Hyppää sisältöön

Rovaniemen kaupunginvaltuusto siirsi päätösvaltaa kaupunginjohtajalta kaupunginhallitukselle

Kaupunginvaltuusto teki vuoden ensimmäisessä kokouksessaan useita muutoksia hallintosääntöön.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Susanna Junttilan mukaan enemmistö päättäjistä halusi laajempaa demokratiaa kaupungin päätöksentekoon. Arkistokuva. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemen kaupunginvaltuusto on siirtänyt päätösvaltaa kaupunginjohtajalta kaupunginhallitukselle tämän esityksen mukaisesti. Kaupunginvaltuusto päätti asiasta maanantaina, kun se hyväksyi useita muutoksia kaupungin hallintosääntöön.

Kaupunginhallitus päättää jatkossa esimerkiksi konsernihallinnon vastuualuejaosta. Se myös valitsee vastuualuepäälliköt, toimialajohtajat, konsernitalous- ja rakennuttamispäällikön, kaupunginsihteerin sekä henkilöstö-, viestintä- ja markkinointijohtajan.

Kaupunginhallituksen alkuperäiseen esitykseen tehtiin kokouksessa monta muutosesitystä, joista suurin osa kuitenkin kaatui äänestyksessä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Susanna Junttilan mukaan enemmistö päättäjistä halusi laajempaa demokratiaa kaupungin päätöksentekoon. Hän korostaa omassa kannanotossaan, että kaupunginjohtajalla säilyy edelleen suuri valta virantäyttöjä koskevien päätösten esittelijänä.

Junttila myös muistuttaa, että samankaltainen käytäntö on ollut jo aiemmin käytössä lautakunnissa, jotka ovat valinneet alaisensa päälliköt.

Uusi lautakunta perustetaan, konsernijohtoa tiivistetään

Hallintosääntöön tehtiin muutoksia myös muilta osin. Valtuusto päätti, että kaupungin konsernijohtoa tiivistetään niin, että siihen kuuluu jatkossa kaupunginhallitus, kaupunginjohtaja, toimialajohtajat ja konsernitalouspäällikkö.

Kaupunginvaltuusto päätti myös perustaa yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan, jolle siirretään aiemmin kaupunginhallitukselle kuuluneita maankäytön tehtäviä.

Uudelle lautakunnalle siirretään myös elinvoimalautakunnalle kuuluneet maankäytön suunnittelu- ja kaupunkisuunnittelupalvelut, yhdyskunta- ja kunnallistekniset palvelut sekä paikkatieto- ja tonttipalvelut. Myös jätejaosto siirtyy yhdyskuntasuunnittelun lautakuntaan.

Kaupunginvaltuusto valitsi uuden lautakunnan puheenjohtajaksi Heikki Luiron (kesk.), varapuheenjohtajaksi Elina Kuulan (kok.) ja jäseniksi Kaisu Huhtalon (kesk.), Matti Pöykön (kesk.), Heikki Porasen (kok.), Kaisu Anttilan (sd.), Mikko Lempiäisen (sd.), Anne Hakkaraisen (ps.), Jani Ylipahkalan (ps.), Ville Vuorjoen (vas.) ja Tarja Suopajärven (vihr.)

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.