Hyppää sisältöön

Maakuntaliitot vaativat Suupohjan radan liikennöinin turvaamista

Liitot ovat hyvin eri mieltä arvioinnissa esitetyistä radan tulevaisuutta koskevista näkemyksistä. Viime viikolla myös radan verren kunnat allekirjoittivat yhteisen vetoomuksensa radan säilyttämisen puolesta.

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat vaativat, että rata tulee kunnostaa kevennetyn peruskorjauksen mukaisesti. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Pohjanmaan maakuntaliitto yhdessä Etelä-Pohjanmaan liiton kanssa vaatii Suupohjan radan korjaamista ja liikenteen jatkumista.

Liitot muistuttavat lehdistötiedotteessa, että Seinäjoelta Kaskisiin kulkeva Suupohjan rata on tärkeä paitsi Kaskisten satamalle myös radanvarsikunnille, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnille sekä Suomen metsäteollisuudelle.

Suupohjan radasta valmistui viime vuoden lopulla Väyläviraston tilaama hankearviointi. Sen mukaan radan laaja peruskorjaus tai edes suppeampi kunnostus eivät ole taloudellisesti kannattavia investointeja.

Kaj Suomelan ja Asko Peltolan allekirjoittaman kannanoton mukaan vuoden 2021 hankearviointi ei ota mitenkään huomioon kunnostuksen positiivisia aluetaloudellisia vaikutuksia, jotka heijastuvat koko Suomen talouteen. Hankearviot ovat maakuntajohtajien mukaan tulevaisuuden näkymien osalta aivan liian pessimistisiä.

Viime viikolla myös radan verren kunnat allekirjoittivat yhteisen vetoomuksensa radan säilyttämisen puolesta. Allekirjoittaneita olivat muun muassa Kaskinen, Kristiinankaupunki ja Närpiö.

Maakuntaliitot vaativat, että rata tulee kunnostaa kevennetyn peruskorjauksen mukaisesti. Liitot esittävät, että Suupohjan radan kevennettyyn perusparannukseen ja suunnitteluun osoitetaan valtion lisätalousarviossa 5 miljoonaa euroa (2022) sekä radan peruskorjaukseen yhteensä 40 miljoonaa euroa vuosien 2023 ja 2024 talousarvioissa.