Hyppää sisältöön

Koronapandemia voi olla Britanniassa pian ohi – mutta niin myös Boris Johnsonin pääministeriaika

Arkea maailmalta: Koronarajoituksia purkavassa Britanniassa pelätään, että taustalla on pääministeri Johnsonin yritys kääntää huomio häntä uhkaavasta “bileskandaalista”, kirjoittaa Ylen Britannian-toimittaja Pasi Myöhänen.

Pasi Myöhänen Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

LONTOO Terveiset Euroopan vapaimmasta maasta!

Pääministeri Boris Johnson julistaa nyt paluuta normaaliuteen (siirryt toiseen palveluun) Englannissa, sillä koronaviruksen omikronmuunnoksen vuoksi luotu “suunnitelma b” poistetaan torstaiaamuna käytöstä.

Eivät rajoitukset elämää juuri haitanneet. Pubiin ja ravintoloihin on päässyt omikronaikoinakin ihan mielen mukaan ilman maskeja ja todistuksia.

Yöhön saakka ei ole tullut nyt rymyttyä, mutta klubienkin ovet olisivat koronapassilla auenneet.

Torstaina kyytiä saavat (siirryt toiseen palveluun) omikronaallon tuomat lievät rajoitukset: maskipakko julkisissa sisätiloissa ja koronapassin vaatiminen suuremmissa yleisötilaisuuksissa. Suositus kotoa käsin työskentelyyn poistettiin jo viime viikolla.

Maskipakko julkisissa sisätiloissa siirtyy unholaan torstaiaamuna Englannissa. Kuva: Neil Hall / EPA

Britannian terveysministeri Sajid Javid väitti, että Britannia oli “Euroopan vapain maa” (siirryt toiseen palveluun)jo vuodenvaihteessa. Rajoitusten vähyydestä huolimatta omikron on kuitenkin näkynyt ja kuulunut.

Lontoossa ravintolat ovat sulkeneet oviaan omaehtoisesti, sillä henkilökunnan poissaolojen määrä nousi ennätystasolle (siirryt toiseen palveluun) koronatartuntojen vuoksi.

Ambulansseja näkyy liikenteessä paljon, mutta terveydenhuollon kapasiteetti on riittänyt. Omikronmuunnoksen aiheuttamaa tautia arvellaan täälläkin lievemmäksi, mutta Englantia on suojannut myös laajasti levinneistä korona-aalloista tullut luonnollinen immuniteetti sekä hyvin onnistunut rokotuskampanja.

Kolmansia rokotuspiikkejä on tarjottu kaikille aikuisille. Itsekin sain sen ennen joulua.

Britannia voi tuoreen arvion mukaan olla yksi ensimmäisistä maista, joka on “ulkona pandemiasta”, (siirryt toiseen palveluun)korkean immuniteettitason vuoksi.

Tätä ei kuitenkaan Lontoossa juhlita, sillä aivan viime aikoinakin epidemia vaatinut noin 200 päivittäistä kuolonuhria (siirryt toiseen palveluun).

Monet pelkäävät, että rajoitusten purkaminen on ennenaikaista. Ilmassa on epäilyksiä siitä, että kyseessä on ennen kaikkea pääministeri Johnsonin yritys viedä huomiota pois häntä koettelevasta “bileskandaalista”.

Johnsonin henkilökohtainen vapaus kun ei näytä pahasti rajoittuneen missään vaiheessa. Pääministerin virkatiloissa järjestettiin useita viinitilaisuuksia yhteiskunnan sulkutoimien aikana – kun samalla kansalaisia kiellettiin lain nojalla edes osallistumasta hautajaisiin.

Boris Johnson puolusti pääministeriyttään kyselytunnilla viime viikolla, mutta kritiikki ei ota laantuakseen. Kuva: Britannian parlamentti / Jessica Taylor / EPA

Tilaisuuksien salliminen ja sen jälkeinen vastuun pakoilu on herättänyt täällä ennennäkemättömän Johnsonin vastustuksen. The Observer -lehden tilaaman tutkimuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) “käytännössä kaikki kansanryhmät ” katsovat Johnsonin kollegoineen toimineen sääntöjä vastaan ja valehdelleen asiasta. Kouluvierailulla 9-vuotiaat lapsetkin (siirryt toiseen palveluun)kyselivät pääministeriltä aikooko hän erota.

Johnson haluaisi nyt kansan juhlivan vapautta rajoituksista, mutta jos kohu ei laannu voi hän pian olla itse vapaa – pääministerin tehtävistään.