Hyppää sisältöön

Avaruusteleskooppi James Webb saavutti kohteensa

Ennen kuin teleskooppi pääsee aloittamaan varsinaisen työnsä, menee valmisteluihin Nasan mukaan vielä puolisen vuotta.

Piirroskuva Webbistä avaruudessa näyttää sen täysin avautuneena. Kuva: STSCI / Nasa

Yli kahdeksan miljardia euroa maksanut James Webb -avaruusteleskooppi on saavuttanut kohteensa, kertoo Yhdysvaltain avaruushallintovirasto Nasa. Teleskooppi käytti rakettimoottoreitaan noin viisi minuuttia muuttaakseen liikesuuntaansa ja päästäkseen sopivaan asentoon.

Teleskooppi saavutti noin 1,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta sijaitsevan niin sanotun Lagrangen pisteen tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa. Tämä on noin neljä kertaa kuun etäisyys maasta.

Lagrangen pisteessä maan ja auringon yhteenlasketut vetovoimat vetävät teleskooppia kohti aurinkoa yhtä voimakkaasti kuin keskipakoisvoima työntää sitä poispäin..

Joulupäivänä avaruuteen laukaistu teleskooppi taittoi matkan kuukaudessa.

Teleskooppi kiertää Aurinkoa samaan tahtiin maapallon kanssa. Teleskooppi pysyttelee koko ajan maan varjopuolella, mutta ei kuitenkaan varjossa, jotta se saa auringon säteilystä energiaa.

Teleskoopin odotetaan keräävän uutta tietoa muun muassa maailmankaikkeuden alkuajoista.

James Webbin on tarkoitus toimia yli 31 vuotta sitten avaruuteen laukaistun Hubble-teleskoopin seuraajana. James Webbin peili on halkaisijaltaan 6,5 metriä, eli se on yli kaksi kertaa leveämpi kuin Hubblen vastaava.

James Webb on suurin ja teknisesti edistynein koskaan rakennettu avaruusteleskooppi. Sen valmistamiseen osallistuivat Nasan lisäksi Euroopan avaruusjärjestö Esa ja Kanadan avaruusjärjestö.

Infrapunakameransa ansiosta teleskooppi pystyy tarkkailemaan maailmankaikkeuden ensimmäisenä syttyneiden tähtien muinaista valoa 13,5 miljardin vuoden takaa. Tämä on vain noin sata miljoonaa vuotta maailmankaikkeuden synnyttäneen alkuräjähdyksen jälkeen.

Tämän lisäksi teleskooppi etsii mahdollisia elämän merkkejä avaruudesta.

Lagrangen pisteen saavutettuaan teleskoopilla on vielä noin viisi ja puoli kuukautta asennusta jäljellä. Seuraaviin vaiheisiin kuuluvat optiikan kohdistaminen ja tieteellisten instrumenttien kalibrointi. James Webbin odotetaan lähettävän ensimmäiset kuvansa kesällä.

25.1. klo 13.07 Täsmennetty Lagrangen pisteen kuvausta.