Hyppää sisältöön

Tällaiset ovat juuri valittujen aluevaltuutettujen arvot – katso, kuinka liberaaleja ovat sinun alueesi päättäjät

Uusista aluevaltuustoista liberaalein on Länsi-Uudellamaalla, konservatiivisin Etelä-Pohjanmaalla. Jouni Lehikoinen valittiin kaikkein konservatiivisimman puolueen listoilta, Sofia Virta liberaaleimman.

Suomeen valittiin sunnuntaina 21 aluevaltuustoa.

Suurin osa valtuustoista on arvoiltaan oikeistoliberaaleja. Liberaalein kaikista on Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto.

Konservatiivisin valtuusto löytyy Etelä-Pohjanmaalta. Se on myös kaikkein eniten oikealla. Vahvimmin vasemmalle asettuu Kainuun valtuusto.

Alapuolelta voit katsoa, millaisia uudet aluevaltuutetut ovat arvoiltaan:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

2022-01-aluevaalit-kompassianalyysi

Svenska Ylen (siirryt toiseen palveluun) laatimat arvonelikentät perustuvat uusien aluevaltuutettujen Ylen vaalikoneessa antamiin vastauksiin. Vaalikoneessa pyysimme ehdokkaita ilmoittamaan, mihin he sijoittavat itsensä liberaali–konservatiivi-akselilla sekä oikeisto–vasemmisto-akselilla.

Uusista aluevaltuutetuista 76 prosenttia vastasi Ylen vaalikoneeseen.

Hyvinvointialueen kuntien kunnanvaltuutettujen arvot perustuvat heidän vaalikonevastauksiinsa viime kesän kuntavaaleissa. Painamalla arvonelikentän sydäntä tai palloja näet vastanneiden valtuutettujen määrän.

Vihreät liberaaleja, kristilliset konservatiiveja

Koko maassa valittujen edustajien arvonelikenttä on melko samankaltainen kuin kaikkien ehdokkaiden nelikenttä, josta uutisoimme ennen vaaleja. Vasemmiston valtuutetut ovat eniten vasemmalla, kokoomuslaiset oikealla. Liberaaleimpia ovat vihreiden valtuutetut, konservatiivisimpia kristillisdemokraatit.

Pieniä eroja kuitenkin löytyy, kun verrataan aluevaltuustoihin valittuja ja kaikkia ehdokkaita.

Kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten äänestäjät ovat valinneet valtuustoihin henkilöitä, jotka ovat konservatiivisempia kuin puolueiden ehdokkaat olivat keskimäärin.

Vihreiden ja vasemmistoliiton valitut edustajat puolestaan ovat kaikkia puolueiden ehdokkaita liberaalimpia.

Liberaali valtuutettu korostaa ihmisoikeuksia

Suomen suurimpiin hyvinvointialueisiin kuuluvan Varsinais-Suomen aluevaltuusto on vasemmisto–oikeisto-akselilla lähes keskellä, mutta kallistuu melko vahvasti liberaalin suuntaan.

Tuore aluevaltuutettu, kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) uskoo, että aluevaltuuston liberaaliudella on merkitystä.

– Liberaalissa aluevaltuustossa olemme valmiita etsimään uusia tapoja ja teemme inhimillisesti ja taloudellisesti kestävää politiikkaa. Samalla luotamme ihmisten omaan asiantuntijuuteen ja siihen, että he osaavat tehdä hyviä valintoja, Virta sanoo.

Virta korostaa myös jokaisen ihmisoikeuksien kunnioittamista. Se on asia, jota liberaali arvomaailma hänen kohdallaan erityisesti tarkoittaa.

Aluevaltuustossa Virta haluaa tehdä päätöksiä niin, että kaikkien ihmisoikeudet sosiaali- ja terveyspalveluissa toteutuvat.

– Pidämme kaikki mukana riippumatta ihmisten henkilökohtaisista ominaisuuksista, taustoista tai elämäntilanteesta. Kykenemme huomioimaan ihmisten monimuotoisuuden ja esimerkiksi perheiden erilaiset tilanteet, kun päätöksiä tehdään, Virta selventää.

Kristillisten valtuutettu: Toivon politikoinnin jäävän sivuosaan

Konservatiivisten kristillisdemokraattien listalta Varsinais-Suomen aluevaltuustoon valittiin kirkkoherra Jouni Lehikoinen.

– Lähden siitä, että toimin ihmisen parhaaksi. Minulla on kristillinen arvopohja, joka näkyy siinä, että ihminen otetaan vakavasti. Jokainen on arvokas, tärkeä ja kallisarvoinen, Lehikoinen sanoo.

Lehikoinen toivoo, ettei puoluerajoilla olisi aluevaltuustotyössä väliä. Itse hän ei ole tällä hetkellä minkään puolueen jäsen.

– Toivon yhteistyötä, jossa politikointi jää sivuosaan.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo arvioi, ettei liberaali–konservatiivi-kysymyksillä ole aluevaltuustossa kovin suurta roolia. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Minkälainen merkitys sillä sitten on aluevaltuuston päätöksenteon kannalta, onko valtuusto liberaali vai konservatiivinen?

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimon mukaan merkitys ei ole välttämättä suuri.

– Perinteisten arvoliberaali- ja arvokonservatiivikysymysten rooli ei ehkä ole hyvinvointialueen tehtävissä kaikkein päälimmäisiä. En usko, että arvokysymykset tuottavat hyvinvointialueelle kovin suuria jännitteitä. Muut asiat jyräävät yli, hän sanoo.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 26.1. kello 23.

Lue myös: