Hyppää sisältöön

Helsingin pörssin syöksy syveni, päivän pudotus jyrkintä lähes kahteen vuoteen – USA:n pörssit toipuivat laskukierteestä

Helsingin pörssin osakekurssit laskivat maanantaina lähes viisi prosenttia, mikä lähentelee koronaromahduksen pahimpia päiviä. Kiristyvä rahapolitiikka, Ukrainan kriisi ja epävarma tuloskausi synkentävät sijoittajien tunnelmia.

Helsingin pörssin kehitystä kuvaava pisteluku laski maanantaina alle 12 000 pisteeseen ensi kertaa kuukausiin. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin pörssin perjantaina alkanut alamäki syventyi entisestään maanantaina, jyrkemmin kuin muualla Euroopassa.

Pörssin kokonaiskehitystä kuvaava hintaindeksi painui liki viisi prosenttia miinukselle. Viimeksi näin suuria päiväpudotuksia on nähty koronakeväänä 2020, jolloin pörssit romahtivat ympäri maailmaa.

Helsingin pisteluku laski maanantaina ensi kertaa alle 12 000:een viime vuoden kevään jälkeen. Perjantaina pörssi sulkeutui yli kolmen prosentin laskussa.

Euroopan suurimpien firmojen arvoa mittaava Stoxx Europe 600 -indeksi putosi vajaat neljä prosenttia pakkaselle.

Yhdysvalloissa Wall Streetin pörssit toipuivat aiemmasta laskukierteestä ja osakkeet kallistuivat pörssin sulkeutuessa.

Dow Jones -indeksi ja yleisindeksi S&P 500 sulkeutuivat 0,3 prosentin nousussa. Teknologiaosakkeista tunnettu Nasdaq oli 0,6 prosentin nousussa sulkeutuessaan.

Lasku kattoi taas lähes koko Helsingin pörssin. Metallipajayhtiö Outokumpu laski kahdeksan prosenttia. Marimekko oli miinuksella yli seitsemän prosenttia.

Viime vuoden pörssikiitäjän QT Groupin osake laski yli kuusi prosenttia. Jo perjantaina sen kurssi putosi yli kahdeksan prosenttia.

Helsingin pörssin suurimmista yhtiöistä esimerkiksi Nokia laski viisi ja Kone 4,7 prosenttia

Korkojen nousu, Ukraina, omikron...

Suurin syy pörssin laskusuunnalle on rahapolitiikan kiristyminen Yhdysvalloissa, Nordean varallisuudenhoidon päästrategi Antti Saari sanoo.

Sijoittajat hermoilevat ennen maan keskuspankin kokousta keskiviikkona. He pelkäävät koronnostoa.

– Osakkeiden arvostustasot laskevat, kun korot nousevat. Markkinoilla siis sopeudutaan nyt kiristyvään rahapolitiikkaan.

Keskuspankki Fed ennakoi jo neljää koronnostoa kuluvalle vuodelle, mikä on selvästi nopeampi tahti kuin aiemmin odotettiin. Maan inflaatio on korkeimmillaan vuosikymmeniin.

Hermostuneisuutta markkinoilla lisää geopolitiikka eli Venäjän hyökkäyksen uhka Ukrainaan.

Myös alkanut tuloskausi vaikuttaa pörssisukelluksen taustalla, Danske Bankin vanhempi strategi Kaisa Kivipelto arvioi.

– Yhdysvalloissa on nähty hyvin vaihtelevia tuloksia yrityksillä. Myös Ukrainan kriisi kiristää sijoittajien tunnelmia, Kivipelto sanoo.

Epäselvää on sekin, miten omikron-koronamuunnos lopulta vaikuttaa talouteen.

Käänne sijoitusmarkkinoilla

Pörssit laskivat viime viikolla Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun keskuspankki oli varoitellut koronnostoista. Perjantaina alamäki laajeni Eurooppaan ja Aasiaan.

Korkojen nousu tarkoittaa käännettä sijoitusmarkkinoilla. Sijoittajien pitää suhtautua yrityksiin aiemmin kriittisemmin.

– Tämä kurssilasku on hyvä herätys sijoittajillle. On pärjätty pitkälle kasvuosakkeiden erittäin voimakkailla tuotoilla, mutta tuotot eivät ole enää itsestäänselvyys tästä eteenpäin, vaan täytyy nähdä todellista tuloskasvua, Dansken Kaisa Kivipelto sanoo.

