Hyppää sisältöön

Tamperelainen Jaakko Mustakallio nousi vihreiden valtakunnalliseksi ääniharavaksi – vaikka oma tulos ilahduttaa, on puolueella "peiliin katsomisen paikka"

Mustakallio sai yhteensä 1 924 ääntä. Puolueen puheenjohtajaa sijaistava Iiris Suomela sai 1 406 ääntä.

Jaakko Mustakallio (vihr.) sai miltei kaksi tuhatta ääntä. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Tamperelainen Jaakko Mustakallio (vihr.) oli aluevaaleissa puolueensa valtakunnallinen ääniharava. Hän sai yhteensä 1 924 ääntä.

Espoolainen Saara Hyrkkö sai 1768 ääntä ja esimerkiksi puolueen puheenjohtajaa Maria Ohisaloa sijaistava Iiris Suomela 1 406 ääntä.

– Tulos oli yllättävän hyvä. On harvinaislaatuista olla valtakunnallisesti koko puolueen ääniharava. Varsinkin, kun sukupuolijakauma oli melko naisvoittoinen, Mustakallio sanoo.

Hän arvelee menestyksensä johtuvan siitä, että hän on tehnyt pitkään töitä erityisesti mielenterveyden ja laadukkaiden terveyspalveluiden parissa. Mustakallio uskoo, että nämä teemat ovat olleet tärkeitä myös häntä äänestäneille ihmisille.

Samalla, kun oma vaalitulos ilahduttaa, puolueen vähäiseksi jäänyt äänimäärä harmittaa. Mustakallion mukaan Vihreillä on nyt peiliin katsomisen paikka.

– Vaaleissa, joissa Helsinki ei ole mukana, on meidän valtakunnan tulos näin huono. Nyt pitää miettiä, miten saamme muualla Suomessa äänestäjien luottamuksen ja uskottavuuden hankittua. Emme selvästikään pystyneet vakuuttamaan suomalaisia.

"Nämä olivat tärkeät vaalit"

Aluevaalien äänestysprosentti oli 47,5, joka oli selvästi alhaisempi kuin viime vuoden kuntavaalien äänestysprosentti. Tuolloin äänestämässä kävi 55,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestysprosentti on Mustakallion mielestä harmittavan alhainen. Hän luulee sen johtuvan osittain vaalien ajankohdasta, osittain koronapandemiasta sekä siitä, että ihmiset eivät ole ehkä täysin tienneet, mistä vaaleissa on kyse.

– Nämä olivat tärkeät vaalit. Mielestäni on hyvä, että jatkossa kunta- ja aluevaalit päästään käymään yhdessä, jolloin tärkeät sote-palvelut nousevat isompaan rooliin kuin ehkä aikaisemmissa vaaleissa.

Työ aluevaltuustossa alkaa Mustakallion mukaan melkein heti. Ensimmäiset viralliset kokoukset ovat helmi-maaliskuun taitteessa.

– Tästä aloitetaan Pirkanmaan uuden hyvinvointialueen strategian luomisella ja hallituksen valitsemisella.

Uutista korjattu 24.1. klo 17.27: Lisätty Saara Hyrkön äänimäärä. Hyrkkö sai enemmän ääniä kuin Iiris Suomela.

Voit keskustella artikkelista tiistaihin kello 23:een saakka.