Hyppää sisältöön

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen jää eläkkeelle

Porin kaupunginjohtaja kertoi Twitterissä suunnitelmistaan jäädä eläkkeelle viimeistään maaliskuussa 2023. Hän jättäytyy kaupunginjohtajan tehtävistä lomille kuitenkin jo tulevana kesänä.

Aino-Maija Luukkonen on ollut Porin kaupunginjohtaja vuodesta 2004. Kuva: Bengt Östling/Yle

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen on jäämässä eläkkeelle.

Luukkonen kertoo Twitterissä, että jää eläkkeelle viimeistään maaliskuussa 2023. Hän jää lomalle kuitenkin jo heinäkuussa 2022 ja jättäytyy tuolloin pois kaupunginjohtajan tehtävistä.

Luukkonen on ollut Porin kaupunginjohtaja vuodesta 2004 saakka. Puoluetaustaltaan hän on sosiaalidemokraatti.

Pitkä kausi, kiistelty johtaja

Aino-Maija Luukkonen on eräs Suomen pitkäaikaisimmista kaupunginjohtajista, mutta hänen toimikautensa ei ole ollut pelkkää auvoa. Esimerkiksi osa Porin johtavista virkamiehistä on arvostellut voimakkaasti Luukkosen johtamistapaa, ja poliitikot ovat neuvotelleet tavoista saada hänet siirrettyä syrjään.

Luukkonen on kuitenkin säilyttänyt asemansa kerta toisensa jälkeen, osin siksi, että hänen taustaryhmänsä sosiaalidemokraatit ja toinen suuri porilaispuolue kokoomus eivät ole löytäneet yhteisymmärrystä siitä, miten hänen seuraajansa valitaan.

Nyt Porissa on valmisteilla johtamismallin uudistus, joka olisi joka tapauksessa saattanut siirtää Luukkosen sivuun kaupungin virkakunnan ykköspaikalta. Tilalle voi tulla esimerkiksi vaalikauden ajaksi valittu pormestari.

Aino-Maija Luukkonen on syntynyt vuonna 1958. Hän on aiemmin kertonut, että hänen on jäätävä eläkkeelle viimeistään vuoden 2026 loppupuolella.

Uutisesta voi keskustella Yle Tunnuksella 25.1. klo 23 saakka.