Hyppää sisältöön

Tampereen yliopisto sai rokotteisiin ja immunologiaan keskittyvän tutkimuskeskuksen

Rokotteet ja immunologia ovat yksi Tampereen yliopiston kansainvälisesti tunnetuimmista osaamisalueista.

Arkistokuva Tampereen yliopistosta. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Tampereen yliopistoon on perustettu rokotteisiin ja immunologiaan keskittyvä tutkimuskeskus. Uusi VACCIM-tutkimuskeskus sijoittuu lääketieteen ja terveysteknologian tiedekuntaan.

Rokotteet ja immunologia ovat yksi Tampereen yliopiston kansainvälisesti tunnetuimmista osaamisalueista. VACCIM-tutkimuskeskus vahvistaa näihin liittyvää tutkimustyötä Tampereen yliopistossa, kertoo virologian professori Heikki Hyöty.

– Lisäarvo tulee siitä, että eri osaamiset ovat olleet vähän hajallaan yliopiston sisällä. Nyt ne kootaan yhteen niin, että voidaan puhaltaa yhteen hiileen ja viedä kärkirokotehankkeita eteenpäin määrätietoisesti, ja saadaan aikaan sitä kuuluisaa kansainvälistä kilpailukykyä, sanoo Hyöty, joka on toinen keskuksen johtajista.

Tampereen yliopisto kehittää kansainvälisessä eturintamassa rokotteita muun muassa ykköstyypin diabeteksen, norovirusinfektioiden ja pandeemisen koronaviruksen ehkäisyyn sekä tutkii lääkehoitoja tulehduksellisten nivelsairauksien ja allergian hoitoon.

Uusi keskus tekee tärkeää perustutkimusta.

– Uudet innovaatiot syntyvät vahvan pitkäjänteisen perustutkimuksen kautta. Avainsanoja ovat luovuus, korkea osaaminen ja yhteistyö. Ja tietysti tarvittavat taloudelliset resurssit, sanoo tutkimuskeskusta johtava farmakologian professori Eeva Moilanen.

VACCIM tekee yhteistyötä syksyllä perustetun rokotetutkimusyhtiön kanssa

Uusi tutkimuskeskus on erillinen Tampereen yliopiston ja valtion yhteisestä rokotetutkimusyhtiöstä, joka muodostuu Tampereen yliopiston tunnetusta Rokotetutkimuskeskuksesta ja THL:n kaupallisiin rokotetutkimukseen liittyvistä toiminnoista. Tästä muutoksesta uutisoitiin viime vuoden elokuussa (siirryt toiseen palveluun).

Rokotetutkimusyhtiö on valtion erityistehtäväyhtiö ja sen omistajaohjauksesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

VACCIM ja rokotetutkimusyhtiö täydentävät toistensa osaamista. VACCIM on Tampereen yliopiston tutkimuskeskus, joka keskittyy akateemiseen tieteelliseen tutkimukseen, kun taas rokotetutkimusyhtiö toteuttaa kliinisiä faasin 1-4 rokotetutkimuksia yhteistyössä rokoteyritysten kanssa.

– Yliopiston uusi VACCIM-keskus keskittyy alkuvaiheen rokotekehitykseen, immuunivasteen tutkimukseen ja esimerkiksi uusien rokotustekniikoiden kehittämiseen. Rokotetutkimusyhtiö, jossa valtio on mukana, keskittyy puolestaan esimerkiksi testaamaan ja tutkimaan jo kehitettyjä rokotteita ihmisillä, Hyöty selventää eroa.

Jutun otsikkoa ja alkua on muokattu kello 16: Yliopisto tarkensi, että keskuksen perustaja on lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta, ei yliopisto.