Hyppää sisältöön

Poliisi kutsuttiin Oulussa ratkomaan äänestyspaikalla noussutta kiistaa – äänestys hoidettiin lopulta pihalla poliisin kanssa

Äänestyspaikalla ei edellytetty maskin käyttöä, mutta maskista kieltäytynyt henkilö aiheutti häiriötä, jonka takia vaalilautakunta kutsui paikalle poliisit.

Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Oulussa Oulunlahden koulun äänestyspaikalla jouduttiin kutsumaan eilen poliisi paikalle.

Oulun poliisin johtokeskuksesta kerrotaan Ylelle, että paikallinen vaalilautakunta soitti poliisin paikalle sunnuntaina iltapäivällä häiriötä aiheuttaneen henkilön vuoksi.

Poliisin mukaan paikalle oli saapunut äänestäjä, joka ei suostunut käyttämään maskia äänestyspaikalla. Hän ei myöskään halunnut poistua ennen kuin saisi äänestää.

Äänestys hoidettiin lopulta koulun pihalla poliisin ja vaalilautakunnan jäsenten avustamana.

Aluevaaleissa Oulun keskusvaalilautakunnan sihteerinä toimiva Oulun kaupungin lakimies Jukka Lampén toteaa, että kaupungin äänestyspaikoissa ei ollut maskipakkoa.

– Osapuolilla on eri näkemys siitä, onko vaadittu maskia. Ilmeisesti lautakunta on katsonut, että äänestäjä ei käyttäytynyt asianmukaisesti ja sitten on lähdetty edellyttämään maskia, Lampén totesi Kalevan haastattelussa.

Hän on kuitenkin saanut äänestyspaikalta vaalitoimitsijalta tiedon, että maskin käyttöä ei ole edellytetty äänestäjiltä. Sen sijaan kyseisen tilanteen on laukaissut muu epäasiallinen käytös.

Vaalilautakunnasta kerrotaan, että äänestyspaikalla oli muun muassa videokuvattu ilman vaalilautakunnan myöntämää kuvauslupaa. Vaalilautakunnasta korostetaan, että ilman lupaa äänestyspaikalla kuvaaminen ja äänittäminen on vaalilain mukaan rikos.

Vaalitoimitsijoiden pyynnöistä huolimatta kuvaamista ei lopetettu, jonka vuoksi paikalle kutsuttiin poliisi.

Poliisin mukaan ketään ei kuitenkaan epäillä rikoksesta.

Oulunlahden koululla tapahtui eilen kaksi tällaista välikohtausta. Lampénilla ei ole tietoa siitä, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

Juttua muokattu 15.01. Lisätty Lampénin sitaatti.

Juttua täydennetty 26.1. Otsikkoa muokattu ja juttuun lisätty tarkennus tapahtumien kulusta.