Hyppää sisältöön

Vain Pohjanmaalla yhdelle puolueelle ehdoton enemmistö aluevaltuustoon – tutkija: "Ei ole ongelma, jos ei siitä sellaista tehdä"

RKP:lla on valtapuolueena erityinen vastuu siitä, että kaikkia kuullaan. Myös pienempien puolueiden on silti otettava roolia. Ääniharava, kansanedustaja Joakim Strand pitää yhteistyötä itsestäänselvyytenä, jota ilman ei tehdä mitään.

Pohjanmaan äänikuningas Joakim Strand vannoo maakunnallisen yhteistyön nimeen
Pohjanmaan äänikuningas Joakim Strand vannoo maakunnallisen yhteistyön nimeen

Pohjanmaa on ainoa hyvinvointialue, jossa yksi puolue saavutti ehdottoman enemmistön: RKP sai 59 paikasta 33 ja äänistä 50,2 prosenttia.

Tulos ei ole yllätys, vaan sitä osattiin odottaa niin kuntavaalien pohjalta tehtyjen laskelmien kuin kuntien ja niiden kielisuhteen pohjalta.

Kyse on äänestäjien valinnasta, muistuttaa Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom. Monella puolueella oli täydet listat, ja RKP veti pisimmän korren.

– Tämä on ollut asukkaiden tahto. Se ei ole ongelma, jos ei siitä sellaista tehdä, sanoo Pekola-Sjöblom.

Näkemystä äänestäjien tahdosta tukee se, että äänestysprosentti nousi Pohjanmaalla koko maan korkeimmaksi: 53,8:aan. Moni alueen kunnista on myös maan vilkkaimmin äänestäneiden joukossa.

Yksikään puolue tai kieliryhmä ei tee yksin mitään, täällä pärjätään yhdessä tai ei ollenkaan

Joakim Strand, RKP

Valtaan kuuluu aina myös vastuu, ja valtapuolueella pitää tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblomin mukaan olla yhteistyökykyä ja taitoa toimia herkällä korvalla yli puolue- ja kuntarajojen.

– Yhteistyö, ymmärrys yhteisestä hyvästä ja kompromissit pätevät kaikkiin edustajiin puolueesta riippumatta.

Pekola-Sjöblom muistuttaa, että Pohjanmaalla valtaosa aluevaltuustoon valituista on myös kuntavaltuutettuja, joilla on kokemusta ja osaamista yli puoluerajojen toimimisesta.

Pohjanmaan aluevaltuuston äänikuningas, vaasalainen kansanedustaja Joakim Strand pitää yhteistyötä itsestäänselvyytenä.

– Yksikään puolue tai kieliryhmä ei tee yksin mitään, täällä pärjätään yhdessä tai ei ollenkaan.

Myös pienempien puolueiden oltava aktiivisia

Suurimmalla puolueella on silti erityisvastuu kaikkien mukana pitämisestä ja kuulemisesta. Pohjanmaalla RKP:n pitää Strandin mukaan esimerkiksi huolehtia siitä, että täysin suomenkielisen Laihian asukkaat tuntevat hekin olonsa kotoisaksi.

Yhteistä säveltä ei toisaalta välttämättä haeta aina puoluerajalla.

– Puolueiden sisällä väännetään usein enemmän kuin puolueiden välillä, sanoo Joakim Strand.

Pohjanmaan aluevaltuustossa on edustettuna kaikkiaan kahdeksan puoluetta, ja muihinkin seitsemään kohdistuu odotuksia.

– Niiden pitää ottaa vahva rooli, olla aktiivisia ja pitää huolta yhteistyöstä suurimman puolueen kanssa ja kaikkien kesken, sanoo tutkimuspäällikkö Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun tiistaihin 25.1. kello 23:een saakka.

Korjaus 24.1.2022 klo 19.11: Kello 18 TV-uutisten jutussa sanottiin virheellisesti, että RKP sai enemmistön valtuustopaikoista Pohjanmaalla ja Itä-Uudellamaalla. RKP sai enemmistön valtuustopaikoista vain Pohjanmaalla, Itä-Uudellamaalla RKP:llä on eniten valtuustopaikkoja.