Hyppää sisältöön

Ravilaakson katuja rakennetaan parhaillaan Vaasassa – ensimmäiset asukkaat muuttavat alueelle parhaassa tapauksessa jo parin vuoden kuluttua

Vaasan uuden kaupunginosan Ravilaakson rakentaminen päästiin aloittamaan vuodenvaihteessa. Työt alkoivat katutöillä, jotka viivästyivät kaupungin priorisoitua investointejaan. Nyt on tehty uusi aikataulu ja samalla alkaa hahmottua, mitä ensimmäinen kortteli pitää sisällään.

Ravilaaksoon on syntymässä uusi kaupunginosa. Kuva: Jarkko Heikkinen

Vaasassa entisen raviradan alueella on alkanut taas tapahtua. Rakennustöiden aloittamisessa pidettiin välivuosi, sillä Ravilaakso joutui väistämään muita investointeja kaupungin budjetissa. Talvella kuokka on kuitenkin lyöty maahan, ja työt ovat alkaneet katujen rakentamisesta.

– Kaupungilla on isoja investointeja ja valintoja on tehtävä. Hanke ei vaarantunut viivästyksestä, vaan kaikki toimijat ovat edelleen mukana, kertoo Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges.

Ravilaakso rakentuu vaiheittain. Ensimmäiseksi valmistuu niin sanottu hyvinvointikortteli. Siihen kuuluu kolme kerrostaloa, joihin tulee muun muassa senioriasumista. Talojen katutasoon sijoittuu hyvinvointipalveluita.

– Löysimme siihen toimijan, joka tuottaa ikäihmisille tarkoitettua asumista. Tarkoituksena on edistää ajatusta siitä, että ihmiset voisivat asua nykyistä pidempään kotonaan. Kortteliin on tarkoitus sijoittaa myös kotihoitoyksikkö, sanoo Schulte-Tigges.

Lisäksi hyvinvointikortteliin sijoittuu Vaasan seurakuntayhtymä. Heidän tiloihinsa on tavoitteena löytää myös ravintolatoimintaa. Suunnitelmissa on lisäksi erilaisia harraste- ja kokoustiloja.

Kortteleilla omat teemansa

Hyvinvointikorttelin kolmeen kerrostaloon valmistuu 150 asuntoa. Yhden kerrostalon rakennusfirma saa myydä asunnoiksi kelle tahansa, hyvinvointikortteli-konseptista poiketen. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan tästä eteenpäin, pääsevät ensimmäiset asukkaat muuttamaan Ravilaaksoon noin kahden vuoden kuluttua.

– Toivon mukaan siinä vaiheessa on jo seuraavien korttelien rakentaminen käynnissä.

Vuodenvaihteessa alkaneissa katutöissä rakennetaan tiet tonteille. Ensimmäisen vaiheen kadut palvelevat hyvinvointikorttelin lisäksi ainakin kolmea seuraavaa korttelia. Niitäkin varten kaupungilla on jo ainakin alustavia suunnitelmia.

– Kustakin korttelista tulee omanlaisensa ja jokaiseen kivijalkaan tulee erilaista toimintaa. Yhteen tulee toivon mukaan muun muassa lähikauppa. Kuhunkin kortteliin tulee laajasti yhteistiloja, joilla pyritään lisäämään asukkaiden yhteisöllisyyttä.

Schulte-Tigges nostaa esiin myös ulkoalueiden viihtyvyyden, johon tullaan panostamaan vihertöin ja rakentamalla esimerkiksi pelipaikka ulkona pelattavalle pöytätennikselle.

Alueen talojen kerroskorkeudet ja muodot tulevat vaihtelemaan. Yhteen kortteleista on asemakaavassa merkitty korkea, yhdeksänkerroksinen kerrostalo. Toisen korttelin rakentamisen teemana on puolestaan kiertotalous.

Avajaiset uudella torilla

Rakennustyöt alkoivat noin kaksi vuotta myöhässä alkuperäisestä aikataulustaan. Kaupungin budjettikoukeroiden lisäksi lähtöä hidasti hyvinvointikorttelin suunnittelu, jossa kesti odotettua pidempään. Kaupunki on pitänyt tarkkaa linjaa siitä, millaiseksi alue muodostuu.

Hyvinvointikorttelin valmistumisessa tähdätään vuoteen 2024. Silloin alueella olisi myös tori, jolle jo suunnitellaan ohjelmaa ensimmäisten asukkaiden muuttopäivän juhlistamiseksi.

– Meillä on taideohjelma, jolla luomme alueelle ilmettä ja identiteettiä. Tarkoituksena onkin tehdä torille leikkikenttä taideteemalla. Se olisi mukava paikka avauspäivälle, jossa kaikki pääsisivät tutustumaan alueeseen.

Kaupunki on laskenut, että Ravilaakson uusi kaupunginosa tulee kokonaisuudessaan valmiina asuttamaan 2 000–2 500 ihmistä, 1 600–1 800 asunnossa.