Hyppää sisältöön

Financial Times: Viron pääministeri Kaja Kallas haluaa Yhdysvaltojen sotilaita Baltiaan

Kallas sanoi Financial Timesin haastattelussa, että länsimaiden ei pitäisi tehdä lainkaan myönnytyksiä Moskovalle.

Naton idea perustuu siihen, että toisen jäsenmaan apuun tullaan, jos sinne hyökätään. Siksi viidennestä artiklasta ei voi lipsua. Naton sotilaat harjoittelivat Orzyszissa Puolassa 9. marraskuuta 2021. Kuva: Thomas Waszczuk / EPA

Viron pääministeri Kaja Kallas toivoo, että Yhdysvallat lisäisi läsnäoloaan Baltian maissa pelotteeksi Venäjälle, kertoo Financial Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kallas sanoi lehden haastattelussa, että sotilasliitto Naton pitäisi vahvistaa itäistä kylkeään Virossa, Latviassa ja Liettuassa riippumatta siitä, hyökkääkö Venäjä Ukrainaan vai ei.

Kallas sanoi, että länsimaiden ei pitäisi tehdä lainkaan myönnytyksiä Moskovalle. Hänen mukaansa Viro haluaisi nähdä suurten liittolaisten olevan läsnä alueella.

– Jos sinua kiusataan koulussa, niin kiusaaja jättää sinut rauhaan, kun sinulla on vahvoja ja isoja ystäviä. Sama pätee pelotteeseen. Suurin pelote Venäjälle on Yhdysvaltain lippu, Kallas sanoi Financial Timesille.

Lehden mukaan kyseessä oli epäsuora pyyntö Yhdysvalloille sijoittaa joukkojaan Baltiaan, koska Yhdysvallat on ainoa suuri Nato-maa, jolla ei ole pysyvästi sotilaita alueella.

Venäjä on sijoittanut yli 100 000 sotilasta Ukrainan vastaisen rajansa läheisyyteen. Ukraina ja länsimaat sanovat epäilevänsä, että Venäjä suunnittelee hyökkäystä Ukrainaan. Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet.

Nato lisäsi joukkojaan Itä-Euroopassa vuoden 2014 jälkeen, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä. Sotilasliitolla on monikansallisia joukko-osastoja Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa.

Maaliskuussa 2021 Nato oli sijoittanut (siirryt toiseen palveluun) Baltian maihin yhteensä noin 4 000 sotilasta. Lisäksi Puolassa on noin 4 000 amerikkalaista sotilasta ja noin tuhat muuta Naton sotilasta.

Kartasta näkyy, minne Nato ja Yhdysvallat ovat sijoittaneet joukkojaan Itä-Euroopassa. Kuva: Riikka Tähtinen/ Yle

NYT: Biden harkitsee sotilaiden lähettämistä Itä-Eurooppaan

Amerikkalaisten viranomaislähteiden mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden harkitsee tuhansien sotilaiden sekä sotalaivojen ja -lentokoneiden sijoittamista Itä-Euroopan Nato-maihin, kertoo The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehden nimettömänä esiintyneiden lähteiden mukaan puolustusministeriö Pentagonin edustajat esittelivät Bidenille viime lauantaina erilaisia vaihtoehtoja joukkojen sijoittamiseksi.

Pentagonin väki ehdotti 1 000–5 000 amerikkalaissotilaan lähettämistä Itä-Euroopan maihin. Jos tilanne alueella kiristyisi, joukkojen määrä olisi mahdollista kymmenkertaistaa.

Lähteet kertoivat The New York Timesille, että Bidenin odotetaan tekevän päätöksen asiasta ehkä jo tällä viikolla. Jos Biden hyväksyy joukkojen siirron, niin osa sotilaista tulisi suoraan Yhdysvalloista ja loput amerikkalaisjoukot siirrettäisiin muualta Euroopasta Naton itäisiin jäsenmaihin.

Biden sanoi aiemmin tiedotustilaisuudessa, että hän on varoittanut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, että Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja alueelle, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

The New York Timesin mukaan Biden sanoi, että joukkoja voitaisiin sijoittaa muun muassa Puolaan ja Romaniaan, koska ne ovat Naton jäseniä.

Tällä hetkellä Yhdysvallat ei suunnittele lisäjoukkojen lähettämistä Ukrainaan. Maassa on runsaat 150 amerikkalaista sotilasneuvonantajaa, jotka toimivat muun muassa koulutustehtävissä.

Lisää aiheesta: