Hyppää sisältöön

THL:n Mika Salminen: Akuutin pandemiavaiheen loppumiseen on hyvät mahdollisuudet

WHO väläytti viikonloppuna, että Eurooppa voi olla siirtymässä kohti koronapandemian loppua. Myös THL:n Mika Salmisen mukaan koronan vaikutukset voivat jatkossa olla huomattavasti tämänhetkistä vähäisemmät.

WHO:n mukaan Eurooppa voi olla siirtymässä kohti pandemian loppuvaihetta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Maailman terveysjärjestön WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge arvioi viikonloppuna, että nopeasti tarttuvan omikronmuunnoksen myötä koronapandemia on Euroopassa uudessa vaiheessa.

Kluge arvioi uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että Eurooppa voi olla siirtymässä kohti pandemian loppuvaihetta. Meneillään olevan omikronaallon jälkeen Covid-19 voi palata loppuvuodesta, mutta ei välttämättä enää pandemiana.

Maailman terveysjärjestön WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge. Kuva on otettu Kööpenhaminassa maaliskuussa 2020. Kuva: Ida Guldbaek Arentsen / AFP

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen pitää samankaltaista kehityskulkua mahdollisena.

– Ei sitä sataprosenttisella varmuudella voi sanoa, mutta hyvät mahdollisuudet siihen on, Mika Salminen sanoo.

Salminen tarkentaa tarkoittavansa koronaviruksen aiheuttaman akuutin pandemiavaiheen mahdollista loppumista.

Silloin virus jää kiertämään, mutta sen vaikutukset yhteiskuntaan ovat huomattavasti vähäisemmät kuin tällä hetkellä. Ennen kaikkea vakavien tautitapausten määrä laskee paljon nykyistä matalammalle tasolle.

– Jos ollaan tarkkoja, tällainen pandemia ei koskaan lopu, vaan jatkuu ja muuttaa muotoaan toisen tyyppiseksi. Esimerkiksi 2009–2010 sikainfluenssapandemia on yhä keskuudessamme, ja tämän saman viruksen myöhäisemmät muunnokset yhä aiheuttavat kausi-influenssaa, Mika Salminen sanoo.

Monet asiantuntijat ovat arvioineet, että todennäköisesti koronavirukselle käy ennemmin tai myöhemmin samalla tavalla.

Rokotukset ja tartunnat antavat laajasti suojaa

WHO:n arvion mukaan hyvin herkästi leviävään koronaviruksen omikronmuunnokseen saattaa sairastua maaliskuuhun mennessä jopa 60 prosenttia Euroopan väestöstä. Tämä toisi Euroopan väestölle, yhdessä rokotusten kanssa, hyvin laajasti suojaa koronavirusta vastaan.

THL:n Mika Salmisen mukaan se todennäköisesti myös parantaa suojaa koronaviruksen uusia muunnoksia vastaan.

– Tietysti tähän liittyy epävarmuutta. Ihan täysin varmoja emme voi olla siitä, millaisia seuraavat variantit ovat, Mika Salminen sanoo.

Rokotukset ja tartunnat antavat eurooppalaisille jatkossa laajasti suojaa. THL:n johtaja Mika Salmisen mukaan se parantaa mahdollisuuksia tulevien virusmuunnosten torjunnassa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Isossa-Britanniassa, Irlannissa ja Espanjassa on jo näkyvissä omikrontartuntojen selkeää laskua. Koronatilanne Euroopan maissa kuitenkin vaihtelee tällä hetkellä muun muassa rokotuskattavuuden ja koronataudin aiemmin sairastaneiden osuuden mukaaan.

Suomessa omikron on tammikuun aikana levinnyt valtavaa vauhtia. Läheskään kaikkia tapauksia ei tällä hetkellä todeta virallisin testein, mutta siitä huolimatta pelkästään tammikuun aikana on tullut niin paljon tapauksia, että ne muodostavat THL:n mukaan noin 40 prosenttia koko pandemian aikana Suomessa todetuista tapauksista.

Kevät voi tuoda uuden omikronaallon

Suuri osa suomalaisistakin saanee Salmisen mukaan omikrontartunnan, mutta sairastaa sen lievänä. Hän pitää mahdollisena, että parhaillaan rytisevän omikronaallon laannuttua Suomessa voi vielä lähikuukausina tulla uusi omikronin tartunta-aalto.

– Saattaa olla, että jossakin vaiheessa vähän myöhemmin kevään aikana tulee vielä uusi aalto. Mutta se on selvää, että tilanne on aivan erilainen kuin aikaisemmin. Kuolleisuus ja sairastavuus eivät ole meillä suhteessa tapausmääriin nousseet, päinvastoin.

Hän korostaa edelleen koronarokotusten merkitystä. Vaikka omikronmuunnos onnistuu monesti kiertämään rokotussuojaa tartuntojen osalta, rokotukset antavat tehokkaasti suojaa vakavaa sairastumista vastaan – suojan hankkiminen pelkästään sairastamalla on hyvin riskialtista.

Jos myönteinen kehityskulku toteutuu ja koronatilanne alkaa rauhoittua, koronarajoituksia on Mika Salmisen mielestä purettava. Salminen viittaa esimerkiksi koronapassin käyttöön palveluissa ja matkustamisessa.

– Jos rajoitukset ovat välttämättömiä, niitä voidaan käyttää epidemian hillitsemiseen. Jos siihen ei enää tarvetta ole, niistä pitää luopua. Tämä koskee koko Eurooppaa, ei vain Suomea. Irlanti on juuri äsken tämän päätöksen tehnyt, ja Portugalissa samaan päädyttiin jo aiemmin.