Hyppää sisältöön

Tällainen on Varsinais-Suomen aluevaltuusto – enemmistö naisia, hoitoalalla suuri edustus, mukana kolme puoluejohtajaa ja kaksi ministeriä

Kaupungit kahmivat eniten valtuustopaikkoja Varsinais-Suomessa. Peräti seitsemän kuntaa jäi ilman omaa paikallista valtuutettua ja yhden edustajan aluevaltuustoon sai yhdeksän kuntaa.

Varsinais-Suomen aluevaltuuston kokoonpano puolueittain.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuusto aloittaa työnsä maaliskuussa. Valtuuston suurin ryhmä on koko maassa ja Varsinais-Suomessa vaalit voittaneen kokoomuksen ryhmä. Kakkosena on SDP ja kolmantena keskusta.

Puolueiden kesken paikat jakautuvat seuraavasti:

 • kokoomus 18 paikkaa
 • SDP 16 paikkaa
 • keskusta 12 paikkaa
 • vasemmistoliitto 10 paikkaa
 • perussuomalaiset 8 paikkaa
 • vihreät 7 paikkaa
 • RKP 5 paikkaa
 • kristillisdemokraatit 2 paikkaa
 • liike nyt 1 paikka

Valtuutettujen keski-ikä on 47 vuotta.

 • valtuutetuista 11 on iältään 25–34 vuotta
 • valtuutetuista 34 on iältään 35–49 vuotta
 • valtuutetuista 20 on iältään 50–64 vuotta
 • valtuutetuista 14 on iältään yli 65 vuotta

Alle 30-vuotiaita aluevaltuustoon valittiin kolme. He ovat kokoomuksen Sauli Seittenranta, 27 ja Janika Takatalo, 29 sekä vihreiden Aliisa Wahlsten, 25. Aluevaltuuston nestori on 78-vuotias Halikon entinen kunnanjohtaja, SDP:n Simo Paassilta.

Ylen tuloskoneen mukaan valituista 48,1 prosenttia on miehiä ja 51,9 prosenttia naisia. Valituksi tuli myös vihreiden valtuutettu, muunsukupuolinen Panda Eriksson.

Maahanmuuttajataustaisia valtuutettuja valtuustossa istuu kaksi, kokoomuksen Muhis Azizi ja SDP:n Alas Ali.

Terveydenhoitoala sai vaalivoiton

Varsinais-Suomen aluevaltuuston valtuutetuista suurella osalla on terveydenhoitoalan tausta. 79:stä valitusta peräti 32:lla on ehdokkaiden Ylen vaalikoneeseen ilmoittamien tietojen mukaan taustaa hoitoalalta.

Sosiaalialan ammattilaisia valtuustoon valittiin vain kolme. Pelastusalan ammattilaisia ei mennyt läpi yhtään. Yrittäjiä valittiin valtuustoon kuusi.

Turku jyräsi, seitsemän kuntaa jäi ilman valtuutettua

Varsinais-Suomen 27:stä kunnasta 20 saa paikallisen edustajan aluevaltuustoon.

Kaupungit kahmivat eniten valtuustopaikkoja. Yksin Turusta valtuustoon tulee 30 edustajaa. Naantali ja Salo saivat kumpikin kuusi edustajaa, Kaarina, Loimaa ja Raisio kukin viisi, Parainen neljä ja Uusikaupunki kolme. Kaksi paikallista valtuutettua saivat Lieto, Mynämäki ja Paimio.

Yhden valtuutetun kuntia ovat Taivassalo, Somero, Sauvo, Pöytyä, Oripää, Nousiainen, Masku, Marttila ja Laitila. Ilman edustajaa jäivät Aura, Koski Tl, Kustavi, Kemiönsaari, Pyhäranta, Rusko ja Vehmaa.

Kuntien suurimmat puolueet. Kokoomus sinisellä, SDP punaisella, keskusta vihreällä ja RKP keltaisella. Kuva: Vaalitulospalvelu / Yle

Huomionarvoista on, että erityisesti pienissä kunnissa äänet keskittyivät hyvin selkeästi tietyille paikallisille ehdokkaille.

Kansanedustajia ja puoluejohtajia

Aluevaltuustoon valittiin myös kymmenen nykyistä kansanedustajaa. He ovat kokoomuksen Petteri Orpo ja Ilkka Kanerva, SDP:n Aki Lindén, keskustan Annika Saarikko ja Esko Kiviranta,vasemmistoliiton Li Andersson ja Johannes Yrttiaho, perussuomalaisten Ville Tavio ja Mikko Lundén, sekä vihreiden Sofia Virta.

Kaikki ehdolla olleet puolueiden puheenjohtajat tulivat valituksi. He ovat kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja keskustan Annika Saarikko.

Aluevaltuustossa istuu samalla kaksi ministeriä, sillä Annika Saarikolla on valtiovarainministerin ja Li Anderssonilla opetusministerin salkku.

Turun kaikki apulaispormestarit tulivat valituksi. He ovat kokoomuksen Ville Valkonen, SDP:n Piia Elo ja vihreiden Elina Rantanen.

Vaalitulos voi vielä muuttua, sillä tarkastuslaskennan tulokset julkaistaan keskiviikkona illalla, kun kaikki vaalilautakunnat ovat kokouksissaan vahvistaneet tulokset oikeusministeriön vaalijärjestelmään.

Lisää aluevaaleista: