Hyppää sisältöön

Vantaa kehotti oireettomia koronatartunnan saaneita menemään töihin, jos etätyöt eivät onnistu – ja muutti ohjeitaan

Vantaan kaupunki on sotkeutunut omiin koronaohjeisiinsa. Ensin se antoi luvan mennä työpaikalle positiivisen koronatestin saaneille, jos oireita ei ole. Nyt kaupunki neuvoo, että työpaikalta pitää pyytää muita töitä tai opiskelumahdollisuutta kotiin.

Vantaan kaupungin koronaohjeistusta saatetaan muuttaa vieläkin, koska se jättää edelleen tulkinnanvaraa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Vantaan kaupungin korona-ohjeet ovat hämmentäneet kaupunkilaisia.

Kaupungin korona-ohjeiden mukaan korontartunnan saaneelle henkilölle on annettu lupa mennä työpaikalle, jos työntekijä ei voi jäädä etätöihin.

Alkuperäisessä, tänään iltapäivään asti kaupungin nettisivuilla olleessa koronaohjeessa sanottiin näin: (siirryt toiseen palveluun)

"Jos olet saanut koronatartunnan ja olet täysin oireeton, etkä voi tehdä etätöitä, voit mennä työpaikalle. Huolehdi erityisen hyvästä suojauksesta viiden vuorokauden ajan. Käytä maskia, huolehdi tarkkaan käsihygieniasta ja pidä turvavälit muihin ihmisiin. Jos sinulle tulee oireita, ilmoita sairastumisesta ja jää kotiin."

Twitterissä ohjeistus herätti ihmetystä, ja Vantaa yritti oikoa asiaa sen minkä ehti.

Tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen ei vastannut Ylen haastattelupyyntöihin, mutta Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialajohtaja Timo Aronkytö sanoo, että ohje oli virheellinen, eikä sitä olisi pitänyt julkaista.

– Minun arvioni mukaan ohje ei ollut täysin THL:n ohjeiden vastainen, mutta ei se ollut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n ohjeiden mukainenkaan. Meidän ohjeiden pitää olla THL:n ohjeiden mukaisia, hän sanoo.

THL:n ohje on, että koronaoireiden alkamisesta pitäisi viiden päivän ajan välttää kontakeja (siirryt toiseen palveluun). THL:stä kerrotaan, että sama viiden päivän sääntö koskee myös oireettomia, jotka saavat positiivisen koronatestituloksen.

Aronkytö arvioi ohjeen liittyneen siihen, että nykytietämyksen mukaan koronatesti saattaa näyttää positiivista pitkään vielä sen jälkeenkin, kun tauti on sairastettu.

– Meidän epidemiologimme ovat varmaankin pohtineet sitä, että jos henkilö saa positiivisen tuloksen, mutta on täysin oireeton, onko tällainen peruste olla sairaana kotona ja saada työnantajan ja Kelan korvaamaa sairauspoissaolorahaa, hän sanoo.

Iltapäivällä Vantaan kaupunki muutti korona-ohjeitaan

Maanantaina iltapäivällä Vantaan kaupungin viestintä muutti koronaohjetta. Uusi ohje on tällainen: (siirryt toiseen palveluun)

"Jos olet saanut koronatartunnan ja olet täysin oireeton, jää etätöihin. Jos et voi tehdä omia töitäsi etätyönä, sovi esimiehesi kanssa sopivista muista töistä tai opiskelusta, jotka voit suorittaa kotona.Sairauspoissaolotodistus voidaan kirjoittaa vain oireiselle henkilölle."

Timo Aronkytö ei pidä uuttakaan ohjetta onnistuneena, vaan se on edelleen monimutkainen, sillä kaikki työntekijäthän eivät voi pyytää toisenlaisia töitä tai opiskelumahdollisuutta työnantajalta.

– Meidän asiantuntijamme haluavat ilmeisesti olla kertomatta ihmisille, milloin he ovat oikeutettuja saamaan sairaspäivärahaa ja koska eivät. Sehän on työntekijän ja työnantajan välinen asia, hän sanoo.

Aronkytö myöntää, että Vantaan kaupunki ei voi ohjeistaa työmarkkinoita omilla koronaohjeillaan, kuten uudessa, päivitetyssä ohjeessa tehdään.

– Ehkä tämä sairausloma-asia on tullut liian voimakkaana ohjeena tässä esille. Tarvittaessa sairausloma haetaan normaalien työpaikan sairauslomakäytäntöjen mukaan ja eri työpaikoilla ne ovat erilaiset, hän sanoo.

Vantaan kaupungin koronaohjetta saatetaan päivittää siis vielä kerran.

Vantaan kaupungin työntekijät eivät saa tulla töihin oireettomana koronapositiivisena

Aronkytö painottaa, että Vantaalla kaikki työntekijät noudattavat THL:n ohjetta. Eli jos kaupungin työntekijä saa positiivisen koronatestituloksen, hän ei tule työpaikalle viiteen päivään riippumatta siitä, onko hänellä oireita vai ei.

– Meidän työntekijämme noudattavat tätä viiden päivän sääntöä. Jos kotitesti on positiivinen, kukaan ei tule meille kaupungille töhin.

Aronkydön mukaan missään nimessä hoivaan tai kotihoitoon ei saa tulla töihin edes oireettomana, jos testitulos on positiivinen.

Jos työntekijän perheessä sairastutaan, silloinkaan ei saa tulla töihin viiteen päivään, hän sanoo.

Vantaan kaupunki ei myöskään kehota ketään kaupunkilaista menemään minnekään työpaikalle, jos alla on positiivinen testitulos.

Asiasta uutisoi aiemmin myös Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 26.1.2022 kello 23 saakka.

Juttua täydennetty 27.1.2022 kello 11.11: Lisätty linkki Helsingin Sanomien juttuun.

Lue myös: