Hyppää sisältöön

Satakunnassa valtava pula palomiehistä – Henkilöstöasiantuntija: "Pitäisi olla 3D-tulostin, joka tulostaa yhdestä palomiehestä kaksi"

Tekijäpulaa on paikattu muun muassa ylitöillä, mutta niissäkin tulee raja vastaan. Henkilöstöasiantuntijan keinot ovat vähissä.

Satakunnan pelastuslaitos rekrytoisi palomiehiä, jos jostain löytäisi. Kuva: Katja Halinen / Yle

Koronatilanne on pahentanut Satakunnan pelastuslaitoksen palomiespulaa. Lisäväelle on ollut tarvetta ennenkin, mutta nyt sairastumisten seurauksena tekijöistä alkaa olla jo huutava pula.

Pelastuslaitoksella on turvauduttu muun muassa ylitöihin ja lomien siirtoihin. Henkilöstöasiantuntija Jani Hakala kiittelee henkilökuntaa joustamisesta.

Kaikkien raja tulee kuitenkin jossain vaiheessa vastaan, eikä nykytilanne voi jatkua pitkään.

Hakala ei tähän hätään keksi tilanteeseen helpotusta.

– Pitäisi olla 3D-tulostin, joka tulostaa yhdestä palomiehestä kaksi, mutta ehkä se ei ole mahdollista.

Hän toivoo päättäjiltä pikaisia toimia.

Kansanedustaja ehdottaa koulutusta Poriin

Porilaiskansanedustaja Petri Huru ( ps. ) lisäisi palomiesten alueellista koulutusta. Hän on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

Kansanedustaja Hurun mielestä olemassa olevat resurssit kannattaisi hyödyntää ja järjestää koulutusta esimerkiksi Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella Porissa. Hän perustelee ehdotustaan alueen monipuolisilla harjoitusmahdollisuuksilla ja kattavilla puitteilla, sekä siten myös taloudellisilla syillä.

Aloituspaikkojen väliaikainen lisääminen Kuopioon ja Helsinkiin, jossa palomiehiä tällä hetkellä koulutetaan, vaatisi Hurun mukaan mittavia tila- ja henkilöstöjärjestelyjä.

– Tilapäisjärjestelyjen sijaan kannattaisi hyödyntää olemassa olevat resurssit, Huru toteaa.

Eduskunta on myöntänyt lisätalousarviossa lähes kaksi miljoonaa euroa koulutettavien palomiesten aloituspaikkojen lisäämiseen.

Työntekijöillä on useita eri rooleja

Satakunnan pelastuslaitoksella työskentelee tällä hetkellä runsaat 160 palomiestä, ylipalomiestä, paloesimiestä ja ensihoitajaa. Moni heistä työskentelee useammassa roolissa.

Palomiespula kasvaa laitoksessa entisestään ensi viikolla, kun osa rokottamattomista palomiehistä joudutaan siirtämään muihin tehtäviin tai lomauttamaan.

Lue lisää: