Hyppää sisältöön

Ruokakassin saa nyt maksutta ja rukoilematta Jyväskylässä – "Tämähän on ihan ylellistä, kaiken maailman herkkuja", iloitsee Sirkku Durujin

Osa ruoka-avun jakajista perii kasseista muutaman euron toimitusmaksun. Se on johtanut jopa velkaantumiseen.

Jyväskyläläinen Sirkku Duruji katsoo kameraan. Hänellä on käsissään ruoka-avussa tarjolla olevaa leivonnaispakkauksia.
"Tämähän on aivan gurmee", iloitsee Sirkku Durujin ruokakassia tutkaillessaan.

Kassista löytyy maitoa, mansikoita, broilerpyöryköitä, kananugetteja, perunasalaattia ja mozzarellaa.

Sirkku Durujin on juuri hakenut ruoka-apukassin ensimmäistä kertaa elämässään ja tutkailee nyt sen sisältöä.

– Tämähän on ihan ylellistä, kaiken maailman herkkuja! Juuri sellaista kamaa, josta lapset tykkäävät, eli broilerpyöryköitä ja kananugetteja, hän iloitsee.

Vähävaraiset jyväskyläläiset saavat nyt ruoka-apua täysin ilmaiseksi ja uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta.

Kaupunkiin avautui vuodenvaihteessa hävikkiruokaterminaali Lyydia, josta avun tarvitsijat voivat hakea ruokakasseja. Toimintaa rahoittavat Jyväskylän kaupunki ja seurakunta, ja sitä pyörittää Vaajakosken Suvanto ry. Mukana on myös järjestöjä.

– Yksi tärkeä asia on, että ei edellytetä mitään hengellistä vakaumusta, sanoo kaupungin kansliapäällikkö Heli Leinonkoski.

Hävikkiruoka saapuu Keskimaalta ja Lidlistä Lyydiaan. Siellä se pakataan kasseihin ja jaetaan eteenpäin. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Ylen tietojen mukaan osa jyväskyläläisistä toimijoista jakaa ruoka-apua vain uskonnollisiin tilaisuuksiinsa osallistuville.

– Asiasta on liikkunut huhuja, mutta faktaa ei ole. Kyse voi olla myös siitä, millä tavoin ihminen on kokenut tilanteen, Leinonkoski kertoo.

Myös Jyväskylän seurakunnan diakonian asiantuntijalta Kirsi Lepoaholta kysytään monesti, auttaako seurakunta vain jäseniään.

– Autamme kaikkia ihmisiä. Emme kysy, oletko jäsen vai ei, Lepoaho sanoo.

Ruoka-apua eri puolilta kaupunkia

Ruoka-apu on johtanut Lepoahon mukaan jopa velkaantumiseen, sillä osa sen jakajista pyytää kasseista neljän-viiden euron toimitusmaksun.

– Meille on tullut palautetta, että se voi olla ylivoimainen summa, jos tilillä on 30 senttiä. Sen joutuu helposti lainaamaan, Lepoaho sanoo.

"Haluamme kohdentaa ruoka-avun juuri heille, joilla on todella tiukkaa taloidellisesti, eivätkä rahat vain riitä", kuvaa Kirsi Lepoaho. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kaupunki haluaa antaa ruoka-avun sitä eniten tarvitseville. Siksi kasseja saa ruoka-apuseteleillä, joita jakavat seurakunnan diakonit. Samalla he voivat kartoittaa muita tapoja auttaa vähävaraista henkilöä.

Ruoka-apua saa Seppälässä sijaitsevan Lyydian lisäksi neljästä pisteestä eri puolilta kaupunkia. Niitä löytyy Säynätsalosta, Vaajakoskelta ja keskustasta sekä maaliskuusta alkaen Korpilahdelta.

– Haluamme, että eri puolilla Jyväskylää asuvilla apua tarvitsevilla olisi mahdollisuus olla tämän piirissä kohtuullisen helposti, kansliapäällikkö Leinonkoski sanoo.

Ruoka-apu on tarkoitettu jyväskyläläisille, ja sitä saa hakea joka toinen viikko. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Pian ruokakassin sisällön voi valita itse

Ruokakassin olisi tarkoitus riittää Durujinille ja hänen kahdelle lapselleen kahdeksi viikoksi. Kasseja saa nimittäin hakea joka toinen viikko.

– Tässä on perusjuttuja, niin kuin proteiinituotteita ja lihaa. Kyllä näillä varmaan aika pitkälle pärjää. Toki lisäksi joutuu ostamaan ruokaa, eihän tällä pelkästään voi elää, Durujin miettii.

Ruoka-avun hakeminen oli hänen mielestään hieman vaikeaa. Tietoja oli hankala löytää.

Sitten hän tutustui asiaan tarkemmin seurakunnan nettisivuilla. Siellä kerrottiin muun muassa, että ruoka-apua saadakseen ei tarvitse olla seurakunnan jäsen.

– Ihmisillä on erilaisia oletuksia asioista aina, kuten minullakin oli. Tietä avun luo piti vähän hakea netistä, Durujin sanoo.

Sirkku Durujin tapasi ennen joulua diakonin, joka kirjoitti ruoka-apusetelin puoleksi vuodeksi. Hän oli kuullut mahdollisuudesta ruoka-apuun ennenkin, mutta ei ollut tarttunut siihen aiemmin. "Tämä on tosi hienoa", Durujin sanoo. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Ruokakassien hakeminen ei hävetä Durujina lainkaan.

– Välillä elämässä pyyhkii hyvin ja välillä vähän huonommin itsestä riippumattomista syistä. Mielestäni tämän hetken köyhyyteni ei ole mikään häpeä.

Lyydian yhteyteen aukeaa keväällä myymälämäinen tila, josta avun tarvitsija voi koota itselleen kassin ruoka-apuseteliä vastaan. Silloin tuotteet voi valita itse.

– Se on ihan hyvä. Toki nyt oli valittu minun puolestani juuri sellaisia tuotteita, joista lapset tykkäävät. Se on onni, Durujin sanoo.

Voit keskustella aiheesta 26.1. klo 23.00 saakka.