Kivipellon mukaan sijoittajien onkin hyvä tarkastella omaa salkkuaan ja sitä, miten keskittyneitä salkun riskit ovat.

Hintojen heilahtelua voi näkyä myös jatkossa.

– Uusina tekijöinä on inflaatio ja kiristyvä rahapolitiikka, mikä muuttaa toimintaympäristöä sijoittajien kannalta. Meillä on myös takana erittäin pitkä nousukausi. Yhtä vahvaa elpymistä ei voi olla enää tuloksissa eikä taloudessakaan, Kivipelto sanoo.

Ratkaisevia markkinoiden mielialan kannalta ovat myös yhdysvaltalaisten teknologiajättien kuten Applen ja Microsoftin tulosjulkistukset loppuviikosta.

Korkosijoittaminen on taas kannattavaa

Takana on vuosikausien negatiivisten korkojen aika.

Merkittävimmät sijoituskohteet ovat osakkeet ja joukkovelkakirjat. Kun velkapapereista ei ole saanut tuottoa, sijoittajat ovat kilpailleet osakkeista.

Näin osakkeiden hinta on noussut. Myös keskuspankkien valtava elvytys on ohjannut rahoja korkopapereista pörsseihin.

Yhdysvaltojen nousevat korot ovat osoitus siitä, että tuottoa on jälleen saatavissa myös korkosijoituksista. Osakkeiden hintoihin taas tulee laskupainetta, kun korkojen nousu syö osakkeiden tulevia tuotto-odotuksia.

Korkojen nousu osuu erityisesti kasvuyhtiöihin eli yhtiöihin, jotka eivät tee tällä hetkellä välttämättä lainkaan voittoa, mutta joilta odotetaan tulevaisuudessa jättituottoja. Viime vuodet ovat suosineet korostetusti juuri kasvuyhtiöitä.

– Kasvuyhtiöiden tulevaisuudessa siintävät tuotto-odotukset laskevat, kun korot nousevat, Nordean Antti Saari toteaa.

Saaren mukaan pörssissä on nyt nähty siirtymää kasvuyhtiöistä niin sanottuihin arvoyhtiöihin. Niille ominaista on vakaa osingonmaksu, mutta kasvuyhtiöitä hitaammin kipuava osakekurssi.

"Ei pitkää laskumarkkinaa"

Koronakevään 2020 pörssiromahduksesta viime syksyyn asti osakkeista on saanut useiden kymmenien prosenttien tuottoja, joita keskuspankkielvytys on ruokkinut.

Nyt tuollaiset tuottolukemat kannattaa suosiolla unohtaa.

Ei Nordean Antti Saari eikä Dansken Kaisa Kivipelto silti odota pitkäaikaisesti laskevaa osakemarkkinaa. Lähiaikoina voidaan nähdä kuitenkin heiluntaa.

– Odotamme, että heilunta jatkuu tästä eteenpäin. Epävarmuudet eivät ole vielä poistuneet markkinoilta, Kivipelto sanoo.

Saaren mukaan taas viime päivien kurssilaskut näyttävät "melko tyypilliseltä nousumarkkinan korjausliikkeeltä". Sellainen nähdään yleensä kerran vuodessa nousumarkkinalla.

Saaren mielestä moni seikka puoltaa osakemarkkinoille korjausliikkeen jälkeen yhä kohtuullisen hyviä aikoja.

– Koronalamasta lähtenyt nousukausi on yhä alkuvaiheessa, maailmantalous kasvaa ja arviot tulevista tuloksista näyttävät olevan alakanttiin.

Saari lisää, että vaikka korot nousevat Yhdysvalloissa, Euroopassa viitekorot ovat yhä selvästi negatiivisen puolella. Yhdysvalloissakin korot ovat vielä maltillisia, joten suurempia tuottoja on yhä odotettavissa osakemarkkinoilta.

– Kokonaiskuva on yhä osakkeille myönteinen, vaikka kiristyvä rahapolitiikka jarruttaa ja korkojen nousu aiheuttaa jonkinlaista sopeutumista markkinoilla, Saari summaa.

Lue lisää: