi jopa 60 kuntaa.

Pienissä kunnissa myös äänestettiin isoja kaupunkeja vilkkaammin.

– Äänestysaktiivisuudessa näkyy se, että pienet kunnat ovat äänestäneet keskimäärin aktiivisemmin, ja mitä todennäköisemmin sitä oman kunnan ehdokasta, kommentoi vaalitutkija Sami Borg tilannetta Ylen tulosillassa sunnuntaina.

Lue lisää: