Hyppää sisältöön

Päivi Räsänen kertoi poliisille harkinneensa kirkosta eroamista

Esitutkinnassa kansanedustaja Päivi Räsänen kiisti solvanneensa homoseksuaaleja. Sitä vastoin hän sanoi kritisoineensa muun muassa kirkon johtoa, jonka hän kokee "eksyneen Raamatun selkeän opetuksen pohjalta."

Päivi Räsäselle luettiin syytteet Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina 24.1.2022. Kuva: Lehtikuva

Kansanryhmää vastaan kiihottamisesta syytteessä oleva kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kertoi poliisikuulusteluissa halunneensa herättää mielipiteillään keskustelua, eikä loukata homoseksuaaleja.

Räsästä syytetään muun muassa vuonna 2019 julkaistusta Pride-kulkueeseen liittyvästä twiitistä. Siinä hän kyseli, miten "kirkon oppiperusta #Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi". Twiittiin hän laittoi kuvan Raamatun Roomalaiskirjeen jakeista, jotka ovat vuosien 1933–1938 käännöksestä.

Tapauksen esitutkintamateriaali tuli julkiseksi, kun syytteet luettiin tänään maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Räsänen kertoi poliisille kuulusteluissa halunneensa ottaa twiitillä kantaa prosessiin ja esitutkintaan, koska hänen mukaansa kyse on tärkeästä sanan- ja uskonvapauteen liittyvästä asiasta.

– Suurin huoleni oli, että jo pelkästään käynnistyvä tai käynnistynyt esitutkinta voisi johtaa siihen, että kristityt alkaisivat arastelemaan Raamatun siteeraamista ja Raamatun opetusten esiintuomista, esim. homoseksuaalisuuden harjoittamiseen, josta Raamatussa on selkeitä opetuksia. Ja lisäksi etteivät kristityt alkaisi harrastamaan itsesensuuria. Siksi halusin twiitata näistä aiheista ja pidän tiukasta kiinni siitä, että tällaisiin aiheisiin saa ottaa kantaa ja tuoda esille, Räsänen lausui.

Päivi Räsänen .
Päivi Räsänen Helsingin käräjäoikeudessa 24.1.2022.

Hän sanoo aiheen olleen alun perin ajankohtainen hänen omassa seurakunnassaan Riihimäellä, jossa Räsänen toimii kirkkovaltuustossa. Räsäsen mukaan vuonna 2019 Riihimäen kirkkoherra päätti, että seurakunta osallistuu paikalliseen Pride-tapahtumaan. Räsänen kertoo vastustaneensa päätöstä voimakkaasti.

Lisäksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko oli Priden virallinen tukija vuonna 2019.

Räsänen sanoo halunneensa herättää twiitillä keskustelua ja saada näkemyksilleen mahdollisimman laajan yleisön.

– Olin ahdistunut, kun huomasin, että kirkko oli kokonaan mukana Pride-tukijana. Mietiskelin silloin mm. jopa kirkosta eroamista. Tämä on minulle hyvin tärkeä uskonvapauden kysymys. Kirkon linjaus oli vahvasti ristiriidassa Raamatun opetuksen kanssa, koska Pridessa juhlitaan Raamatun Roomalaiskirjeen häpeäksi ja synniksi ilmoittamia asioita. Päätin sitten kuitenkin, että jään kirkkoon ja yritän vaikuttaa kirkon nukkuviin jäseniin.

Räsäsen mukaan hänen huolensa ja kritiikkinsä kohdistui nimenomaan kirkkoon ja kirkkojohtoon, joiden hän kokee eksyneen Raamatun selkeän opetuksen pohjalta.

– En koe, että tässä olisi vihaa vähemmistöä kohtaan tai Pridessa marssijoita kohtaan.

Päivi Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteiden mukaan hän on solvannut homoseksuaaleja twiitissään, kirjoituksessaan ja radiohaastattelussa. Räsänen kiistää syytteet.

Tuomioistuin joutuu tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa ottamaan kantaa siihen, voiko Raamatun siteeraaminen olla rikos.

Puhui radio-ohjelmassa "geeniperimän rappeutumisesta"

Räsästä vastaan nostettiin syyte myös hänen lausunnostaan toimittaja Ruben Stillerin juontamassa Yle Puheen radio-ohjelmassa. 20. joulukuuta 2019 julkaistun jakson nimi oli "Mitä Jeesus ajatteli homoista?"

Räsänen lausui ohjelmassa tutkimusten osoittaneen, että "mahdollinen geneettinen perimä homoseksuaalisuudessa on aika pieni". Räsänen lisäsi ihmisen geeniperimänkin "rappeutuneen" vuosituhansien ja ihmiskunnan historian aikana, joten "se ei ole välttämättä sitä, mitä se on ollut silloin kun meidät on luotu."

Hän mainitsi poliisille viitanneensa lausunnollaan tuoreimpiin tutkimuksiin.

– Silloin 2019 julkaistiin Suomen Lääkärilehdessä ja Science-lehdessä Ganna yms. -tutkimus, jossa oli yli puoli miljoonaa osanottajaa. Tutkimus selvästi osoittaa, että ei ole olemassa sellaista geneettistä muuttujaa, jolla olisi huomattavaa vaikutusta seksuaaliseen suuntautumiseen. Tutkimuksen perusteella geenien vaikutus tähän on alle 1 %. Ruben haastoi tähän aiheeseen geneettisestä perimästä, niin vastaukseni oli, että jos löytyisi geneettinen perimä niin ei se muuttaisi sitä, että Jumala on luonut ihmisen mieheksi ja naiseksi ja tarkoittanut avioliiton sekä seksuaaliset suhteet heidän välilleen, Räsänen perusteli.

Kuulustelijan mukaan lausumasta on mahdollista saada käsitys, että homoseksuaalisuus on geneettinen rappeuma. Poliisi kysyikin Räsäseltä, miten lausuma tulisi ymmärtää.

– Minä en nimenomaisesti sanonut niin. Päinvastoin sanoin, että näihin tutkimuksiin viitaten homoseksuaalisuudessa geneettisen perimän merkitys on pieni. Kaikki muut tähän rappeutumiseen liittyvät spekulaatiot olivat lähinnä tähän Stillerin jossittelu-haasteeseen vastaamista. Eli "jos kävisi ilmi, että... ". Hänellä oli tyyli, että hän heitti esim. että 'jos löytyisi jokin uusi aikalaisteksti Jeesuksesta, niin muuttaisiko se vakaumukseni". Tämä siis liittyy Stillerin juontotyyliin tämä keskustelu aiheen geneettisestä puolesta, Räsänen vastasi.

Hänen mukaansa ohjelman aihe ja sisältö vastasivat hänen ennakkokäsityksiään. Räsänen mainitsi erikseen pitävänsä Ruben Stilleriä hyvin reiluna ja luotettavana toimittajana. Räsänen sanoi olleensa hyvin tyytyväinen ohjelman lopputulokseen, eikä hänellä olisi ollut siihen mitään korjattavaa.

Päivi Räsäsen mukaan hänen tarkoituksenaan oli tuoda ohjelmassa esille henkilökohtainen todistuksensa uskostaan Jeesukseen ja siitä, "miten ihminen voi pelastua iankaikkiseen elämään".

– Se oli minun päätavoitteeni mennessäni tähän ohjelmaan.

Sanan ja Uskonnonvapaus -yhdistys osoitti mieltään kristillisdemokraattien kansanedustajan Päivi Räsäsen puolesta Helsingin käräjäoikeuden edessä 24. tammikuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kritisoi pamfletissaan "homoseksuaalisuuden normalisointia"

Räsäsen kolmas syyte liittyy hänen vuonna 2004 kirjoittamaansa pamflettiin, joka otsikoitiin "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen".

Aamutähti-vihkossa alunperin julkaistu teksti julkaistiin myöhemmin Suomen Luther -säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan verkkosivuilla.

Räsäsen kirjoitti muun muassa "homoseksuaalisuuden normalisoinnin" aiheuttavan sen, että pienikin lapsi oivaltaa, että aikuisena on mahdollista mennä naimisiin eri tai samaa sukupuolta olevien kanssa.

Tekstissä mainitaan, että "mitä varhaisemmassa vaiheessa nuorella on homoseksuaalisia kokemuksia, sitä vaikeampaa tutkimusten mukaan tästä taipumuksesta on myöhemmin päästä eroon". Hän käytti myös ilmaisua "psykoseksuaalinen häiriö".

Päivi Räsänen kiisti kuulusteluissa syyllistyneensä homoseksuaalien panetteluun tai solvaamiseen.

Kertomansa mukaan hänen keskeisenä tavoitteenaan oli puolustaa Raamatusta nousevaa opetusta ja näkökulmaa avioliitosta, miehenä ja naisena elämisestä sekä homoseksuaalisuuden harjoittamisesta.

– Tämä liittyi siihen keskusteluun kirkon sisällä, jossa haluttiin irrottautua tai kiistää joitakin Raamatun opetuksia liberaaliteologiselta pohjalta. Lisäksi tämä liittyi siihen, että juuri vuonna 2002 oli tullut voimaan parisuhdelaki. Silloin kun kirjoitin tätä, oli jo vireillä hankkeita samaa sukupuolta olevien parien hedelmöityshoitoon, perheen sisäiseen adoptioon sekä avioliittolain muuttamiseen. Tämä oli siis ajankohtainen teema.

Räsänen sanoi kirjoitustensa kummunneen huolesta, jonka mukaan yhteiskunnassa on meneillään arvomuutos kristillisestä arvopohjasta ja -ihmiskäsityksestä. Räsänen lisäsi, että samaa kehitystä oli havaittavissa kirkon sisällä.

– Oleellinen asia, mitä halusin tällä vihkolla tavoitella, oli luottamus Raamattuun myös näissä opetuksissa, jotka koskevat avioliittoa ja seksuaalisuutta. Olen kirjoittanut tämän vihkon hyvin selkeästi oman uskonnollisen vakaumukseni pohjalta.

Kirjoituksessaan hän väitti muun muassa "homoyhteisön yleisimpänä mallina vaikuttavan irtosuhteet ja vaihtuvat parisuhteet". Poliisille hän vastasi väitteensä perustuvan erilaisiin tutkimuksiin.

– Ovatko homoseksuaalit ihmiset mielestäsi jotenkin rikkinäisiä? kuulustelija kysyi.

– Me olemme kaikki rikkinäisiä Jumalan alkuperäiseen luomistarkoitukseen nähden tavalla tai toisella. Homoseksuaalisuus on rikkinäisyyttä siinä mielessä, että se ei ole sitä mitä tarkoitusta varten Jumala alun perin loi ihmisen, Räsänen vastasi.

Lisää aiheesta: