Hyppää sisältöön

Siuntio jäi ainoana Uudenmaan kuntana ilman aluevaltuutettua – "En ala tämän vuoksi vaatteitani repimään", toteaa kunnanjohtaja

Naapurikunta Inkoosta yllätysääniharavaksi noussut RKP:n Henrik Wickström oli suosituin ehdokas myös Siuntiossa.

Länsi-Uudellamaalla sijaitsevassa Siuntion kunnassa on noin 6200 asukasta. Siuntion kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa Siuntion väliaikaisen kunnantoimiston pihalla 1.11.2021. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Reilun 6 000 asukkaan Siuntio on ainoa Uudenmaan kunta, joka jäi aluevaaleissa kokonaan ilman omaa valtuutettua.

Lähimmäksi paikkaa pääsi RKP:n Merja Laaksonen, joka jäi 385 äänellä varasijalle.

Kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa pitää tilannetta valitettavana mutta odotetunlaisena. Siuntiossa ei ollut yksittäistä ehdokasta, joka olisi saanut siuntiolaisten kannatusta yli puoluerajojen.

– Varmaan aika perinteisesti äänestettiin, ei ollut sellaista äänten keskittymistä. Tämä oli vähän jopa oletettua.

Naapurikunta Inkoosta nousi yllättäjä koko maan ääniharavien kärkikolmikkoon. RKP:n Henrik Wickström keräsi yli 5800 ääntä, ja oli myös siuntiolaisäänestäjien suosituin ehdokas.

Hyvät naapurisuhteet korostuvat

Millä keinoilla pienen kunnan ääni saadaan kuulumaan aluevaltuustossa, jossa reilusti yli puolet paikoista kuuluu Espoolle ja oman kunnan edustaja puuttuu kokonaan?

– En näe sitä niin kauhean isona asiana, koko aluetta siellä katsotaan kuitenkin. Yksi valtuutettu ei ihmeisiin pysty ja kohtalaisen julkistahan päätöksenteko on kunnissa ja alueilla. En ala tämän vuoksi vaatteitani repimään, Isotupa sanoo.

Siuntion kannalta tärkeä edistettävä asia olisi uusi sotekeskushanke, joka on jo saanut sosiaali- ja terveysministeriön hyväksynnän. Hanke on toistaiseksi pelkkä suunnitelma, mutta sen edistäminen olisi Siuntion kannalta keskeistä.

Keskukseen olisi tarkoitus saada niputettua sosiaali- ja terveyspuolen peruspalvelut sekä vanhusten palveluasumista nykyistä tehokkaammin järjestettynä. Siuntiossa yli 75-vuotiaiden määrä kolminkertaistuu lähitulevaisuudessa, Isotupa sanoo.

Hän arvioi oman aluevaltuustoedustajan puuttumisen näkyvän tiedonsaannissa enemmän kuin varsinaisessa päätöksenteossa.

– Tiedonsaannin ja keskustelun näkökulmasta oma edustaja olisi ollut tärkeä. Se että siellä olisi henkilö, joka osaa sanoa, missä mennään.

Isotupa arvioi, että Siuntion kannalta hyvät suhteet naapurikuntiin ja niiden aluevaltuustoedustajiin ovat jatkossa tärkeät.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 25.2.2022 kello 23 saakka.

Lue lisää: