Hyppää sisältöön

Kiovassa siviilit harjoittelevat maanpuolustusta rauhallisin mielin: “Jos käsky tulee, olen heti valmis”

Kiovassa ei uskota Venäjän laajamittaiseen hyökkäykseen juuri nyt, mutta siihen valmistaudutaan. Ihmiset ovat varuillaan, mutta rauhallisin mielin, kertoo Ukrainassa oleva Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen

Marian Zirlo työskentelee mainostoimistossa, mutta harjoittelee maanpuolustusta vapaa-ajallaan. Kuva: Antti Kuronen / Yle

KIOVA Kymmeniä maastopukuisia ihmisiä kurvaa autoillaan metsikön laitaan Kiovassa. Takakonteista kaivetaan esiin aidon näköisiä muovikuula-rynnäkkökiväärejä.

He ovat lääkäreitä, kirjanpitäjiä ja rakennusmiehiä, mutta lauantaisin he ovat osa Ukrainan alueellisia puolustusjoukkoja.

– Valmistaudumme sotaan, jos Venäjä hyökkää. Tehtävänämme on suojella tärkeitä rakennuksia, vartioida tarkastuspisteitä ja käydä sissisotaa täällä Kiovassa, sanoo Marta Juzkiv.

Marta Juzkiv on lääkäri ja tutkija lääkealalla. Hän on kiitollinen lännen osoittamasta tuesta Ukrainalle. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Jos Venäjä hyökkää, aluepuolustusjoukot aseistetaan ja heille määrätään armeijaa tukevia tehtäviä. Joukot toimivat puolustusvoimien alaisuudessa.

Viime vuonna perustettu aluepuolustus on avoinna kaikille halukkaille. Ikähaitari on laaja.

51-vuotias Juzkiv on lääkäri ja työskentelee lääketutkimuksen parissa.

– Tilanne on pelottava paitsi Ukrainalle, myös koko Euroopalle. Käymme ideologista sotaa – demokratia vastaan totalitaarisuus. Emme tiedä hyökkääkö Venäjä uudestaan Ukrainaan, mutta valmistaudumme siihen.

Hän muistuttaa, että Ukraina on käynyt pian kahdeksan vuotta sotaa Venäjän johtamia joukkoja vastaan Itä-Ukrainassa.

– Sota ei ole uusia asia meille. Siitä syystä ihmiset eivät panikoi.

Aluepuolustusjoukkojen harjoituspäivä kulminoituu pieneen taisteluharjoitukseen. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Harjoitusvarusteita on hankittu omalla rahalla

Valkoisiin naamioituneita henkilöitä on vaikea erottaa metsikön ohuessa lumipeitossa. Puiden katveesta kuuluu silti tiukkoja komentoja. Vapaaehtoiset harjoittelevat maastossa etenemistä pienryhmissä, testausta.

Sen jälkeen käydään pienimuotoisia taisteluja, joissa osa porukasta väijyy metsikössä etenevää ryhmää. Usein harjoitellaan myös kaupunkisotaa viereisessä hylätyssä teollisuusrakennuksessa.

Uudet aluepuolustusjoukot harjoittelevat joka viikonloppu eri paikoissa pääkaupunki Kiovassa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

– Ukrainan puolustusvoimilta olemme saaneet maastopuvun, tänä vuonna saamme talviasun. Muovikuula-aseet, kypärät ja turvaliivit olemme hankkineet itse. Se on mielestäni hyvä asia. Armeijan pitää ensisijaisesti varustaa rintamalla olevat sotilaat rajallisilla varoillaan, sanoo Jaroslav Brisitski.

Diana opiskelee eläinlääkäriksi, mutta osallistuu samalla maanpuolustuskoulutukseen. Hän tähtää armeijan upseeriksi. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Tänään harjoituksia seuraa parisataa nuorta yliopisto-opiskelijaa. Ukrainassa maanpuolustuskoulutukseen voi osallistua myös yliopisto-opintojen lomassa.

Yliopisto-opiskelijat käyvät kerran viikossa teorialuennoilla ja harjoituksissa. Kesällä on pidempiä koulutusjaksoja.

Opintojen jälkeen on mahdollista jatkaa upseerin uralle.

– Opiskelen eläinlääkäriksi ja aion värväytyä. Koulutuksellani voin esimerkiksi kehittää armeijan elintarvikehuoltoa, sanoo Diana.

Laajamittainen hyökkäys suuri riski Venäjälle

Ukrainan puolustusvoimissa on noin 200 000 sotilasta aktiivipalveluksessa. Näistä arviolta parikymmentä prosenttia ovat Itä-Ukrainan sodassa.

Sen lisäksi on ainakin 200 000 reserviläistä ja uudet aluepuolustusjoukot.

Maavoimat ovat Ukrainassa varsin tehokkaat lähes kahdeksan vuoden sodan jälkeen Venäjän johtamia joukkoja vastaan Itä-Ukrainan Donbasissa.

Venäjän laajamittainen hyökkäys eroaisi silti Itä-Ukrainan sodasta, jossa ei esimerkiksi käytetä ilmavoimia.

Venäjän ilmavoimat ja laivasto ovat moninkertaiset verrattuna Ukrainan valmiuteen.

Aluepuolustusjoukot harjoittelevat muovikuula-aseilla, mutta konfliktin tullessa heidät aseistetaan, esimerkiksi suojaamaan tarkastuspisteitä ja tärkeitä rakennuksia. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Viime viikkoina Ukrainan puolustusta on vahvistettu. Muun muassa Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat lähettäneet lisää puolustustarvikkeita, etenkin panssarintorjuntaohjuksia ja tutkia.

– Länneltä saatavat puolustustarvikkeet ovat erittäin tärkeä osa pelotetta, jolla estetään Venäjän laajamittainen hyökkäys. Tunnelma puolustusvoimissa ja hallinnossa on varsin luottavainen. Olemme kiitollisia tuesta, jonka länsi on osoittanut viime aikoina, Ukrainan entinen puolustusministeri Andri Zahorodnjuk kommentoi Ylelle puhelinhaastattelussa.

Venäjä on kieltänyt suunnittelevansa uuden rintaman avaamista Ukrainaan. Lännessä Venäjän toimet ovat silti herättäneet huolta, muun muassa arviolta 127 000 sotilaan keskittäminen Ukrainan raja-alueille Venäjälle, Valko-Venäjälle, Donbasiin ja miehitetylle Krimille.

Kiovassa muistetaan sodassa kaatuneita

Venäjän uhasta huolimatta tunnelma Kiovassa on rauhallinen.

Ihmisketju kannattelee satojen metrien pituista Ukrainan lippua.

Muutama tuhat ihmistä on tullut Pyhän Mikaelin katedraalin luo juhlistamaan yhtenäisyyden päivää. Se pidetään muistoksi sadan vuoden takaisille tapahtumille, kun Itä- ja Länsi-Ukraina yhdistyivät.

Vuonna 2014 Venäjän vallattua Krimin ja aloitettua sodan Itä-Ukrainassa, tuhansia kokoontui Kiovan keskustaan. Nyt kriisi ei ole ihmisten mielissä samalla tasolla.

Kiovalainen Viktor menetti isoveljensä Itä-Ukrainan sodassa. Veli oli panssarivaunun kuljettaja. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Pyhän Mikaelin katedraalin muurissa on yli 3000:n kaatuneen ukrainalaisen sotilaan kuvat.

– Tämä on veljeni. Hän kaatui Itä-Ukrainassa elokuussa 2014. Se on valtava trauma minulle, sanoo Viktor, osoittaa yhtä valokuvista ja jatkaa.

– Liian moni on kuollut, liian moni lapsi on menettänyt vanhempansa.

Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan ei ole poissuljettua, mutta entinen puolustusministeri Andri Zahorodnjuk ei tällä hetkellä usko siihen. Riskit ovat liian suuret Venäjälle.

– Venäjän on mahdotonta ennakoida, mitä kaikkea voisi tapahtua, jos se valtaisi suuria alueita ja kaupunkeja Ukrainasta. Sen sijaan uskon, että he jatkavat erilaisia hybridioperaatioita, kuten kyberiskuja ja mahdollisesti rajattuja sotilaallisia operaatioita. Tulevaisuudessa myös laajamittainen hyökkäys voi tietysti tapahtua.

"Puolustan maatani, kun käsky käy"

Kiovan laidalla taisteluharjoitukset jatkuvat kolmatta tuntia.

Marian Zirlo työskentelee markkinoinnissa ja on yli viisikymppinen. Venäjänkieliselle Zirlolle maanpuolustus Venäjää vastaan on luonnollista.

– Kun vartuin Neuvostaikana pioneereissa ja Komsomolissa, en olisi voinut kuvitella, että olemme tässä tilanteessa. Uskoin, että olemme veljiä ja sisaria Moskovan kanssa. Kun arkistot avautuivat neuvostoajan jälkeen, ymmärsin ettei niin ollut. Olen valmis puolustamaan maatani heti kun käsky annetaan.

Lue myös: