Hyppää sisältöön

Kristillisdemokraatit löi kättä sitoutumattomien kanssa ja ylsi yllättävään vaalivoittoon Päijät-Hämeessä – jatkuuko yhteispeli valtuustossa?

Vanhat poliittiset asetelmat näkyivät ensimmäisissä aluevaaleissa Päijät-Hämeessä. Vaalien erikoisin piirre oli KD:n ja sitoutumattomien yhteistyö.

KD, Pro Lahti ja Hämeen sitoutumattomat kampanjoivat ja mainostivat tahoillaan. Vaalimatematiikan takia solmittu yhteistyö ei sido ryhmiä vaalien jälkeen. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Päijät-Hämeessä kokoomuksen ja demareiden välinen jännitysnäytelmä säilyi loppumetreille asti. Viime kesän kuntavaaleissa SDP nousi maakunnan suurimmaksi puolueeksi vasta tarkastuslaskennan jälkeen. Eroa oli kahdeksan ääntä.

Nyt kokoomus nousi nipin napin ykköseksi vertausluvun perustella. Apuna oli vaaliliitto RKP:n kanssa.

Kokoomus ja SDP muodostavat yhdessä valtuuston enemmistön ja voivat halutessaan tehdä enemmistöpäätöksiä.Toisaalta SDP:n ja kokoomuksen välejä on hiertänyt Mehiläisen ja Päijät-Soten yhteisyritys Harjun terveys.

SDP:n epävirallisissa vaalivalvojaisissa kilisteltiin iloisena, kun ennakkoäänestyksen tulokset tulivat. Loppuillasta kokoomus kiilasi demareiden ohi RKP:n vaaliliiton turvin. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

– Päijät-Hämeessä on käyty viime vuosina vääntöä yhteistyöstä yksityisen palveluntuottajan kanssa. Uusi valtuusto tulee olemaan oikeistopainotteinen, sanoo vaalitulosta Ylelle analysoinut Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jarkko Majava.

Vaaliliitto siivitti KD:n vaalivoittoon

Kristillisdemokraatit (KD), Pro Lahti ja Hämeen sitoutumattomat lähtivät vaaleihin yhteisellä listalla. Pro Lahden nokkamies Kalle Aaltonen keräsi kuntavaaleissa mojovan äänipotin, ja KD arveli saavansa paremman vertausluvun Aaltosen vanavedessä. Kalle Aaltonen ei yltänyt aluevaaleissa aivan samaan kannatukseen kuin kesällä, mutta veti perässään muitakin.

Kristillisdemokraateilla läpi meni ainostaan lahtelaisia ehdokkaita, Sonja Falk, Leena Kaartinen ja Pertti Arvaja. Pro Lahdelta valtuustoon pääsi Kalle Aaltosen lisäksi Seppo Korhonen, joka vielä kuntavaaleissa keräsi ääniä Asukkaiden Lahti -nimisellä listalla. Aiemmin hän on ollut vasemmistoliiton valtuutettu.

KD:n Sonja Falk keräsi 882 ääntä. KD:n ja sitoutumattomien yhteiseltä listalta meni läpi kuusi ehdokasta, joista puolet on kristillisdemokraatteja. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Hämeen sitoutumattomilta läpi meni iittiläinen Seppo Lehtinen. Kyläneuvos Lehtinen tunnetaan vuolenkoskelaisena kyläaktiivina. Aiemmin hän kuului keskustaan.

Vaaliasiantuntijana Ylellä toiminut Jarkko Majava odottaa mielenkiinnolla, millaisen roolin yhteenliittymä valtuustossa ottaa.

– Vaaliliitto ei sido, mutta joissakin kysymyksissä tämä ryhmä voi olla kokoaan suurempi.

Sitoutumattomien näkemykset poikkeavat kuitenkin toisistaan merkittävästi. Seppo Korhonen on vastustanut voimakkaasti Harjun terveyttä ja valittanut sen perustamisesta hallinto-oikeuteen. Iitin Seppo Lehtinen on puolestaan Harjun terveyden palveluihin erittäin tyytyväinen.

Lehtinen ei aio jatkaa yhteistyötä KD:n ja Pro Lahden kanssa vaalien jälkeen. Seppo Korhonen ei halua kommentoida asiaa, eikä Pro Lahden Kalle Aaltonen vastannut Ylen kysymyksiin.

KD:n Sonja Falk kertoo, että yhteistyösopimuksen mukaan tuleviin paikkaneuvotteluihin nimetään yksi kustakin ryhmästä. Vaaliyhteistyösopimuksessa on sovittu, että jokainen voi perustaa oman valtuustoryhmänsä, mutta yhteistyötä ei ole poissuljettu.

– Kun olemme isompi ryhmä, se antaa paremmat mahdollisuudet vaikuttaa hyvinvointialueella, kommentoi Falk heti vaalituloksen valjettua.

Iso asiantuntijajoukko

Päijät-Hämeen valtuustoon valituista lähes puolet on sotealan ammattilaisia. Joukossa on myös kokeneita poliitikkoja. Päijät-Hämeessä sotepalvelut on jo järjestetty maakunnallisesti lukuun ottamatta Heinolaa ja Sysmää. Maakunnallista ajattelua on kuitenkin ehditty jo harjoitella, ja sotepalvelut on trimmattu yhteneväiseksi koko maakunnan alueella.

Päijät-Soten toimitusjohtaja Marina Erhola on tyytyväinen, että valtuustoon valittiin henkilöitä, joilla on tästä jo kokemusta.

– Siellä on kokemusta, näkemystä ja ihmisiä, joilla on tahtoa viedä asioita eteenpäin. He ovat myös tottuneet virkamiesten ja poliitikkojen väliseen yhteistyöhön.