Hyppää sisältöön

Yli 16 000 asukkaan kaupunki Akaa jäi ilman aluevaltuutettua, Valkeakoski nappasi viisi paikkaa – molemmat uskovat naapuriapuun

Aluevaaleissa suurimmat kaupungit keräsivät eniten paikkoja aluevaltuustoihin. Voiko muiden kuntien valtuutettujen apuun luottaa, jos kunta jäi ilman valtuutettua aluevaaleissa?

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola.
Aluevaalitulos oli pettymys Akaan ja Urjalan kunnanjohtajille, sillä valtuutettujen paikkoja ei tullut. Ei tulos kuitenkaan lopulta ollut yllätys. Video: toimittaja Petra Ketonen, kuvaaja Jani Aarnio / Yle

Yli 16 000 asukkaan kaupunki Akaa on yksi niistä, jotka eivät saa omaa valtuutettua hyvinvointialueen valtuustoon. Koko maassa kohtalotovereita on 50 lisää. Pirkanmaalla ilman valtuutettuja jääviä kuntia on yhteensä yhdeksän eli eniten.

Voisiko Akaasta löytyä selitys kehnolle tulokselle? Valuivatko äänet muihin kuntiin vai mistä on kyse?

– Meilläkin oli paljon hyviä ehdokkaita ja oli vara mistä valita. Ehkä olisi auttanut, jos olisi saanut keskitettyä ääniä, pohtii Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola.

Peltola on kuitenkin tyytyväinen siihen, että akaalaisista ehdokkaista kaksi saivat kuitenkin varapaikat. Peltola arvioi, että varapaikoillekin tulleille löytyy hyviä tehtäviä uudesta organisaatiosta.

Naapureiden kanssa tehtävään yhteistyöhön on luottoa

Ilman valtuutettua jäänyt Urjala on yhteistoiminta-alueessa sote-palveluista Akaan kanssa. Urjalan kunnanjohtaja Annu Kuusiston arvion mukaan hätää ei silti ole. Kuusisto uskoo, että yhteistyö on hyvinvointialueella merkittävää niin viranhaltijoilla kuin luottamustehtäviä hoitavilla.

– Halutaan löytää paras mahdollinen kokonaisuus ja tapa hoitaa Pirkanmaan asioita.

Akaan ja Urjalan naapuri Valkeakoski sai viisi valtuutettua läpi. Valkeakosken sosiaali- ja terveysjohtaja Janita Koivisto vahvistaa, ettei hyvinvointialueella ajeta vain omaa etua.

– Kuntien välinen yhteistyö on hyvin tärkeää ja sitä on tehty jo ennen hyvinvointialuetta. Se tulee jatkumaan ja ajatellaan koko Etelä-Pirkanmaata päätöksenteossa.

Akaassa juuri otettu käyttöön uusi hyvinvointikeskus

Yksi peruste äänestää aluevaaleissa on ollut se, että halutaan turvata omat lähipalvelut. Akaa keskitti Toijalaan sosiaali- ja terveyspalveluja, kun uusi hyvinvointikeskus aloitti elokuussa 2021. Muiden taajamien asukkaat kritisoivat muutosta.

Nyt palaute ja kokemukset ovat kaupunginjohtaja Peltolan mukaan olleet positiivisia.

– Palvelut saa yhden luukun periaatteella.

Uuden rakentaminen oli Akaassa pakkorako, sillä vanhoissa kiinteistöissä oli ongelmia. Sosiaali- ja terveysministeriöiltä ei olisi myöskään herunut poikkeuslupaa ilman keskittämistä.

Uusi hyvinvointialue ottaa aluksi tilat käyttöön vuokrasopimuksella. Jatkosta neuvotellaan myöhemmin.

Tampere ei jyrännytkään

Etukäteen laskettiin, miten käy jos äänet jakautuisivat kuten viimeisimmissä kuntavaaleissa. Tämän ennusteen mukaan tamperelaiset ehdokkaat olivat viemässä 57 paikkaa 79 paikasta, eli noin kolme neljäsosaa.

Lopulta Tampere sai kuitenkin 39 paikkaa.

Viisi aluevaltuutettua on tulossa Sastamalasta, Valkeakoskelta ja Ylöjärveltä. Muut Tampereen naapurikunnat menestyivät vaaleissa myös hyvin.

Vaalitulos vahvistetaan keskiviikkona 26. tammikuuta.

Mitä ajattelet vaalituloksesta? Voit kommentoida artikkelia 25.1. kello 23:een.

Urjalan kunnanjohtaja Annu Kuusisto (vasemmalla) sekä Valkeakosken sosiaali- ja terveysjohtaja Janita Koivisto ja Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola.
Miksi osa kunnista jäi ilman aluevaltuutettua? Suorassa lähetyksessä olivat keskustelemassa Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola ja Urjalan kunnanjohtaja Annu Kuusisto sekä Valkeakosken sosiaali- ja terveysjohtaja Janita Koivisto. Video: toimittaja Petra Ketonen, kuvaaja Jani Aarnio / Yle

Lue lisää: