Hyppää sisältöön

Potilaan epäillään sytyttäneen aamulla sänkynsä tahallaan tuleen Kouvolassa – 30 evakuoidusta osa on edelleen sairaalahoidossa tulipalon vuoksi

Kaakkois-Suomen poliisi epäilee, että Pohjois-Kymen sairaalan osastolla hoidettavana ollut iäkäs potilas sytytti potilassängyn patjan tahallaan tuleen.

Pohjois-Kymen sairaala sijaitsee Kuusankoskella, Kouvolassa. Sairaala muuttaa keväällä kokonaan uusiin tiloihin, kun Ratamo-sairaalakeskuksen rakentaminen Kouvolan keskustassa tulee valmiiksi. Kuva: Antro Valo / Yle

Osa Pohjois-Kymen sairaalan tulipalossa evakuoiduista potilaista ja sairaalan työntekijöistä on aamuisen tulipalon jäljiltä edelleen hoidossa ja seurannassa päivystyksessä Kouvolassa.

Yhdellä Pohjois-Kymen sairaalan osastoista syttyi maanantaiaamuna tulipalo, jota epäillään tahallaan sytytetyksi.

Osastolla oli palon syttymishetkellä 22 potilasta, 7 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa työntekijää ja yksi vartija. Heistä 12 on saanut päivän aikana happihoitoa lieviin savun aiheuttamiin haittoihin.

Osaston työntekijät aloittivat evakuoinnin. Pelastuslaitoksen yksiköt avustivat evakuoinnissa saavuttuaan paikalle.

Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan koko sairaalan yövuoro on hoitanut uhkaavan tilanteen esimerkillisesti. Tulipalo sairaalassa on aina vaarallinen, koska potilaana olevat ihmiset eivät välttämättä pääse itse liikkumaan, jolloin tarvitaan paljon ihmisiä siirtämään heidät turvalliseen paikkaan.

– Kyseessä on ollut erittäin uhkaava tilanne, ja henkilökunta ansaitsee tilanteen hoitamisesta erittäin suuret kiitokset. Aika vakavasta tilanteesta on selvitty melko vähillä vaurioilla ihmisille, Mäntymaa sanoo.

Sosiaali- ja kriisipäivystys on kartoittanut kriisiavun tarvetta ja kriisiapua on tarjottu myös henkilökunnalle.

Epäily: Patja tuikattiin tuleen

Kaakkois-Suomen poliisin mukaan tulipaloa on syytä epäillä osastolla olleen iäkkään potilaan tahallaan sytyttämäksi.

Osaston potilashuoneessa ollut sängyn patja oli sytytetty palamaan. Tapahtumasta on kirjattu rikosilmoitus törkeästä tuhotyöstä.

Pelastuslaitos sammutti palon nopeasti, eikä tuli ollut levinnyt sairaalarakennuksen rakenteisiin.

– Potilashuone tarvitsee ilmeisesti vähän enemmän remonttia, mutta muu osa osasto saadaan todennäköisesti tämän viikon aikana normaaliin käyttöön. On mahdollista, että tämä yksi huone jääRatamoonmuuttoon asti pois käytöstä, Mäntymaa kommentoi Ylelle.

Pohjois-Kymen sairaala muuttaa keväällä kokonaan uusiin tiloihin Kouvolan keskustaan, kun uusi sairaalakeskus Ratamo valmistuu.

Väistötilat liikuntasalista

Tulipalosta kärsineen osaston potilaille on maanantaina aikana järjestetty uudet hoitopaikat.

– Osa on siirretty tai siirretään muihin laitoksiin, esimerkiksi sosiaalipuolen asumisyksiköihin. Osalle löytyy paikka muilta osastoilta sairaaloista. Osalle joudutaan muutamaksi päiväksi järjestämään tilapäisiä hoitotiloja psykiatrisen sairaalan puolelta, Mäntymaa sanoo.

Osa potilaista on siirretty väistötilaan Kymenlaakson psykiatrisen sairaalan liikuntasaliin, jossa vaurioituneen osaston hoitajat ja lääkärit toimivat. Omaisia on informoitu asiasta aamulla.

Palopaikka eristettiin onnettomuuden jälkeen. Kaakkois-Suomen poliisin tutkinta palopaikalla on jatkunut koko päivän.

Pohjois-Kymen sairaalan päivystys toimii tällä hetkellä normaalisti. Sairaalaan ei oteta tänään potilaita vastaan Kymenlaakson keskussairaalasta.