Hyppää sisältöön

Burkina Fasossa sotilasvallankaappaus – presidentin olinpaikka ei tiedossa

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Burkina Fason sotilasvallankaappauksen taustalla on tyytymättömyys heikkoon turvallisuustilanteeseen.

Sotilasryhmittymä kaappasi vallan Burkina Fasossa
Sotilasryhmittymä kaappasi vallan Burkina Fasossa

Burkina Fason presidentti Roch Kaboré on syrjäytetty. Maan armeijaa edustava upseeri kertoi asiasta paikallisessa televisiossa maanantai-iltana.

Hallitus ja parlamentti on hajotettu, eikä perustuslaki ole enää voimassa. Maan rajat on suljettu. Armeija kuvailee vallankaappausta väkivallattomaksi.

Lausunto presidentin syrjäyttämisestä annettiin aiemmin tuntemattoman MPSR-ryhmittymän nimissä. Ranskankielinen lyhenne tulee vapaasti suomennettuna nimestä "Suojan ja ennallistamisen isänmaallinen liike".

– MPSR, joka ulottuu kaikille armeijan sektoreille, on päättänyt lopettaa presidentti Kaborén tehtävän tänään, ryhmittymä tiedotti.

Ryhmittymä kertoo presidentin syrjäyttämisen syyksi maan heikentyneen turvallisuustilanteen, jonka taustalla on erityisesti jihadistinen liikehdintä. Sotilaat ovat vaatineet muun muassa lisää resursseja taisteluun ääri-islamistisia ryhmitymiä vastaan. Se myös syyttää Kaboréa kyvyttömyydestä yhdistää jakautunut maa ja vastata sen tarpeisiin.

MPSR sanoo Reutersin mukaan, että perustuslailliseen järjestykseen palataan "kohtuullisessa ajassa", kunhan ryhmittymä on ensin käynyt keskusteluja yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Kyseessä on jo kolmas vallankaappaus Länsi-Afrikassa 18 kuukauden sisällä. Ennen Burkina Fasoa armeijan joukot ottivat vallan Malissa ja Guineassa.

Roch Kaboré valittiin vapaissa vaaleissa presidentiksi vuonna 2015 sen jälkeen, kun tämän itsevaltainen edeltäjä Blaise Compaoré syöstiin vallasta edellisvuonna. Kuva: Isa Harsin / AOP

Presidentti katosi julkisuudesta

Presidentti Kaboréa ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun maan armeijan leireiltä alkoi kuulua raskasta tulitusta sunnuntaina. Hänen tilanteestaan on annettu ristiriitaisia tietoja. Armeijan mukaan kaikki pidätetyt ovat turvallisessa paikassa, mutta ei ole selvää, onko presidentti pidätettyjen joukossa.

Pääkaupungissa Ouagadougoussa puhkesi ammuskelua aikaisin sunnuntaina, kun sotilaat ottivat hallintaansa tärkeitä sotilaskasarmeja.

Kaduille kerääntyi tämän jälkeen ihmisiä tukemaan kapinaa, mutta hallitusta tukevat turvallisuusjoukot hajottivat mielenosoitukset kyynelkaasulla. Maanantaina väkijoukot kerääntyivät jälleen pääkaupungin kaduille juhlistamaan Kaborén pidättämistä.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat vaativat aiemmin illalla Kaborén ja muiden pidätettyjen viranomaisten välitöntä vapauttamista. Afrikan unioni sekä Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas tuomitsivat tapahtumat, joita ne kutsuivat vallankaappauksen yritykseksi.

Lue lisää aiheesta: