Hyppää sisältöön

Alaikäiset nuoret tehneet useita ryöstöjä Uudenmaan alueella – merkkivaatteet viedään väkivallalla uhaten

Ryöstötapauksia on tullut ilmi muun muassa Vantaalla, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä. Yhdessä tapauksessa alaikäistä on uhattu kuula-aseella.

Itä-Uudenmaan poliisi selvittelee useita nuorten tekemiä ryöstöjä. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut viime aikoina useita tapauksia, joissa alaikäinen lapsi tai joukko alaikäisiä nuoria on ryöstänyt väkivallalla uhkaamalla arvokkaan merkkituotteen toiselta lapselta tai nuorelta.

– Nyt ei puhuta enää mistään ihan kevyistä rikoksista. Jos varastaa joltakulta jotain ja uhkaa häntä väkivallalla, on rikosnimike ryöstö tai törkeä ryöstö. Jos epäilty on täyttänyt 15 vuotta, on hän rikosoikeudellisessa vastuussa, kertoo rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteessa.

Nuorten ryöstötapauksia on hiljattain tullut ilmi muun muassa Vantaalla, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä, mutta myös muualla Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella.

– Yhdessä näistä tapauksista nuoret olivat uhanneet alaikäistä lasta kuula-aseella juna-asemalla. Saalis on ollut esimerkiksi merkkivyö tai ulkotakki. Jopa merkkikenkiä on viety toisten lasten jaloista, Kauppinen kertoo.

Poliisi: Vanhempien kannattaa jutella ilmiöstä nuortensa kanssa

Poliisin mukaan vanhempien kannattaa tarkkailla, onko lapselle ilmestynyt jostain merkkivaatteita tai onko sellainen hävinnyt yllättäen.

– Nuoren kanssa kannattaa ottaa myös puheeksi, onko hän havainnut tällaista tai kuullut sellaisesta puhuttavan omassa kaveripiirissään tai porukoissa, joissa hän liikkuu. Vanhemman vastuulla on tietää nuoren elämässä vaikuttavista vakavista ilmiöistä, eikä puheeksi ottamista kannata turhaan arastella, Kauppinen sanoo.

Vanhemman, joka epäilee oman lapsensa tai jonkun tutun lapsen joutuneen tällaisen uhriksi tai muuten sekaantuneen asiaan, kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin. Itä-Uudellamaalla nuorten kanssa toimivan ennalta estävän ryhmän saa kiinni esimerkiksi sähköpostitse osoitteessa ennaltaestava.ita-uusimaa@poliisi.fi.

Jos tilanne on akuutti eli esimerkiksi jonkun terveys on uhattuna, tulee soittaa hätäkeskukseen numeroon 112.

Poliisi selvittää rikostutkinnassa myös alle 15-vuotiaiden osuuden asiaan. Vaikka alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, on hän kuitenkin korvausvelvollinen eli hän joutuu korvaamaan uhrille menetetyn omaisuuden arvon.

Alaikäisistä lapsista tehdään myös aina lastensuojeluilmoitus, jonka kautta rikoksesta epäilty lapsi ohjataan sosiaalitoimen palveluiden piiriin ja mahdollisesti sovitteluun.