Hyppää sisältöön

Sote-uudistus voi irtauttaa koulujen kuraattoripalvelut arjesta, alan ammattilaiset pelkäävät Kainuussa

Kuraattorit ovat Kainuussa huolissaan oppilashuollon tulevaisuudesta tulevan hyvinvointialueen alla. Suurin huoli kohdistuu siihen, millaista perustyö mahtaa tulevaisuudessa olla.

Kainuussa kuraattorit toivovat, että heitä kuultaisiin enemmän valmisteluissa. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Opiskeluhuollon palvelut, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä kuraattori- ja psykologipalvelut tulevat ensi vuoden alusta lähtien olemaan yhden järjestäjän vastuulla.

Kuraattorit kokevat, että vaarana on, että kuraattori- ja oppilashuoltotoiminta irtautuu tulevaisuudessa koulun arjesta.

– Suurin huoli on se, että saammeko tehdä sitä perustyötä, jossa kuraattorin asiakas on oppilas. Toisaalta mielessä on myös se, voidaanko työtä tehdä täällä koululla. Toivoisimme, että meitä kuultaisiin valmisteluissa, kertoo Kajaanin Lyseon koulukuraattori Ulla Laakinen.

Vuodenvaihteessa voimaan tullut uudistus määrittää, kuinka paljon yhdellä kuraattorilla ja koulupsykologilla saa olla asiakkaita. Tästä johtuen kunnat ovat jo palkanneet Kainuussakin lisää kuraattoreja. Mitoituksen mukaan perusopetuksessa ja toisella asteella yhdellä kuraattorilla tulisi olla enintään 670 oppilasta huolehdittavanaan.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele ja katsele mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.