Hyppää sisältöön

Belgianpaimenkoira Viri auttoi poliisia selvittämään polttomurhan

Poliisin erikoiskouluttamat palokoirat osallistuivat viime vuonna 150 tulipalon tutkintaan. Palokoirat etsivät palavien nesteiden jäämiä, kun on syytä epäillä paloa tahallaan sytytetyksi.

Belgianpaimenkoira Viri katsoo kameraan lähikuvassa, kuonon päällä pieni lumihippu, takana luminen maasto.
Poliisin esitutkintamateriaalin videolla Viri etsii palonestejäämiä rivitalosta. Palokoirat tukevat poliisin teknistä rikostutkintaa. Kuva ja editointi: Markku Lähdetluoma / Yle

Yksi ihminen menehtyi tahallaan sytytetyssä tulipalossa Päijät-Hämeen Hartolassa viime vuonna. Polttomurhaaja todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi.

Rivitalopaloa oli poliisin teknisen tutkinnan apuna selvittämässä myös vanhempi konstaapeli, koiranohjaaja Kalle Koskinen sekä palokoira Viri. Viri on seitsemänvuotias belgianpaimenkoira malinois ja Hämeen poliisin palokoira.

Suomen poliisilaitoksilla työskentelee yhteensä 13 palokoiraa, jotka osallistuivat viime vuonna noin 150 tulipalon tutkintaan eri puolilla Suomea. Koirat ovat merkittävä apu epäselvien tulipalojen tutkinnoissa.

Palokoira etsii palavien nesteiden jäämiä palopaikoilta, joita epäillään tahallaan sytytetyiksi. Koira voi etsiä myös nesteen kuljettamiseen käytettyä astiaa tai ilmaista sytytysainejäämiä vaatteista ja kengistä.

Koskinen kertoo, että palopaikoilla Viri pystyy osoittamaan paikkoja, joista kannattaa ottaa näyte. Näytteet toimitetaan keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion analysoitaviksi.

– Koiran nenä on tarkka ja toimii hyvin. Koira on yksi osa tutkinnan kokonaisuutta. Viri tykkää kovasti palloista, ja kun hän tekee hienon löydön, palkitsen häntä pallolla.

Kalle Koskinen ja Viri-koira harjoittelemassa palavien nesteiden etsintää vanhalla palopaikalla Hämeenlinnassa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Koskinen ei tutkinallisista syistä tarkenna, kuinka oleellisessa roolissa Viri oli Hartolan palon syttymissyyn selvittämisessä.

Tarkka nenä vaatii viikoittaista harjoittelua

Palopaikoilla etsinnät ovat rauhallisia ja hitaita. Työturvallisuus pitää ottaa huomioon. Palopaikoille mennään vasta, kun ne ovat jäähtyneet.

Tarkan nenän ylläpito vaatii viikoittaista harjoittelua. Harjoittelua voi tehdä muun muassa vanhoilla palopaikoilla, joihin Kalle Koskinen piilottaa palavien nesteiden näytteitä Virin etsittäväksi.

– Koirakin oppii kokemuksen kautta ja Viri alkaa olla varsin kokenut tekijä palohommissa.

Seitsemänvuotiaalla Virillä on vielä kolme vuotta aikaa eläkeikään, mikä poliisikoirilla on 10 vuotta. Koskinen harkitseekin jo seuraavan kokelaan hankintaa Virin rinnalle.

Poliisikoirat asuvat ohjaajiensa kotona perheenjäseninä ja käyvät ohjaajiensa kanssa yhdessä töissä.

Partiopalokoira Viri on Hämeen poliisilaitoksen ainoa palokoira. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Poliisikoiralaitoksella erikoistutaan

Palokoiraksi erikoistutaan peruskoulutuksen jälkeen Poliisiammattikorkeakoulun Poliisikoiralaitoksella Hämeenlinnan Rinkelinmäellä. Tällä hetkellä koulutusta annetaan väistötiloissa Janakkalassa peruskorjauksen ja lisärakentamisen vuoksi.

Partiokoirat voivat erikoistua huumausaine- tai räjähdysaine-etsintöihin, ruumisetsintään tai palavien nesteiden etsintään. Palokoirat ovat mukana myös ympäristörikosten selvittelyssä.

Opettaja Jaakko Rauma kertoo, että paloympäristöt ovat todella haastavia.

– Palokoira on kehitetty teknisen tutkinnan apuvälineeksi palonsyyn selvittelyyn. Erityisesti siihen, onko tulipalo saanut alkunsa palavia nesteitä käyttämällä.

Viri kulkee ohjaajansa Kalle Koskinen peräkärryssä kätevästi palopaikalta toiselle. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Palokoira pääsee sellaisiin paikkoihin ja tiloihin, joihin ihminen ei.

– Vaikeita selvitettäviä ovat laajat paloalueet ja kunnolla palaneet kiinteistöt, joista ei ole minkäänlaista lähtötietoa palon syystä. Palokoira on näissä korvaamaton apu.

Poliisilla on sekä partiokoiria että erikoiskoiria. Yleisimmät poliisin käyttämät koirarodut ovat saksanpaimenkoira ja belgianpaimenkoira malinois.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan klo 23:een saakka.

Lue myös: