Hyppää sisältöön

Boris Johnson uuden skandaalin keskellä: syntymäpäiväjuhlat keskellä koronasulkua – poliisi aloitti tutkinnan

Pääministerin kannatus omiensa joukossa hupenee. Lisää paljastuksia voi tulla tällä viikolla.

Oppositio vaatii Jonsonin eroa – Poliisi aloittanut tutkinnan pääministerin juhlista
Oppositio vaatii Jonsonin eroa – Poliisi aloittanut tutkinnan pääministerin juhlista

Britannian pääministerin Boris Johnsonin asema maansa ja konservatiivipuolueensa johdossa heikkeni maanantai-iltana entisestään, kun ITV-televisiokanava kertoi (siirryt toiseen palveluun) hänen kunniakseen järjestetyistä syntymäpäiväjuhlista.

Lontoon poliisi on aloittanut tutkinnan tapahtumasta epäiltynä koronamääräysten rikkomisena. Poliisin mukaan tutkinnassa on useita vastaavanlaisia epäiltyjä sääntörikkomuksia.

Johnson lupaa tehdä täyttä yhteistyötä poliisitutkinnassa ja pitää päätöstä tutkinnasta oikeana. Johnson toivoo tutkinnan tuovan selkeyttä tilanteeseen.

Johnsonin syntymäpäivän kunniaksi järjestettiin yllätysjuhlat 19. kesäkuuta 2020 pääministerin virka-asunnossa Downing Streetillä. Juhlat järjesti Johnsonin kihlattu, nykyinen vaimo Carrie Johnson.

Paikalla oli eri arvioiden mukaan jopa 30 pääministerin työtoveria, jotka lauloivat onnittelulaulun. Tarjolla oli kakkua ja Marks & Spencer -tavaratalosta tilattua pikkusuolaista, kertoo esimerkiksi The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Juhlien aikaan Britanniassa oli voimassa tiukka koronarajoitus, jonka mukaan yksityistilaisuuksiin sai osallistua kerrallaan vain kuusi ihmistä.

Britannian lehdistössä on kiinnitetty huomiota siihen, että Johnson oli juuri palannut kouluvierailulta Hertfordshirestä, missä hän oli kättään ojentamalla neuvonut sosiaalisen etäisyyden pitämisessä.

Aiemmin hän oli tviitissään kehunut erästä koulutyttöä, joka oli perunut syntymäpäiväjuhlansa koronarajoitusten takia, kertoo Daily Mail -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Viimeinen pisara?

Johnsonin tekemiset ovat olleet suurennuslasin alla sen jälkeen, kun kävi ilmi, että Downing Streetillä oli vietetty toistuvasti viinijuhlia koronarajoituksista huolimatta.

Johnson on puolustautunut sillä, että tuolloin kyseessä oli ollut työtapaaminen, eikä hän ollut täysin tietoinen rajoituksista. Tällä kertaa juhlat olivat selvästi yksityistilaisuus.

Lue lisää:

Juhlat olivat Johnsonille ilmeisesti puolison järjestämä yllätys, eikä pääministeri ollut lehtitietojen mukaan paikalla kuin noin kymmenisen minuuttia. Tämä ei kuitenkaan tunnu lepyttävän konservatiivikansanedustajia, jotka kokevat Johnsonin olevan entistä enemmän rasite puolueelle.

Kokenut hallintovirkamies Sue Gray on parhaillaan koostamassa raporttia pääministerin kanslian tapahtumista. Ennakkotietojen mukaan raportista on tulossa hyvin kriittinen ja luvassa lienee uusia paljastuksia koronarajoitusten rikkomisesta.

Grayn raportti oli määrä julkaista tällä viikolla. Oppositiossa oleva työväenpuolue vaatii, että se julkaistaan kokonaisuudessaan. Aluksi hallinnosta ilmoitettiin, että Gray jatkaa tutkintaansa poliisin toiminnasta huolimatta.

BBC kuitenkin kertoi myöhemmin (siirryt toiseen palveluun), että raporttia ei julkaista poliisitutkinnan ollessa käynnissä. Ei ole tiedossa, kauanko poliisin tutkinta kestää.

BBC muistuttaa, ettei poliisitutkinnasta tiedetä vielä kovinkaan paljon. Joka tapauksessa kyseessä olisi poliisin näkökulmasta melko vähäinen rike, josta selviää pahimmillaan sakoilla.

Johnsonin näkökulmasta kysymys onkin ennen muuta poliittisen maineen heikkenemisestä entisestään.

Johnsonin asema puolueensa johdossa on jo nyt hyvin heikko. BBC:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun) Skotlannin konservatiivien puheenjohtaja Douglas Ross on jo kehottanut Johnsonia eroamaan. Hän kertoo monien puoluetovereidensa olevan samaa mieltä, mutta odottavan Grayn raportin julkaisua ennen lopullista tuomiotaan.

Koronatautiin kuolleiden omaisten järjestön johtoon kuuluva Jo Goodman on BBC:n haastattelussa raivoissaan tapahtuneesta.

– Kymmenet ihmiset lauloivat hänelle [Johnsonille] "Paljon onnea vaan" samaan aikaan kun perheitä oli kielletty laulamasta edes omien läheistensä hautajaisissa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 26.1. klo 23:een asti.

Päivitetty klo 14.31: Sue Grayn raporttia ei julkaista poliisitutkinnan ollessa käynnissä.

Lisää aiheesta: