Hyppää sisältöön

Yksinkertaistettu ruokalista ja tarvittaessa puolieineksiä – kysyimme kolmelta ruokapalveluyritykseltä, kuinka pandemian huippuun on varauduttu

Compass Group, Arkea ja Pirkanmaan Voimia valmistavat ruokia muun muassa päiväkoteihin, kouluihin, ikäihmisten palvelutaloihin ja sairaaloihin. Pandemia näkyy etenkin ruokalistoilla.

Muun muassa ruokalistamuutoksilla varmistetaan, että jokainen saa syödäkseen, jos ruokapalveluiden henkilöstön sairaslomat lisääntyvät. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Tampereen seudun sairaalapotilaat, koululaiset, vanhukset ja esimerkiksi ammattikoululaiset saavat maanantaista alkaen tottua yksinkertaisempaan ruokaan.

Ruokalistoille on nostettu tavallista enemmän laatikkoruokia ja keittoja. Ruokaa valmistava yhtiö Pirkanmaan Voimia valmistautuu näin työntekijöiden sairauspoissaolojen kasvuun.

– On kuitenkin tärkeintä, että asiakkaat saavat ruokaa päivittäin kuten olemme sopineet, sanoo palvelujohtaja Tiina Tamiola.

Esimerkiksi laatikkoruokien valmistaminen on yksinkertaisempaa ja se onnistuu vähemmälläkin väellä. Sairauspoissaolot eivät siis heilauta niin helposti tuotantoa. Voimia tuottaa 12 miljoonaa ateriaa vuodessa.

Tavoitteena on, että kaikki saavat ruokaa sovitusti, vaikka koronan omikronmuunnos kaataisikin petiin ison osan työntekijöistä. Haastattelussa Pirkanmaan Voimian palvelujohtaja Tiina Tamiola.

Turun seudulla ja Punkalaitumella esimerkiksi koululaisille ruokaa valmistava Arkea on valmistautunut myös muuttamaan ruokalistoja, jos on tarpeen.

– Tarvittaessa hyödynnämme enemmän puolivalmiita tai valmiita tuotteita kuten puuroja, jugurtteja ja kiisseleitä esimerkiksi välipaloissa, kertoo palvelujohtaja Sanna Malaska Arkeasta.

Vielä muutoksia ei ole luvassa. Arkea valmistaa vuodessa reilut 15 miljoonaa ateriaa.

Ei puolilla Suomea toimivasta ruokapalveluyritys Compass Groupista kerrotaan, että mahdolliset ruokalistamuutokset ovat asiakkaille näkyvin toimenpide. Koronasta johtuvat teollisuuden tuotekatkokset, kuljetusyritysten reittimuutokset sekä toimituspuutteet aiheuttavat tilanteita, joissa suunniteltu ruoka voidaan joutua korvaamaan.

– Olemme joissakin tapauksissa myös supistaneet tarjontaa, mutta tämä johtuu enemmän etätyöskentelystä ja siitä, että haluamme välttää ruokahävikkiä, operatiivinen laadusta vastaava johtaja Maarit Virkkala sanoo.

Compass Group on palvelutarjoajana noin 130:ssa kohteessa, joihin lukeutuu muun muassa päiväkoteja, kouluja, ikäihmisten palvelutaloja, sairaaloita ja virastoja.

Työntekijöiden siirrot paikasta toiseen apuna

Tähän mennessä sairauspoissaoloja on ollut Pirkanmaan Voimiassa koronan takia jonkin verran. Toimipaikkojen sulkemista ei ole esimerkiksi vielä tarvinnut harkita.

Kevään koronaepidemian on arvioitu saavuttavan huippunsa muutaman viikon kuluessa. Samaan aikaan on ennakoitu myös sitä, että koronan vaikutukset voivat olla vähentymässä.

Voimian valmiussuunnitelmassa on varauduttu erilaisiin häiriötilanteisiin.

– Esimerkiksi henkilöstöä siirtämällä ja toimintoja supistamalla pystymme turvaamaan kaikkein kriittisimmät palvelut, Tamiola kertoo.

Tiistaina Voimian palveluesihenkilö Piia Saxholm valmisti pinaattilettuja ruuaksi Lielahden koululla. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Turun Arkeassakin on valmistauduttu keskittämään ruuanvalmistus isompiin yksiköihin, tarvittaessa kahdessa vuorossa.

Sama taktiikka on käytössä myös päiväkotipuolella. Työntekijöitä on Tampereella siirretty päiväkodeista toiseen, ja muutaman kerran myös lasten päiväkerhoista on siirretty väkeä päiväkoteihin. Päiväkotien henkilökunnalla poissaolot ovat kasvaneet 30 prosenttia.

Myös Compass Group on ottanut huomioon mahdolliset haasteet.

– Olemme luoneet alueelliset yhteistyöverkostot, jotta voimme turvata riittävän henkilöstön sairastapauksissa kaikissa yksiköissä. Myös toimitusketjun häiriöihin on valmistauduttu, Maarit Virkkala kertoo.

Mitä mieltä olet muutoksista? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een asti.

Lue lisää: